09/11/2018

6 tips voor een belevingsvol Bokrijkbezoek met je klas

Bokrijk, da’s dé bestemming voor een leuke en leerrijke schoolreis. Want hier kunnen kinderen een link leggen tussen vandaag en morgen én worden ze uitgedaagd om de sprong naar de toekomst te wagen. Een leuk aandenken maken, de klasgenootjes op een andere manier leren kennen, samen plezier maken en toffe herinneringen creëren staan altijd op het menu. En met deze 6 tips haal je zeker het meeste uit je bezoek. Let’s go!

Tip 1. Lentesfeer in Bokrijk

Niets is leuker dan de lente inluiden met een daguitstap. Kom met je klas naar Bokrijk in het voorjaar en geniet van een gezellige dag boordevol activiteiten. Hier worden vanaf het eerste moment banden gesmeed die bijdragen aan een fijn groepsgevoel. In de atelierschuren kunnen de kinderen bijvoorbeeld zelf een broodje maken. Verveling is geen optie!

Tip 2. Er was eens… al lerend plezier maken

Kies voor een van onze thematische belevingsroutes en ga samen met je leerlingen terug in de tijd. In een levensechte queeste krijgen ze de taak om een held te helpen ontsnappen. Hoe dit magische avontuur afloopt? Dat bepalen ze zelf! Of laat je leerlingen in de rol van onderzoeker kruipen en zélf vragen stellen aan bewoners in een dorp uit 1913. Wat zouden ze bijvoorbeeld het meest missen uit het hier en nu? De kinderen gaan op verkenningstocht en leven zich in een andere tijd in. Steeds vertrekkend vanuit hun eigen leefwereld.

Tip 3. Aanrader: B’rekend bouwwerk

Zelf de handen uit de mouwen steken? Dat kan! Eerst ontdekken de leerlingen hoe mensen vroeger woonden en maken ze kennis met oude bouwtechnieken die vandaag weer helemaal hip zijn. Daarna volgt rasecht teamwork: tijdens het bouwatelier nemen de leerlingen zelf een bouwplan beet en werken ze samen om een vakwerkconstructie op schaal recht te zetten. Vouwmeter en smetkoord ter hand! Best wel een uitdaging, zoals je zal merken ...

Tip 4. Beleef het beste van Bruegel

In de tijd van Bruegel droegen mensen vaak een hoofddeksel, meestal gemaakt uit leder of stof. In ons atelier houden we het bij een hoedje van papier! Met behulp van verschillende papiersoorten en unieke sjablonen creëren de kinderen zelf een fantastisch exemplaar. Wie tovert de mooiste creatie uit zijn … hoed? Verder is ook onze interactieve Bruegelgame een aanrader in 2019: via augmented reality wordt de klas meer dan ooit ondergedompeld in de leefwereld van de 16de-eeuwse kunstschilder. Uniek!

Tip 5. Picture time!

Vergeet deze fantastische dag zeker niet op de gevoelige plaat vast te leggen voor je vertrekt! De leerlingen poseren met historische attributen en lachen naar het vogeltje. Leuk als blijvende herinnering én om achteraf je klaslokaal mee op te fleuren. Zo kan je deze bijzondere Bokrijkuitstap (en het hechte groepsgevoel dat erdoor werd gecreëerd) steeds opnieuw herbeleven op school.

Tip 6. Last but not least: de speelschuur

Hebben je leerlingen nog steeds energie over na deze goedgevulde dag? Afsluiten doe je in onze vernieuwde speelschuur. Hier kan je met de hele klas voor een laatste keer terug in de tijd gaan door oude volkssporten te beoefenen. Ze werden voor “de jeugd van tegenwoordig” in een eigentijds jasje gestoken. Speelplezier verzekerd!

Ontdek hier het volledige aanbod voor SCHOLEN EN JEUGDGROEPEN