10/08/2016

Reuzen in Limburg

Op zondag 14 augustus zakken reuzen vanuit heel Vlaanderen af naar het Openluchtmuseum van Bokrijk voor de Bokrijkdag ‘Reuzenoptocht’. Verwacht je aan ronkende namen zoals Reus Denderbelle, Jules Pilot, De Preutelmadam, Holleke Ezemaal of Fiere Margriet. Kan je niet wachten tot zondag? Als opwarmer zetten wij alvast vijf bekende Limburgse reuzen op een rijtje!

1. Neer de klepperman (Dilsen-Stokkem)

Neer de klepperman zag in 1951 het levenslicht. Hij werd vernoemd naar Neer, een dappere klepperman uit Stokkem, die voor niets of niemand bang was. Een klepperman? Dat is een nachtwacht die vroeger met een klep of klap door de straten liep en de uren riep. Hij zorgde s ‘nachts voor de veiligheid van de Stokkemse inwoners.

2. Groete Bèr (Genk)

Groete Bèr ontstond in 1953 ter gelegenheid van de 1-meistoet in Genk. Hij kreeg bovendien ook meteen een vrouw, Trien van Dén. Het reuzenpaar trouwde op 30 april 1953 en kreeg vier jaar later ook een reuzenkind, Poep-Janke. Leuk weetje: Poep-Janke staat ingeschreven in het Genkse geboorteregister.

3. Swa, de Drèpkesdrènker (Hasselt)

Swa werd in 1991 gebouwd in de living van de toenmalige Hasseltse secretaris! Dit ter gelegenheid van het elfjarig bestaan van de carnavalsvereniging de Borrelmennekes. Deze vereniging hield er in 2010 mee op, maar dat betekende niet het einde voor Swa. Hij vond sindsdien een nieuwe thuis bij de ‘Prinsen en Sieren vanne stad Hasselt’ en is een graag geziene gast op de Hasseltse Jeneverfeesten, waar hij ieder jaar een nieuwe, limited edition, jenever voorstelt.

4.Leyn Wecks, de putheks (Heusden-Zolder)

Leyn Wecks werd in 1725 veroordeeld voor brandstichting en hekserij. Maar op weg naar haar executie verdween ze spoorloos in een put in Berkenbos, onvindbaar alsof ze door de grond was opgeslokt. Eeuwen was het stil rond Leyn Wecks… tot de ontginning van de mijn van Zolder in 1930! Schachten stonden plots onder water, gangen stortten in, kolentreintjes ontspoorden… Zo ontstond de mythe van Leyn Wecks, de putheks, die de mijnwerkers de stuipen op het lijf joeg. In 1985 werd de reuzin Leyn Wecks in het leven geroepen, geïnspireerd op de legende van deze putheks.

5. Ties van Gies, de Porion (Maasmechelen-Eisden)

Ties van Gies zag het levenslicht in 1952. Hij trouwde met Mie Merken, een huwelijk dat door de bewoners van Maasmechelen plechtig gevierd werd. Ties van Gies draagt een mijnwerkersplunje, zijn vrouw Mie Merken gaat gekleed als ‘Kempens vrouwtje’. Dit symboliseerde het ‘huwelijk’ tussen het Kempense landschap en de kolenindustrie, iets wat een erg sterke impact had op het Maasmechelse landschap en de bevolking.

Ben je benieuwd naar andere reuzen, hun klederdracht en hun verhaal? Kom dan zeker langs tijdens de Bokrijkdag ‘Reuzenoptocht’ op zondag 14 augustus in het Openluchtmuseum!