Skip to main content
Lionel Jadot

VAKlab Talk: Antropocene adhocisme met Lionel Jadot

Lionel Jadot

VAKlab Talk: Antropocene adhocisme met Lionel Jadot 

Op 26 september was het full house in de Campus van het Vakmanschap.  Maar liefst 100 nieuwsgierige gasten waren aanwezig bij VAKlab voor een inspirerende talk met Lionel Jadot, een Belgische binnenhuisarchitect, kunstenaar, ontwerper, filmmaker en avonturier. Zijn veelzijdige carrière en passie voor experimenteren, recycleren en samenwerken, maken hem een bron van inspiratie voor zowel vakmensen als ontwerpers. 

Wie is Lionel Jadot? 

Lionel Jadot, opgegroeid in een familie van meubelmakers, ontwikkelde al op jonge leeftijd een diep respect voor vakmanschap en materialen. Hoewel hij op 18-jarige leeftijd stopte met studeren, heeft hij zichzelf verder ontwikkeld tot een uniek talent in de designwereld. Hij staat bekend om zijn innovatieve benadering van interieurontwerp en zijn vermogen om verhalen te vertellen door middel van materialen. Voor Jadot is werken een spel, hij experimenteert met wat hij kan vinden en transformeert het in iets waardevols en unieks. 

In de Talk vertelde hij over zijn jeugd, waarin hij met alles wat hij kon vinden – van stenen tot voedselresten – iets probeerde te bouwen. Dit instinctieve gebruik van beschikbare materialen beschrijft hij als zijn eigen “mixed grill” van ideeën. "Je moet iets proberen te doen met afval, er iets nieuws mee creëren en het een nieuwe waarde geven," was een van zijn krachtige uitspraken tijdens de talk. 

Zaventem Ateliers: een centrum voor creatieve samenwerking 

Een belangrijk onderdeel van Lionel Jadot’s werk is Zaventem Ateliers, een ruimte waar vakmensen, ontwerpers en kunstenaars samenwerken. Dit project won de prestigieuze Henry van de Velde Company Gold Award 2024 en is een perfect voorbeeld van hoe Jadot een omgeving creëert waarin creativiteit en samenwerking centraal staan. "Zaventem Atelier is een plek voor delen, samenwerken en maken," vertelde hij. "Ik wilde iets vrij creëren, iets open met veel mogelijkheden." 

Zaventem Ateliers herbergt momenteel 32 werkplaatsen, waar makers hun eigen unieke ontwerpen ontwikkelen, maar ook de mogelijkheid krijgen om samen te werken aan grotere projecten. "Het idee is om jonge mensen de kans te geven om herkend te worden," zegt Jadot. Dit streven naar collectieve creativiteit en vakmanschap is ook zichtbaar in zijn andere projecten, zoals het bouwen van een pingpongtafel met 14 mensen tijdens een project in Milaan, waarbij de makers samen leerden door zelf de handen uit de mouwen te steken. 

Duurzaamheid en recyclage 

Duurzaamheid is een rode draad door Jadot’s werk. Hij streeft ernaar om met afvalmaterialen nieuwe objecten te creëren, waarbij hij samenwerkt met lokale vakmensen en kunstenaars. In zijn laatste project in Portugal werkte hij samen met vijf ontwerpers om nieuwe objecten te maken van overgebleven materialen, zoals rubber en kurk. "Met restmaterialen van een ander project creëren we nieuwe objecten," legt hij uit. 

Hij is ook kritisch over de impact van de bouwsector op de planeet en introduceerde het concept van “antropocene adhocisme” tijdens zijn talk: het idee dat we moeten leren werken met wat ons ter beschikking staat en alles hergebruiken op nieuwe manieren. Volgens Jadot is dit de sleutel tot het herstellen van onze planeet. 

Tijdens de talk werd het ook duidelijk hoe hij steeds opnieuw dezelfde werkwijze toepast: samenwerken met lokale artiesten, hergebruik van materialen, en het creëren van plekken waar creativiteit kan bloeien. Voor Jadot is elk project een kans om iets nieuws te leren en te experimenteren. 

Tot slot 

Lionel Jadot’s verhaal is een inspiratie voor elke vakman die zich wil onderscheiden door zijn creativiteit en respect voor materialen. Of hij nu meubels bouwt uit steen of afval hergebruikt om een hotel te ontwerpen, zijn werk laat zien dat authenticiteit en vakmanschap onmisbaar zijn in een tijd van massaproductie en snelle consumptie. Zoals hij tijdens zijn Talk zei: "Vrijheid in creativiteit en samenwerking is de sleutel." 

Met projecten zoals Zaventem Ateliers en zijn voortdurende focus op duurzaamheid, is Lionel Jadot een toonaangevende stem in de designwereld – een die vakmanschap, innovatie en samenwerking naadloos samenbrengt. 

Het was een avond om niet te vergeten, met een zaal vol mensen die vol bewondering luisterden naar deze meester in creativiteit en vakmanschap. 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief