In de wereld van kunst en design, schittert Roel Vandebeek als een ware pionier. Deze Belgische vormgever heeft zich niet alleen gewijd aan het creëren van esthetisch aantrekkelijke stukken, maar hij heeft ook een indrukwekkend parcours afgelegd, waarbij interactie, dialoog en groei centraal staan.
Met een carrière die zich uitstrekt over 25 jaar, heeft Roel Vandebeek geëxperimenteerd en geïnnoveerd om de perfecte mix van verschillende designelementen te vinden. Zijn samenwerkingen met architecten getuigen van zijn veelzijdigheid en zijn vermogen om zijn creatieve visie te integreren in verschillende projecten.
Tijdens een TALK in de Campus van het Vakmanschap, vertelde Roel welke wegen hij aflegde van goede ideeën tot sterke, tijdloze producten, hoe hij zijn praktijk en ondernemerschap zo compromisloos uitbouwde en welke struikelblokken en successen zijn parcours definiëren.
SCHOONHEID ALS LEIDRAAD
“Find things beautiful as much as you can, most people find too little beautiful.” Met deze quote van Vincent Van Gogh startte Roel zijn Talk voor de aanwezige makers, studenten, starters en ondernemers. Deze gedachte vormt de kern van zijn benadering van vormgeving.
Een opvallend project van Vandebeek is 'Objet portrait', waarbij hij inspiratie put uit ontmoetingen met 9 bekende personen om hen via vormgeving te portretteren. Zijn ontwerpen combineren humor, schoonheid en verrassingseffecten, waardoor ze een unieke kracht uitstralen. “ik hou van humor en schoonheid in mijn ontwerpen, maar ook van het verrassingseffect, daar zit de kracht van vormgeving”, vertelde Roel terwijl hij foto’s toonde van een zeepring of ‘soap serie’ voor Tom Van Dyck, een ‘Kantelaar’ voor Phara De Aguirre en een ‘Altaar voor prullaria’ voor Lize Spit.
VAN IDEE TOT PRODUCT
Het proces van idee naar product is complex, legt Roel uit. Het hebben van een goed idee is slechts 5% van het volledige proces. Of het nu gaat om een eigen initiatief of een opdracht van een klant, het vereist grondig onderzoek. Hij benadrukt het belang van het vertrekken vanuit de eigen identiteit bij het genereren van ideeën maar ook de identiteit van de klant is essentieel. Wanneer je de klant kent, weet waar ze voor staan en wat ze willen laten zien, pas dan kan je aan de slag met de ontwikkeling van een product.
Wanneer je een goed idee hebt, is het belangrijk om jezelf een aantal vragen te stellen:
- Is het idee vernieuwend?
- Is het product maakbaar?
- Hoe kan ik het product verdelen? Wat is het afzetgebied?
- Moet er een vereenkomst opgesteld worden met een partner?
- Wat is een haalbare timing op het product gerealiseerd te krijgen?
- Welke materialen kan ik gebruiken? Moeten het ontwerp in productie of kan ik het zelf realiseren
- Wat zijn de kosten die verbonden zijn aan het uitwerken van het product?
Wanneer het idee op punt staat, kan er een eerste prototype gemaakt worden en kan het daarna in productie gaan. Er zijn verschillende type producten:
- One of a kind of unieke ontwerpen die éénmalig gemaakt worden
- Limited of gelimiteerde oplages van een product
- Serie: producten die in grotere oplage gemaakt worden
HET BELANG VAN PRECYCLING
Roel benadrukt het aspect van duurzaamheid bij zijn ontwerpen, voor hij effectief aan de slag gaat met de ontwikkeling van het product. Recycleren is een belangrijke factor in onze maatschappij maar het kost energie, tijd en geld. Daarom focust Roel op ‘precycling’ onder het motto ‘voorkomen is beter dan genezen’. De term ‘precycling’ verwijst naar het proces waarbij afval zo veel mogelijk voorkomen wordt, nog voordat het gecreëerd is. Roel gaat op zoek naar manieren om zijn ontwerpen te ontwikkelen met zo weinig mogelijk afval en een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk.
VALKUILEN EN TIPS
Roel wijst op enkele valkuilen waar ontwerpers mee te maken krijgen, zoals het beschermen van intellectueel eigendom, omgaan met kopieën en het omgaan met veranderingen in de industrie.
Hij adviseert ontwerpers om vastberaden te blijven bij hun visie en creaties, en om de identiteit van de klant grondig te begrijpen voordat ze aan een ontwerp beginnen.
In zijn afsluitende woorden spoort Roel Vandebeek makers aan om hun eigen stem te vinden in het designlandschap en om compromisloos te streven naar excellentie.
Roel benadrukt het belang van samenwerking. Hij gelooft dat teams meer kunnen bereiken dan individuen alleen. Samenwerking biedt niet alleen leerkansen, maar brengt ook ontwerpen naar een hoger niveau.
Met zijn rijke ervaring en diepgaande inzichten is Roel Vandebeek een ware bron van inspiratie voor iedereen die streeft naar creatieve excellentie en innovatie.