Skip to main content
Studio Job

TALK: VAKMANSCHAP DOOR DE BRIL VAN STUDIO JOB

Studio Job

In een wereld waarin design vaak wordt geassocieerd met strakke lijnen, minimalistische esthetiek en functionele vormen, is Job Smeets een opvallende verschijning. Als oprichter van Studio Job heeft hij een carrière opgebouwd rond het idee van "high-end kitsch", een term die door de New York Times werd gebruikt om zijn werk te beschrijven. Tijdens een Talk met designcurator Dieter Van Den Storm, bood hij een fascinerende inkijk in zijn creatieve proces, zijn inspiraties en zijn visie op design.

Hoewel hij aanvankelijk nooit geïnteresseerd was in design, groeide hij op in een huis doordrenkt van kunst, wat hem een natuurlijke affiniteit gaf met creativiteit. Zijn weg naar design was ongepland, een reis die begon met een droom, een rebelse houding en een dosis ambitie. Terwijl hij studeerde aan de Design Academy in Eindhoven, ontdekte hij zijn roeping als verhalenverteller, een rol die hij boven die van designer plaatst.

Job Smeets begon zijn verhaal in de Campus van het Vakmanschap met een vleugje nostalgie, verwijzend naar een project in Bokrijk dat nooit het daglicht zag, maar dat een prachtige maquette voortbracht. Hij sprak over de symbiose tussen ambacht en industrie, een spanningsveld waarin hij zichzelf voortdurend bevindt. Toch omarmde hij het vakmanschap en de industriële aspecten van zijn werk, hij wilt kunst creëren die spreekt tot de ziel.

Wat Job onderscheidt, is zijn vermogen om verschillende tijdperken en stijlen te omarmen en te integreren in zijn werk. Hij verlangt naar het gevoel dat kunstenaars uit de 16e eeuw gehad moeten hebben bij het maken van een schilderij en gebruikt dit als inspiratie in zijn werk. Hij stelt vragen bij de noodzaak voor ontwerpers om zich te conformeren aan industriële normen en keert terug naar de renaissance, waarin expressie het belangrijkste was. Zijn werk, zo vertelt hij, speelt met de grenzen van realiteit en fictie, waardoor het publiek wordt uitgedaagd om anders te kijken naar wat echt is.

Zijn klantenbestand is divers. De studio werkt op vele gebieden, waaronder kunst, design, mode, architectuur en interieur, en heeft gewerkt met een breed scala aan spraakmakende klanten, waaronder sculpturen voor Swarovski, Barneys en Land Rover, en productcollecties voor veel merken zoals Alessi, Swatch, Moooi en Pepsi om er maar een paar te noemen. Job haalde hierbij het belang aan van de eer aan jezelf te houden: “Je mag niet denken in functie van een opdrachtgever en zomaar iets ontwerpen omdat je schrik hebt dat je anders geen opdracht meer zou krijgen.” Vertelde Job, “Blijf altijd trouw aan jezelf.”.

Een intrigerend aspect van zijn werk is de reflectie van de economie en de designwereld. Hij merkt op hoe minimalistische trends meer opkomen in periodes waarin de economie het zwaarder heeft. Hij daagt zichzelf uit om zijn eigen werk door deze lens te bekijken.

Job is bescheiden over zijn rol als verkoper van zijn eigen werk, maar zijn succes spreekt voor zich. Hij benadrukt het belang van geduld en volharding in de creatieve industrie, waarbij hij wijst op projecten die jaren in ontwikkeling zijn geweest voordat ze tot bloei kwamen. Een impressionante, 27 meter lange curriculum vitea is hiervan het bewijs.

Job Smeets is een designer, een verhalenverteller, een rebel en een dromer. Zijn lezing weerspiegelde niet alleen zijn artistieke reis, maar ook de tijdloze zoektocht naar expressie en betekenis in een wereld van creatie.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief