Skip to main content
Kiki en Joost

TALK: ONTWERPEN MET KIKI EN JOOST

De toonaangevende ontwerpers Kiki van Eijk en Joost van Bleiswijk (NL) runnen ieder hun eigen designstudio in hetzelfde gebouw in Eindhoven waar ze handgemaakte unieke stukken bedenken. Een gedeelde studio die toch ruimte laat voor ieders eigen werk voor onder andere Hermès, Google, Häagen-Dazs, Serax en MOOOI. Experimenteren met materiaal, vorm en functie staan centraal in hun praktijk. Hoe ‘Kiki en Joost’ ambacht en vakmanschap verenigen in hun studio, hoe het alledaagse lyrisch wordt, hoe ruwheid en zachtheid hand in hand gaan en veel meer vertelt het duo je tijdens een Talk.  

 

KIKI 

Kiki groeide op in Tegelen, een kleine stad in Nederland. Ze bracht haar jeugd door ondergedompeld in de natuur, dagdromen en tekenen. Later studeerde ze aan de Design Academy van Eindhoven waar ze haar toekomstige partner, Joost van Bleiswijk, ontmoette. 

Nu is Kiki een van de meest talentvolle namen in de Nederlandse designwereld. De wereld van Kiki is kleurrijk, grillig en persoonlijk, met veel aandacht voor vakmanschap. Kiki raakt gefascineerd door bepaalde technieken en vakmanschappen die ze kent maar nog niet kan uitoefenen. Ze daagt zichzelf uit om hiermee aan de slag te gaan, in samenwerking met ambachtslieden. Ze haalt inspiratie uit kinderlijke verwondering en details uit het alledaagse leven.  

Sinds de oprichting van haar studio in 2000 heeft Kiki een uniek oeuvre geproduceerd dat zich uitstrekt van meubelontwerp tot textiel tot experimentele kunstinstallaties en werken op papier. 

Haar werk is wereldwijd gepresenteerd in musea, galeries en beurzen, waaronder Bazel, Londen, Parijs, Milaan, New York, Tokio en Rome. Haar samenwerkingen omvatten merken als Hermès, Google, Cor Unum, Häagen-Dazs en Serax. De afgelopen jaren heeft ze samengewerkt met bedrijven en instellingen als Coachella, Studio Edelkoort Parijs, Design Academy Eindhoven, Venice Projects, Rijksmuseum, Centraal Museum Utrecht en particuliere verzamelaars. 

‘Voor een ontwerper is je omgeving belangrijk. Ik werk graag nauw samen met een team, omdat iedere ambachtsman zijn eigen kwaliteiten heeft en ik hun uniciteit omarm.’ 

 

JOOST 

Joost van Bleiswijk groeide op in Delft en studeerde aan de Design Academy van Eindhoven, waar hij zijn toekomstige partner Kiki van Eijk ontmoette.   

Nu is Joost een van de meest talentvolle Nederlandse ontwerpers, die een grote waarde hecht aan het maakproces. Zijn werk verwijst naar iconische ontwerpen zoals staande klokken, stoelen met hoge rugleuning, schaakspellen en kasten. Het brengen van deze ontwerpen in een eigentijdse setting heeft het werk van Joost gedurende zijn hele carrière gemarkeerd.  

Joost gebruikt altijd gedurfde vormen en sterke lijnen om nieuwe ontwerpen te creëren. Zo maakte hij onder meer zijn beroemde ‘No Glue No Screw-collectie', waarin duurzame meubelstukken in elkaar worden gezet zonder schroeven, lijm of gereedschap. 

Zijn samenwerkingen omvatten merken als MOOOI, Bernhardt Design, ICE Carpets, Secondome en Ahrend. De afgelopen jaren heeft hij ontworpen voor verzamelaars, bedrijven en instellingen zoals het Rijksmuseum, Design Academy Eindhoven, Venice Projects en Noord Brabants Museum. Hij heeft geëxposeerd in privégalerijen en musea over de hele wereld, waaronder Londen, Parijs, Milaan, Venetië, New York, Tokio en Moskou. 

‘Werken in een team is als spelen in een band. Je hebt de instrumenten nodig.’ 

 

KIKI EN JOOST 

Nadat Kiki en Joost afstudeerde wisten ze direct dat ze vrijheid wilden, dat ze wilden spelen in hun werk en niet begrensd wilden worden door regels. Ze gingen op zoek naar een atelier, wat geen evidentie was. In 18 jaar tijd hebben ze in acht verschillende ateliers gewerkt, voor ze hun eigen atelier oprichtten.  

Kiki en Joost laten zich inspireren door de kinderlijke onbeperkte vrijheid van het knutselen. Knutselen wordt sterk ondergewaardeerd in deze maatschappij, terwijl dit juist leidt tot creativiteit. Terwijl volwassenen soms dat nieuwsgierige en spelenderwijs ontdekken verliezen, kunnen kinderen hun volledige creativiteit nog laten gaan in hun knutselwerk. Kiki en Joost trainen zichzelf om terug deze vrijheid te vinden en niet vast te hangen aan bepaalde vormen of kleuren.  

Ze richtten een afdeling op in de Design Academy Eindhoven, ‘thinking hands’. Met deze opleiding brengen ze een tegenbeweging op gang die tegen het theoretische van een opleiding ingaat en meer belang hecht aan het knutselen. Ze merken dat veel jonge mensen bang zijn om iets te beginnen uit schrik iets fout te doen, in deze opleiding kan je niks fout doen.   

“We don’t stop playing because we grow old but we grow old because we stop playing” 

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief