Skip to main content
Amandine David

TALK: EXPERIMENTEEL EN HYBRIDE ONTWERPEN MET AMANDINE DAVID

Amandine David is een ontwerper en onderzoeker afgestudeerd in social design aan de Design Academy Eindhoven en is gevestigd in Brussel. In haar praktijk slaat Amandine de brug tussen digitale productie en traditionele ambachten zoals weven en mandvlechten. Ze doet onderzoek naar het verwerken van de traditionele materialen op nieuwe manieren, door te werken met hybride technieken zoals 3D-printing, lasercutting en CNC.

Een hoogtepunt in haar carrière kwam in 2023, toen haar baanbrekende werk en onderzoek werden bekroond met de prestigieuze Henry van de Velde 'Young Talent' award. Maar haar reis begon lang daarvoor, met haar diepgaande interesse in het verkennen van de relatie tussen digitale productie en traditionele ambachten.

Een van de opmerkelijke projecten waar Amandine aan heeft bijgedragen, is Hors Pistes, een nomadisch residentieprogramma dat ontmoetingen faciliteert tussen ambachtslieden en ontwerpers van verschillende disciplines en culturen. Hier ontstond een samenwerking die leidde tot een gevarieerd aanbod van ontwerpen, tentoongesteld voor een breed publiek.

Echter, na dit project voelde Amandine de drang om zelf meer hands-on te zijn, geïnspireerd door de geschiedenis van de 'luddites', textielwerkers uit de 19e eeuw die in opstand kwamen tegen de opkomst van industriële machines. Deze ervaring bracht haar tot een diepgaand onderzoek naar weeftechnieken die de grens tussen handwerk en machinaal weven verkende.

Met projecten zoals 'Meshes', in samenwerking met Esmé Hofman, onderzocht Amandine de mogelijkheden van 3D-printen in combinatie met traditionele weeftechnieken. Door haar benadering van 'hybride esthetiek' en samenwerking met ambachtslieden en technische experts, heeft Amandine nieuwe fabricagemethoden ontwikkeld die de traditionele en moderne wereld samenbrengen. “Ik begin een project meestal vanuit het observeren van mensen met technische kennis om overeenkomsten en verbanden tussen disciplines aan het licht te brengen die veel mensen op het eerste gezicht als niet-gerelateerd of zelfs tegengesteld zouden beschouwen. Zoals mandenvlechten en 3D-printen of handweven en coderen.” Vertelde Amandine.

Voor Amandine is haar werk meer dan alleen het ontwerpen van objecten. Het is een uitnodiging om de grenzen tussen ambacht en technologie te verkennen, en om een dialoog te creëren tussen het verleden en de toekomst van creatief vakmanschap. “Door middel van mijn werk wil ik mensen uitnodigen om hun blik op nieuwe technologieën en handwerk te heroverwegen.” Vertelde Amandine,”Ik geloof dat ambachtelijke technieken de esthetiek en toepassingen van digitale productie kunnen voeden en vice versa.”

Door haar inspirerende reis en haar voortdurende streven naar innovatie, blijft Amandine David een boeiende figuur in de wereld van design en sociale verandering. Haar werk nodigt ons uit om onze percepties te heroverwegen en nieuwe mogelijkheden te verkennen, waar het oude en het nieuwe naast elkaar bestaan in een harmonieuze synergie.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief