Skip to main content
TALK bkrk

TALK: DRIE FINALISTEN VAN DE BKRK-AWARD #VLECHTTECHNIEK

Wilgentroost

In de aanloop naar de indiening van de negende BKRK-award op 1 april inspireren we je graag door het traject van de drie finalisten van de BKRK-award #VLECHTTECHNIEK. Tijdens een Talk op 25 januari namen Wilgentroost, Studio Part en Camille Champion de gasten mee in het parcours dat ze hebben afgelegd. Ze hadden het onder meer over hun voorbije deelname aan de BKRK-award, de meerwaarde en het traject van de wedstrijd.

BKRK-AWARD

De BKRK-award heeft als doel creatieve talenten en vakmensen uit te dagen, te ondersteunen en begeleiden in hun weg richting ondernemerschap. Met de BKRK-award zijn Bokrijk en VAKlab op zoek naar de innovatieve ondernemende vakmens van morgen, die met zijn expertise open staat voor innovatie en relevantie in de toekomst. De award is al aan zijn negende editie toe. Na de thema's leder, keramiek, brood, textiel, glas, smaak en vlechttechniek is het in 2024 de beurt aan hout. 

De achtste editie van de BKRK-award legde de focus op het vakmanschap ‘vlechttechniek’. Er werd een oproep gedaan naar ondernemende creatievelingen die het vakmanschap ‘vlechttechniek’ vanuit het heden benaderen, gebaseerd op technieken uit het verleden en tegelijkertijd gekoppeld aan innovatie en relevantie.

Uit bijna 40 inschrijvingen, selecteerde een professionele jury drie genomineerden, Studio Part, Camille Champion en Wilgentroost, die de wedstrijd won.

STUDIO PART

Studio Part creëert ‘Tenir’ een natuurcoöperatieve oplossing voor buitenmeubiliar in de publieke omgeving. Hun groeimallen worden begroeid met gevlochten levende wilgentenen. Zo wordt op een natuurlijke manier zitmeubilair gevormd. Dit ambacht versterkt de band tussen mens en natuur en wijst de weg naar een duurzame toekomst.

Studio Part is het levende bewijs dat je niet enkel deel hoeft te nemen aan de BKRK-award met een afgewerkt product. “We hebben ingediend met een ruwe schets en een concept, waardoor de jury blijkbaar geïntrigeerd was.” Vertelde Lennart Van Uffelen, “Na de eerste selectie, hebben we verder onderzoek gedaan en het idee uitgewerkt met begeleiding van coaches.”

Lennart Van Uffelen en Julie Van Mulders zijn niet persé ambachters in vlechtwerk maar gedreven en leergiering naar het ontdekken van nieuwe vakmanschappen. Ze stelden een moodboard samen, waarbij ze geïnspireerd werden door Living Furniture. Ze schetsten een eerste ontwerp en bedachten een interessant concept. Fase 1 van de BKRK-award was een feit.

Hun volgende stap was verder onderzoek doen naar de mogelijkheden, naar materialen en technieken. Zo zijn ze op bezoek geweest bij een wilgenkwekerij en werden ze gecoacht door professioneel vlechter, Esmé Hofman. Ze verzamelden alle mogelijke info en startten met experimenteren.

Uiteindelijk creëerden ze een modulaire mal waarrond wilgentenen kunnen groeien. Na drie jaar wordt de mal verwijderd en ontstaat het natuurlijk zitmeubilair. Het prototype wordt binnenkort verder uitgewerkt en de allereerste mal krijgt een prominente plaats voor de Campus van het Vakmanschap, aan het kasteel van Bokrijk.

Meer info

CAMILLE CHAMPION

Camille Champion ontwikkelde haar paper weaving kit ‘Twist and Roll’. Hiermee brengt ze de traditionele Koreaanse Jiseung-techniek van het papierweven weer tot leven. De DIY-kit leert oude kranten tot koorden rollen om te weven tot objecten. Duurzaamheid, creativiteit, vakmanschap en teamwerk in een educatief jasje. 

Camille was altijd al geïntrigeerd door de Koreaanse cultuur. Tijdens haar opleiding trok ze naar Korea voor haar stage, waar ze de Jiseung techniek ontdekte. De Jiseung techniek is een traditionele techniek waarbij papierdraden gemaakt worden van papierafval.

Na haar stage, startte Camille met het organiseren van workshops in scholen, waar ze met de leerlingen zelf op onderzoek uitging en verder experimenteerde met de techniek. De leerlingen dachten nog verder out of the box dan Camille en het experiment werd verder gezet met verschillende papiersoorten, natuurlijke kleuren en technieken. Dit onderzoek en de techniek, diende ze in als kandidatuur voor de BKRK-award #VLECHTTECHNIEK.

Na een eerste selectie door de professionele juryleden van de BKRK-award, ging Camille verder aan de slag met de techniek. Tijdens haar coaching kwam het gevoel naar boven dat ze graag iets terug wilde doen voor de studenten die haar inspireerden bij dit project. Zo bedacht ze haar paper weaving kit ‘twist and roll’, een DIY-kit voor alle leeftijden.

“I was intrigued by the jiseung technique. I took it to schools, where the students thought even more out of the box than I did.” Vertelde Camille, “During the BKRK award I created the Paper Weaving Kit so that learning the technique is possible for everyone.”.

Momenteel is de Kit te koop via Camille Champion en wordt de Kit ingezet in scholen en musea als workshop.

Meer info

WILGENTROOST

De uitvaartsector evolueert. Het collectief Wilgentroost biedt in die context een totaalconcept voor een duurzamer afscheid van onze dierbaren. Ze gebruiken hierbij fijn gevlochten wilgentenen in verfijnde urnes en wandobjecten. Lokaal, authentiek en handgemaakt. 

Ambacht moet doorgegeven worden. Via het Meester-leerling traject krijgen oude ambachten in de meeste gevallen zo een frisse kijk op de techniek en het design. Jeanny Bouwen, meester vlechter, nam in het verleden ook deel aan het Meester-leerling traject. Zo kwam ze in contact met Veerle Mertens en Eske De Crop, die samen met haar en haar zoon, Jefke Geysels, aan de slag gingen.

Het idee van een duurzaam afscheid speelde al lang in het hoofd van Jeanny maar ze besefte dat als ze dit volledig wou uitwerken, dit niet alleen kon. Zo ontstond het collectief Wilgentroost.

In tegenstelling tot andere kandidaten, diende het collectief een zo goed als afgewerkt product in als kandidatuur voor de BKRK-award. Wat het traject voor hun interessant maakte, is dat ze vakmensen zijn maar geen ondernemers. Na een eerste selectie door de jury, werd hun coaching dat ook vooral toegepast op het gebied van marketing en ondernemerschap.

“De coaching was ongelooflijk boeiend: er werd gekeken naar wat we hadden. Aan de hand van kleine tips en kleine nuances, werden er suggesties gegeven.” Vertelde Jeanny Bouwen, “Aan de hand van kleine veranderingen, werden uiteindelijk qua design ook nog aanpassingen gedaan. Het waren eye openers. Het werd voor mij duidelijk dat vakmanschap en design elkaar echt kunnen versterken!”.

Tijdens het BKRK-traject wordt door de jury rekening gehouden met vijf criteria: duurzaamheid en innovatie, creativiteit, vakmanschap en techniek, ondernemerschap en economisch potentieel en storytelling. Na het coachingstraject pasten de finalisten perfect in het volledige plaatje.

Het collectief Wilgentroost biedt momenteel verschillende mogelijkheden aan voor een duurzaam afscheid.

Meer info

 

Heb je zelf interesse om deel te nemen aan de nieuwe BKRK-award? Dien jouw kandidatuur dan in voor 1 april via deze link

Schrijf je in voor de nieuwsbrief