Skip to main content
Nauwau

TALK: DE BOOM ALS LEIDRAAD VOOR ONTWERP MET NAUWAU

Rayah Wauters (BE) richtte Nauwau op in 2013 samen met haar man en boomverzorger Niels Arnauts. Hun doel was om zoveel mogelijk lokaal en verantwoord gekapte bomen te recupereren als grondstof.​ Intussen is DeBeer & DeVos Boomzorg, het bedrijf van haar man en twee medevennoten, de vaste leverancier van hout van hier. Belgische bomen die niet meer waardevol zijn voor het landschap waarin ze zijn geworteld, krijgen een nieuwe kans als bouwsteen in het atelier. 

ONTSTAAN 

Nauwau is organisch gegroeid uit de liefde tussen Rayah en Niels. Ze leerden elkaar kennen in het Kunstonderwijs en hadden beide een grote liefde voor bomen en hout. Hun traject startte met een prachtige, gigantische boom die omgekapt werd, waarvan Rayah en Niels 1,2 meter mochten gebruiken. Deze 1,2 meter boom hebben ze eigenhandig met een kettingzaag verzaagd in kleinere stukken, die de grondstof vormde voor de eerste werken van Nauwau. 

Later startte Niels DeBeer & DeVos op samen met zijn medevennoten, terwijl Rayah Nauwau verderzette. DeBeer & DeVos doen alles wat hoort bij de term boomzorg: snoeien, vellen, planten, inventariseren en beheren van bomenbestanden. Ze komen dus veel in contact afvalhout, wat Rayah recupereert in haar atelier.  

SHAPE OF NATURE 

Rayah laat zich inspireren door de vorm van het hout, de materie is de dominante factor in het maakproces. Vormgeving is voor haar kijken naar de grondstof. Ze kijkt naar waar zaaglijnen gemaakt kunnen worden, waar een interessante vorm mogelijk is, waar de mooie imperfecties zitten. 

Het hout wat Rayah gebruikt heeft veel invloeden van de natuur gekend en heeft weer en wind doorstaan. Deze invloeden laat ze zichtbaar in haar werk. Zelfs de ‘oninteressante’ stukken van hout gebruikt ze. “Het is de plicht als ontwerper om zo veel mogelijk uit de grondstof te halen zonder te veel resten te hebben. Het dwingt je om creatief na te denken over jouw object.” Vertelt Rayah. In kleine details zie je de oorsprong van de grondstof nog terug in haar werk.  

Kenmerkend voor haar werk zijn de ronde vormen die ze maakt tijdens het houtdraaien. Het geluid, het gevoel en de vorm van dit proces zorgen ervoor dat Rayah zich volledig ontspant. Bomen zijn een fundamentele waarde in haar leven en werk.  

TIMBR 

Het is geen evidentie om aan de juiste grondstoffen te geraken. Om deze reden werd enkele jaren geleden de (web)app Timbr ontwikkeld door Bos+, Nauwau en DeBeer & DeVos. Timbr is een matchmakingplatform ontwikkeld voor houtverwerkende bedrijven en overheden die hun hout willen verhandelen aan schrijnwerkers, ontwerpers en vakmensen.  

Een belangrijk detail hierbij is dat het gaat over lokaal geoogst hout. Wanneer je op zoek gaat naar een bepaalde houtsoort, wordt je gematcht aan de leverancier zo kort mogelijk in de buurt. Indien het gevraagde hout niet beschikbaar is, geeft de app suggesties naar andere mogelijkheden. 

Door het gebruik van de app wordt de druk op veel voorkomende houtsoorten verminderd, wordt de houtexport verlaagd en worden houtsoorten van eigen bodem geherwaardeerd.  

Het uitbouwen van het platform kost echter tijd en geld. Mede door het hoge startkapitaal is de app nog niet live. Noodzaak is de moeder van de uitvinding dus Timbr wil de krachten bundelen! Als jij ideeën, een goed netwerk of iets anders hebt dat hun kan helpen deze marktontbrekende app te bouwen, verwelkomt Rayah je graag! 

Timbrdate? 

MEER INFO: Timbrapp - lokaal hout 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief