Skip to main content
Studio Pieter Stockmans & Studio Karen Wuytens

Studio Karen Wuytens en Studio Pieter Stockmans’ winnen BKRK-award 2022 #SMAAK

Reeds enkele jaren staat Bokrijk gekend om de BKRK-wedstrijd die het jaarlijks organiseert. In het verlengde van de VAKlab-werking, het expertisecentrum rond vakmanschap en ondernemerschap in Bokrijk, streeft de BKRK-award een positieve impact op economie en samenleving na. “We gingen op zoek naar de ondernemende creatieveling die vanuit vakmanschapsexpertise een product ontwikkelt.”, zegt Igor Philtjens, voorzitter van vzw Het Domein Bokrijk en gedeputeerde. “De talrijke inzendingen geïnspireerd door vakmanschap en de combinatie met hedendaagse relevantie en ondernemerschap maken van het traject rond de BKRK-award een essentieel onderdeel van ‘vakmanschap’ binnen Bokrijk.”  

#SMAAK 

In deze zevende editie van de BKRK-award lag de focus op smaakbeleving. Bokrijk deed een oproep naar ondernemende creatievelingen die vanuit expertise een product of project ontwikkelt dat smaakbeleving naar een hoger niveau tilt. Met meer dan 40 inschrijvingen en 10 sterke geselecteerden die hun inzending presenteerden in  de ‘Campus van het vakmanschap’ en in het Openluchtmuseum, kunnen we spreken van een geslaagde editie.

Individueel traject

Meer dan 40 ondernemende vakmensen dienden eind april een dossier in. Uit alle inzendingen maakte de jury een selectie op basis van duurzaamheid, innovatie, creativiteit en ondernemerschap. De tien sterkste inschrijvers werden uitgenodigd voor een meet & greet met de juryleden in het kasteel van Bokrijk dat sinds vorig jaar omgetoverd werd tot Campus van het Vakmanschap. “Met de adviezen van de jury in het achterhoofd kregen de deelnemers de tijd om hun inzending te verfijnen en marktconform te maken op vlak van onder meer prijszetting, productieproces en gebruiksvriendelijkheid. Dit groeiproces is een belangrijk onderdeel van de BKRK-award-traject.” aldus Igor Philtjens. Op basis van het definitief dossier werden drie finalisten gekozen. Tijdens juli en augustus werden de geselecteerde dossiers gepresenteerd in het Openluchtmuseum en kon het publiek via een online stemming de winnaar mee bepalen.

Jury

Dankzij de gedeelde visie van een professionele jury met belangrijke expertise in de sector kon VAKlab opnieuw een inhoudelijk sterk traject aanbieden aan de geselecteerden. Modeontwerper en creatief ondernemer Tim Van Steenbergen vormde samen met culinair auteur, keramiste en creatieve onderneemster Pascale Naessens het voorzittersduo van deze wedstrijd met focus op smaakbeleving. Aangevuld met juryleden Amélie Rombauts, design coördinator bij Knack Weekend en Pascal Cools, managing director bij Flanders DC, werd er een sterke jury gevormd met de nodige kennis op vlak van creativiteit, vakmanschap en ondernemerschap. Naast de vaste partners van de wedstrijd, Flanders DC op vlak van ondernemerschap en Knack Weekend als communicatiepartner, kon Bokrijk voor deze editie rekenen op de expertise van geurkunstenaar Peter de Cupere en Davy Jacobs, directeur van het Jenevermuseum.

Koffiet-as

Winnaar

STUDIO PIETER STOCKMANS & STUDIO KAREN WUYTENS met CONVERSATION CUP

Deze twee maak- en design-studio’s ontwikkelden koffietassen op een schoteltje. Niet zomaar een koffietas. Het setje ‘zorgkopjes’ nodigt uit om samen koffie te drinken, te verbinden of te praten over verlies. Een tasje troost als symbool voor steun. In die zin werkt dit ‘conversation piece’ psychologisch, maar ook als designobject.

G.s.one

Genomineerden

JO DEN HAERYNCK & DIRK VRINTS met G.S.ONE

Het handjuweelobject van Jo en Dirk van Archijewel houdt het midden tussen servies en bestek. Het hand/ring-object is een kruisbestuiving tussen architectuur en juwelenontwerp en presenteert culinaire creaties van masterchefs als smaakvolle, kostbare kleuredelstenen en creëert volgens de jury een bijzondere smaakbeleving. Bij voorkeur wordt het object uitgevoerd in zilver of goud, maar het kan ook geprint worden in kunststof of vervaardigd in porselein of roestvrij staal. 

Tom Fonteyn

TOM FONTEYN X STUDIO SEGERS met ZIN

Tom toont ons hoe design een positieve invloed kan hebben op de eetbeleving van mensen die als gevolg van dementie kampen met geur- en smaakproblemen. Het uitzicht, het geluid, de textuur, de temperatuur van de maaltijd heeft een invloed op de totale smaak-en eetbeleving en prikkelt de zintuigen. Op basis van onderzoek werd de collectie ZIN  ontwikkeld. Het verwijst naar zin in eten door prikkeling van de zintuigen. Naast vorm en kleur draagt ook de textuur bij aan deze smaakbeleving.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief