VAKlab, POM Limburg en Embuild Limburg ontvingen vorige week een Rwandese delegatie, bestaande uit ondernemers van lokale bouwbedrijven. Door kennis en ervaringen uit te wisselen, trachten de deelnemers zowel de Rwandese als Limburgse bouweconomie te verduurzamen.
De dag startte bij VAKlab, het expertise en dienstencentrum van Bokrijk rond vakmanschap en ondernemerschap. Na een introductie en kennismaking, trok de delegatie naar het Openluchtmuseum voor een rondleiding, waarbij de focus lag op de restauraties van de historische huizen. De eerste stop was de Kilbershoeve uit Meeuwen, een gebouw dat momenteel gerestaureerd wordt. De Rwandese delegatie kon hierdoor de opbouw van het schrijnwerk en leem- en vitswerk inspecteren. Hierna trokken ze verder naar de bakkerij waar ze, een reeds afgewerkt gebouw, konden bewonderen.
De unieke mix van oude technieken en nieuwe technologieën zijn een voedingsbodem voor innovatie. Vandaag zijn biobased bouwmaterialen, stampleem en leemsteen opnieuw erg relevant door hun beperkte impact op het milieu. Om de materialenvoetafdruk en de CO2-uitstoot van de bouwsector te verlagen, experimenteert Bokrijk met technologieën en historische technieken samen. Ook in Rwanda worden enkele van die technieken in de woningbouw toegepast. Tijdens de rondleiding door het Openluchtmuseum werden voorbeelden bekeken van deze mix tussen oude technieken en nieuwe technologieën.
Na inspanning volgde ontspanning: tijdens een lekkere lunch werd er nog nagepraat over alle bevindingen van het bezoek. Een leerrijke voormiddag!