Er is de voorbije maanden weer van alles bewogen op restauratievlak. Het Poortgebouw uit Heers en het Tolhuis uit Gelinden staan in de stellingen. Op de actieve werven zijn de lemers aan het werk.
Langgevelhoeve uit Sint-Martens-Voeren (nr. 22)
De voorbije maanden restaureerden schrijnwerkers het houten vakwerk in de voorgevel. Het hout was op verschillende plekken afgerond door ouderdom. Om die reden hebben we meer hout vervangen dan nodig. Zo krijgen we de strakke look van vierkant vakwerk die we zien op historische foto’s. Na de houtvervangingen werd er gevitst en geleemd. Intussen voorzag de aannemer de achter- en zijgevels ook van een stoombehandeling. Deze gevels bestaan uit silexblokken (ook gekend als vuursteen) en bakstenen randen.
Woonhuis uit Kortessem (nr. 21)
Het Bokrijk-team lemers-vitsers werkt de lemen muren van het Bakhuis uit Zolder-Viversel af en bouwt de bakoven opnieuw op. Bijzonder: de kap van deze bakoven is deels uit baksteen en deels uit leem opgebouwd. Dat komen we niet vaak tegen in ons museum. Hierna beginnen we met het opvullen van de wanden van het Varkenshok uit Schakkebroek. Het woonhuis zelf wordt gerestaureerd door een externe aannemer. Die herstelde enkele leemvlakken. Zijn schrijnwerkers herstellen ondertussen de dakconstructie en geven ze een curatieve en preventieve behandeling tegen insecten en zwammen.
Touwslagerij uit Sint-Pieters-Lille (nr. 42)
De nodige herstellingen aan structuur en gevelbekleding van de touwslagerij zijn afgerond. Houten gevelplanken werden enkel vervangen indien ze in slechte staat waren of er aan de achterliggende structuur gewerkt moest worden. Nu is het enkel nog wachten op een nieuw rieten dak!
Kilbershoeve uit Meeuwen (nr. 46.1)
De restauratie van het houten vakwerk is bijna afgerond. Passeer de komende weken eens langs deze site, je zal er lemers van dichtbij aan het werk zien die alle leemvlakken in de gevels opnieuw opvullen.
Bijzondere vondst: een van de alkoven die tegen de voorgevel grenst werd tijdelijk gedemonteerd. Daardoor kwam de vloer eronder bloot te liggen. Deze bestaat uit bijzondere gebakken tegels vervaardigd in een veldoven; zwarte binnenkant en een rood gebakken afwerklaag. Door de waarde van de tegels gaan we deze niet vervangen, maar herstellen om de vloer te behouden.
Nog opmerkelijk: de binnenmuren bestaan uit zowel baksteen als leem, een atypische afwerking voor vakwerkhuizen. Aangezien dit de wijze is waarop de muren historisch werden opgebouwd, gaan we dit behouden.
Herberg 'In den Dolfijn' uit Sint-Rijkers (nr. 65)
Bij de start van de restauratie werd gefocust op het interieur. De keuken van de horecavoorziening wordt volledig vernieuwd. De aannemer vervangt momenteel de voegen in de buitengevels. Ook de dakwerkers kunnen aan de slag: ze halen alle pannen af om daarna het onderdak en de isolatie te vervangen.
Het bijgebouw op dit erf, het Klompenrookkot uit Vrasene, mag klein zijn maar dat maakt het niet minder bijzonder. Het is het laatste gebouw dat werd opgebouwd in Bokrijk. Momenteel wordt er ook hier aan het metselwerk en de voegen gewerkt.