Plan je bezoek

Wegens coronamaatregelen kunnen prijzen en openingstijden afwijken. Bekijk de laatste informatie hier.

Op deze pagina vind je informatie over de openingsuren, prijzen, het reserveren van tickets, horeca, bereikbaarheid, enzovoort. Heb nog je vragen? Raadpleeg dan de veelgestelde vragen. Vind je hier niet het antwoord dat je zoekt? Neem contact met ons op en dan helpen wij je graag verder.

Vergeet je mondmasker niet bij een museumbezoek. Mondmaskers zijn verplicht voor iedereen vanaf 12 jaar in het Openluchtmuseum en in de speeltuin. Bezoekers dienen zowel in de historische gebouwen als in openlucht een mondmasker te dragen. Op alle andere plaatsen is een mondmasker verplicht als de veiligheidsafstand niet bewaard kan worden.

Plan je bezoek

Veelgestelde vragen

Corona-maatregelen

Kan ik komen wandelen of fietsen in het park en het Arboretum?

Ja, maar beperk je gezelschap en hou rekening met de veiligheidsafstand. Er is een aangeduide wandelroute uitgewerkt van 1,7 km in het Arboretum. In het centrale gedeelte in Bokrijk mag je niet fietsen.

Is De sixties open?

Momenteel is museumdeel De sixties helaas gesloten o.w.v. de coronapandemie.

Kan ik een vergaderzaal huren in het Kasteel?

Helaas kan dat niet tot en met 31 augustus 2020.

Zijn de openbare toiletten open?

De openbare toiletten aan beide parkings zijn open voor bezoekers, wandelaars en fietsers. Ze zijn uitgerust met contactloze kranen en zeepverdelers en worden regelmatig gereinigd.

In de babyverschoonruimtes zijn de microgolfovens momenteel niet beschikbaar om babyvoeding op te warmen o.w.v. hygiënische redenen.

Als abonnee heb ik gratis parkingtickets, wat gebeurt hiermee?

Deze tickets kunnen ook in 2021 gebruikt worden.

Zijn huwelijks- of communiereportages in het Openluchtmuseum toegelaten?

Ja, maar ook hiervoor dien je vooraf een online reservatie te maken. We voorzien gratis toegang voor het koppel, de communicant, begeleidende ouder(s), andere kinderen op de foto en de fotograaf. Andere gasten zijn niet toegestaan o.w.v. de veiligheid. De aangepaste richtlijnen dienen altijd gerespecteerd te worden.

Moet ik op voorhand een ticket kopen voor het Openluchtmuseum?

Een ticket reserveren is voor alle bezoekers - ook Bokrijkabonnementshouders - verplicht. Meer informatie over de aankoop van je ticket en het aanbod vind je hier.

Is de parking toegankelijk met de wagen?

Beide parkings zijn betalend toegankelijk (€ 5,00 per wagen). Voor meer informatie over de parking en de druktebarometer klik hier.

Wat is er open in het Openluchtmuseum?

Het Openluchtmuseum is dagelijks open van 10 u. tot 18 u. met de interactieve expo 'De wereld van Bruegel'. De bezoekers verkennen de Bruegelhaltes op de uitgestippelde wandelroute, die ervoor zorgt dat iedereen in één richting wandelt.

Op deze wandelroute bevinden zich 14 haltes. Volgende haltes zijn geopend voor publiek en volgende capaciteit is toegestaan en wordt gecontroleerd :

 • Bruegelpaviljoen: 1 bubbel of 1 individueel persoon

 • Huis Wortel: start van de Bruegelgame: 1 bubbel of 3 individuele bezoekers

 • Schuur uit Lommel-Kattenbos: introductie in 'De wereld van Bruegel': 9 bezoekers toegestaan

 • Speelschuur: enkel de buitenterreinen zijn open: capaciteit 20 kinderen tussen 5 en 12 jaar, enkel de kinderen mogen spelen, de ouders mogen mee  op het terrein en op de banken plaatsnemen.

 • Schuur uit Vorselaar: 10 bezoekers

 • Wildemanshut: 1 bubbel of 1 individuele bezoeker

 • Kerk uit Erpekom

 • Atelierschuur Wortel: atelier Textiel en Leder

 • Museumbrouwerij het Paenhuys uit Diepenbeek

 • Erf uit Oostvleteren

 • Erf uit Meeuwen

 • Kruidentuin

 • Schuur uit Zuienkerke: 27 bezoekers in totaal:
     Zone vitrine: 20m² = 1 gezin of 1 bezoeker
     Zone spiegel: 240m² = 16 bezoekers
     Gang: 78m² = 5 bezoekers
     Beauty parlour: 75m² = 5 bezoekers
     Bezoekers schuiven aan een lint aan met de nodige veiligheidsafstand om de maximum capaciteit te respecteren.

! Volgende Bruegelhaltes zijn niet toegankelijk voor bezoekers o.w.v. de veiligheid:

 • Molen uit Mol-Millegem
 • Olieslagmolen uit Ellikom
 • Gulden Middenweg
 • Kapel uit Westmeerbeek
 • Mikke van Lo
 • School van Hoeselt
 • Kapel uit Zepperen

Alle andere historische gebouwen in het museum zijn gesloten o.w.v. de veiligheid. Op enkele plekken kan de bezoeker er naar binnen kijken. Op verschillende plaatsen in het park zijn er aanpassingen voorzien zodat we goed kunnen ‘anderhalvemeteren’.

Mag ik met de mobilhome parkeren?

Dat kan op beide parkings tijdens de openingsuren van het museum (10 u. - 18 u.) en de speeltuin (9 u. en 21 u.). Overnachten is niet toegestaan.

Moet ik een mondmasker dragen?

Mondmaskers zijn verplicht voor iedereen vanaf 12 jaar in het Openluchtmuseum en in de speeltuin. Bezoekers dienen zowel in de historische gebouwen als in openlucht een mondmasker te dragen. Op alle andere plaatsen is een mondmasker verplicht als de veiligheidsafstand niet bewaard kan worden. Als je geen mondmasker bij hebt, kan je dit aankopen in het Infocenter.

Mijn 5 beurtenkaart gekocht sinds 13 maart 2019 vervalt, kan deze worden verlengd?

Omwille van de Coronapandemie wordt de geldigheid van je meerbeurtenkaart automatisch verlengd met 3 maanden. Je hoeft hier verder niets voor te doen.

Kan ik op een veilige manier naar Bokrijk komen?

Ja, dat kan. Overal in het park zijn er maatregelen genomen zodat bezoekers hun handen grondig kunnen ontsmetten en de nodige veiligheidsafstand gehouden kan worden. In alle binnenruimtes in het park is het dragen van een mondmasker verplicht vanaf 12 jaar.

In het museum is 'De wereld van Bruegel' met 14 haltes open. De historische huizen die niet op deze route liggen, blijven gesloten o.w.v. de veiligheid.

Een overzicht van de maatregelen:

 • Volgende historische huizen zijn open: het Bruegelpaviljoen, Woonhuis uit Wortel (= start van de Bruegelexpo en Bruegelgame), de Schuur uit Lommel-Kattenbos, de Schuur uit Vorselaar, de Wildemanshut, de Schuur uit Zuienkerke, de Kerk uit Erpekom, Atelierschuur Wortel, de Schuur uit Meeuwen, historische museumbrouwerij het Paenhuys uit Diepenbeek.

 • Daarnaast is er toegang tot de Kruidentuin, het erf uit Oostvleteren, het erf uit Meeuwen in het museum en het avonturenparcours in de speeltuin.

In de geopende historische huizen is er minstens 1 gastheer of -vrouw aanwezig, die de bezoekers verwelkomt, de maximale capaciteit in het gebouw bewaakt en al het nodige ontsmet. 

 • De toiletten zijn uitgerust met contactloze kranen en zeepverdelers. Een vaste gastheer per toiletgebouw zorgt dagelijks (10 u. – 18 u.) voor propere toiletten en wasbakken.

 • Het fietsverhuur in Bokrijk is open in samenwerking met vzw Fietsparadijs. Er staat dagelijks een gastheer of -vrouw aan de fietsenstalling aan parking 1 tussen 10 u. en 18 u. om alles in goede en veilige banen te leiden. Online reservatie is verplicht op https://fietsparadijslimburg.be/afhaalpunten/huur-je-fiets-in-genk-bokrijk.

 • Bokrijk helpt de bezoekers om de maatregelen rond de veiligheidsafstand op te volgen door het plaatsen van stippen op de grond voor het aanschuiven in het Infocenter en aan de toiletgebouwen. Het aantal personen dat samen in het gebouw aanwezig mag zijn, is beperkt. Een mondmasker dragen in de binnenruimtes is verplicht vanaf 12 jaar.

 • Overal in het park kunnen bezoekers de handen reinigen met alcoholgel en op de meeste plaatsen kan er contactloos betaald worden.

 • Het gebruik van de zitbanken in het park en in het museum is toegestaan per bubbel. Overal in het park zijn zitbanken voorzien, deze worden regelmatig gereinigd. Ook de Bruegeltribune is toegankelijk.

 • De parking is betalend en bedraagt € 5,00 per wagen. De parkeerkaarten die de abonnees ontvangen bij hun abonnement 2020 zijn qua geldigheid met een jaar verlengd. Ook de vijfbeurtenkaarten aangekocht tijdens de sluiting van het museum en in de periode van lockdown, worden qua geldigheid met drie maanden verlengd. Een vijfbeurtenkaart aankopen is mogelijk in het Infocenter of aan de betaalautomaat op de parking.

 • Op centrale plaatsen in het park zijn er overzichtsborden met richtlijnen om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Er wordt ook toegezien op een goede naleving van alle maatregelen.

 • Aan de grote Openluchtspeeltuin is een scherm voorzien met een druktebarometer. Bezoekers controleren voor hun vertrek best deze barometer online op www.bokrijk.be. Aan de ingang van de speeltuin (via parking 1) is er een onthaalmedewerker voorzien, die op de capaciteit toeziet. Bezoekers kunnen aanschuiven op de stippen als de maximale capaciteit is bereikt.

Zijn jullie telefonisch bereikbaar?

Wij zijn dagelijks telefonisch bereikbaar tussen 9 u. en 18 u. op 011 26 53 00.

Mag ik mijn hond meebrengen?

Honden zijn aangelijnd altijd welkom in het Openluchtmuseum.

Zijn de restaurants geopend in het Openluchtmuseum?

De horecazaken in het park (Bistro Koetshuis en restaurant het Poorthuys) en in het museum zijn open. De uitbaters zijn zelf verantwoordelijk om de Covid19-richtlijnen strikt te volgen.

Een overzicht van de horecazaken in het museum en hun capaciteit:

 • Egt, The Slow Bakery met koffie van Monx (take-away): 1 bezoeker mag binnen zijn met mondmasker (verplicht)

 • De ijskar van Het Heide Atelier met kruidenijs aan de Kruidentuin (take-away): hier dient afstand bewaard te worden in de wachtrij en moet er een mondmasker gedragen worden.

 • Herberg St-Gummarus in museumdeel Kempen: 100 personen in totaal kunnen genieten van een hapje en drankje. 40 plaatsen zijn binnen voorzien, 30 plaatsen zijn voorzien op het terras tegenover de museumshop/toiletten en 30 plaatsen zijn voorzien op het terras gelegen naast de Speelschuur.

 • De Snoepwinkel in het museum is gesloten, maar bezoekers kunnen ambachtelijk hoeve-ijs en historisch snoepgoed afhalen aan de ijstoog in de schuur naast de Snoepwinkel.

 • De Dolfijn en De Kleinaert openen enkel bij drukte in de zomer.

Is het Infocenter open?

Het Infocenter is dagelijks open van 9.30 u. tot 18 u.. Een mondmasker dragen en handen ontsmetten is verplicht bij binnenkomst. Er is voldoende handgel voorzien. Gelieve ook de veiligheidsafstand te bewaren.

Kan ik een rolstoel uitlenen?

In het Infocenter kan je een rolstoel uitlenen. Deze dient gereserveerd te worden op 011 26 53 00. We zorgen voor de nodige maatregelen zodat deze veilig gebruikt kan worden.

Gaan de geplande activiteiten en/of evenementen door?

Neen, alle evenementen tot en met 30 september worden helaas geannuleerd. Concreet gaat het om volgende data:

 • Brouwmoment op 24 mei
 • Straattheaterfestival op 1 juni
 • Zomeravonden op 31 juli, 1 augustus, 2 augustus
 • Zomerfestival in juli en augustus
 • De abonneemomenten in de zomer
 • De atelier+’en
 • Open Monumentendag
 • Dag van het Eetbare Landschap

Over de evenementen Bokrijk Run en Winteravonden wordt op een later moment een beslissing genomen.

Hoeveel bedraagt de ticketprijs?

Voor het Openluchtmuseum met beperkte programmatie (de expo 'De wereld van Bruegel') geldt er een verminderd toegangstarief voor volwassenen van € 5,00. Kinderen tot en met 12 jaar betalen €1,00.

Kan ik vissen in de visvijvers van Bokrijk?

De visvijvers in Bokrijk zijn open volgens de gebruikelijke openingsuren. Het betalen van de visverloven gebeurt contant door het gepast bedrag op de visstoel en visbak te leggen. Meer informatie vind je hier.

Is de speeltuin toegankelijk?

De speeltuin is dagelijks gratis open van 9 u. tot 21 u.. De ingang bevindt zich vlakbij parking 1. Dit staat aangeduid via bewegwijzering. O.w.v. de Coronapandemie is er slechts één ingang, aan de zijde van de frituur. De andere zijde is de uitgang. De speeltoestellen zijn beschikbaar voor kinderen tot 12 jaar.

Ook de mini-auto’s en de minigolf zijn open. Deze bevinden zich links achteraan in de speeltuin. De minigolf bedraagt € 3,00 per persoon. De mini-auto's bedragen € 2,00 per rit. De uitbaters zijn zelf verantwoordelijk voor het volgen van de Covid-19 richtlijnen.

Is de museumshop open?

De museumshop is dagelijks open van 10.30 u. tot 17.30 u. Er zijn aangepaste maatregelen genomen in het kader van de veiligheid. Zo is een mondmasker verplicht in openlucht en in alle binnenruimtes in het park.

Wij hebben een schoolreis/groepsbezoek gepland tijdens de sluitingsperiode. Kunnen we deze annuleren?

Schoolreizen en groeps- of bedrijfsbezoeken, voorzien tot en met 31 augustus, worden in overleg met de boeker verzet naar 2021 of worden kosteloos geannuleerd.

De groepsbezoeken gaan ook niet door in september. Voor de scholen, die geboekt hebben in september, wordt een alternatief bekeken voor de bestaande programmatie.

Voor vragen over schoolbezoeken kan je elke weekdag tussen 9 u. en 17 u. terecht bij Kristel (kristel.lauwers@limburg.be of 011 26 53 85).

Voor vragen over groepsbezoeken kan je terecht bij Sabrina (sabrina.bellavia@limburg.be of 011 26 53 86).


Openluchtmuseum & Sixties

Kan ik in Bokrijk gebruik maken van de Erfgoedapp?

Ja, dankzij de erfgoedapp van Faro kan je je verdiepen in 'De wereld van Bruegel'. Op elke halte op het Bruegelparcours kan je er mee aan de slag.
Download de app via de appstore of de playstore.

Zijn er speciale arrangementen voor groepen?

ja, klik hier voor meer informatie of bel 011-265 386

Is er een huisreglement?

Ja, voor de goede gang van zaken werd er een huishoudelijk reglement opgesteld. Door hun bezoek aanvaarden onze bezoekers automatisch dit reglement. Je kan het hier raadplegen.

Is er een draadloos netwerk beschikbaar in het park?

Bij de horeca-aangelegenheden en de ingangen van het Openluchtmuseum kan er verbinding gemaakt worden met het draadloze netwerk ‘FREE BOKRIJK’. Surfen via dit netwerk is gratis.

Kan ik met mijn huisdier het Openluchtmuseum/'De sixties' bezoeken?

Het Openluchtmuseum: Je huisdier mag gratis het Openluchtmuseum en het park bezoeken, maar enkel aan de leiband.

‘De sixties’: Neen, om hygiënische en veiligheidsredenen zijn honden in dit museumgedeelte niet toegelaten, met uitzondering van blindengeleidehonden. Er zijn benches (zonder toezicht) voorzien aan de ingang van ‘De sixties’. Je hond kan hier op je wachten.

Zijn 'De sixties' in Bokrijk een permanent gebeuren?

Ja. 'De sixties' in Bokrijk zijn gekomen om te blijven. 

Mogen mijn kinderen fietsen in het Openluchtmuseum?

Algemeen mag er niet gefietst worden in het museum, maar voor kinderen onder 1m20 maken we graag een uitzondering. Zij mogen onder toezicht van een volwassene met een kinderfiets of step in het museum rondrijden.

Mag ik roken in het Openluchtmuseum?

Roken is niet toegestaan in het Openluchtmuseum met uitzondering van de terrassen van de diverse horecazaken.

Deze informatie wordt geafficheerd aan de kassa's.

Kan ik mijn bezoek aan 'De sixties' combineren met een bezoek aan het Openluchtmuseum?

Ja, dat gaat. Een bezoek aan ‘De sixties’ gebeurt steeds in combinatie met een bezoek aan het Openluchtmuseum.


Betaalmethoden

Waar in Bokrijk kan ik met bancontact betalen?

Je kan steeds betalen met bancontact in Bistro Koetshuis, St. Gummarus en het Infocenter. Ook in de museumshops in 'De sixties' en in De Kempen kan je betalen met bancontact. Voor een foto bij de fotograaf van Bokrijk kan je ook met bankkaart betalen in de museumshop. In Egt. The Slow Bakery kan je met payconiq betalen.

Is er een bankautomaat in Bokrijk?

Neen: in Bokrijk is er geen bankautomaat. Aan het infocenter aan de ingang van het museum kan je wel betalen met bancontact, maar enkel en alleen voor tickets en abonnementen, je kan dus geen extra geld afhalen. Verder kan je op verschillende plaatsen ook met bancontact betalen.

Welke betaalmogelijkheden zijn er in het park?
 • Het Infocenter: Bancontact, Visa, Mastercard, Maestro, Sodexo cultuurcheques (enkel de papieren versie), Accor cheques (enkel de papieren versie) en contant
 • Museumshops: Bancontact, Visa en Mastercard en contant
 • Fotostudio: Bancontact
 • Atelierschuur Oevel: Bancontact
 • Sint-Gummarus: Bancontact, Maestro en Visa en contant
 • In den Dolfijn: Bancontact, Maestro en Visa (vanaf juni 2016) en contant
 • Het Koetshuis: Bancontact, Mastercard en contant
 • Dennenhof: Bancontact, Visa, Mastercard, Maestro, Edenred en contant
 • De Kleinaert: contant
 • De Snoepwinkel: contant
 • De frituur: contant
 • De snoepwinkel speeltuin: contant
 • Egt. The Slow Bakery: payconiq en contant

Verloren voorwerpen

Tijdens mijn bezoek ben ik een voorwerp verloren, waar kan ik hiervoor terecht?

Verloren voorwerpen worden verzameld bij de Domeinpolitie. Deze bevindt zich aan de achterzijde van het Infocenter Bokrijk (Parking 1). Je kan deze elke dag komen ophalen tussen 10.00 u en 18.00 u.

Je kan de Domeinpolitie bereiken via het nummer +32 11 265 320


Vragen en klachten

Waar kan ik terecht met vragen of klachten?

Voor algemene vragen kan je terecht bij infobokrijk@limburg.be.

Voor vragen omtrent het online bestellen van tickets kan je een mail versturen naar infobokrijk@limburg.be.

Voor klachten kan je terecht bij stephanie.vandenbosch@limburg.be.

Waar kan ik terecht met een suggestie/idee?

Voor suggesties of ideeën kan je terecht bij uw-idee-voor-bokrijk@limburg.be.

Welke maatregelen neemt Bokrijk naar aanleiding van het coronavirus?

Bokrijk zal bezoekers en personeel informeren en sensibiliseren om een aantal preventieve hygiënemaatregelen in acht te nemen. Denk hierbij aan het veelvuldig handen wassen of het gebruik van wegwerpzakdoeken. Hiervoor zijn er handwasgels en papieren doekjes beschikbaar. Deze tips worden via posters op de werkvloer en in de diverse (toilet)gebouwen verspreid. Voorts zorgt Bokrijk ervoor dat deze plekken, evenals ‘gevoelige’ punten zoals  deurklinken of kranen, op regelmatige basis schoongemaakt worden met desinfecterende middelen. Ook de horeca-uitbatingen in het park, die door externe concessiepartners worden uitgebaat, zijn opgenomen in het coronaplan .

Bokrijk volgt de ontwikkelingen op de voet op. Het Openluchtmuseum Bokrijk is momenteel gesloten. Achter de schermen is de voorbereiding voor de seizoenopening op 4 april echter volop aan de gang. Indien nodig zal er een aangepast scenario uitgerold worden van zodra het museum opnieuw toegankelijk is voor het grote publiek. Klanten die al een ticket of groepsbezoek geboekt hebben, worden op hun vraag ook geïnformeerd.

Waarom worden er bomen gekapt in Bokrijk?

Vanaf het voorjaar van 2017 kan je in Bokrijk genieten van een unieke vijverbeleving. De werken zijn volop bezig en zullen in de maand april afgerond worden. Tot dan is het fietspad ‘Fietsen door het Water’ niet bereikbaar en worden fietsers en wandelaars omgeleid!

Het open landschap van het westelijk vijvergebied in Bokrijk wordt uitgebreid. Zo krijg je vanop het fietspad ‘Fietsen door het Water’ een schitterende 360° blik én zicht op het Openluchtmuseum. Er komen ook twee nieuwe uitkijkpunten, waarvan één met bijzondere erfgoedwaarde en binnen de muren van het Openluchtmuseum. Op die manier wordt de link tussen het fietspad, de vijvers en het Openluchtmuseum versterkt.

De vijverwerken hebben als doel de biodiversiteit en de natuurbeleving te verhogen! Zo kan er zich in de oeverzone een meer natuurlijke vegetatie ontwikkelen die kansen biedt voor Europees beschermde amfibieën en watervogels. De dijken worden verlaagd zodat de omgeving aanvoelt als één grote vijver. Er worden ook kappingswerken uitgevoerd maar die worden gecompenseerd. Meer dan 7,5 hectare extra bos wordt nog aangeplant. De gekapte bomen krijgen bovendien een nieuw leven als zitbanken voor het domein.

Dankzij dit project werd het nieuwe bos- en landschapsbeheerplan van Bokrijk versneld uitgevoerd. Dat komt de aanwezige fauna en flora ten goede. De dijken werden vrijgemaakt zodat de vijvers langer zuiver blijven, een goede zaak voor het leefgebied van de amfibieën. Het Openluchtmuseum van Bokrijk komt door de ingreep ook visueel ‘dichter’ bij het fietsroutenetwerk te liggen en kan zo op meer bezoekers rekenen. Zelfs het erfgoed van de Wijers kreeg een opwaardering. De ‘monniken’ die traditioneel de waterhuishouding van de vijvers regelen, werden door nieuwe vervangen. Het innovatieve design van het fietspad zorgt voor een unieke waterbeleving in dit bijzondere natuurgebied, centraal gelegen in Limburg.

Download PDF: Herstel van het vijverlandschap in het Westelijke Vijvergebied te Bokrijk


Parking

Ik kom met een camper. Mag ik overnachten op de parking?

Wij laten je graag weten dat u op parking 1 en parking 2 kan parkeren met de camper.
Het is jammer genoeg niet toegestaan om er te overnachten. Hier vind je enkele campings dichtbij Bokrijk.

Een alternatief is eventueel op het Sint-Jan-baptistplein (aan de kerk) , 3600 Genk (Boxberg) op +- 3km buiten Bokrijk .

Hoe kan ik voordelig parkeren in Bokrijk?

Bokrijk biedt u de optie om een voordeelkaart te kopen zodat u aan een zeer voordelig tarief kan parkeren.

 • Parking 5 beurtenkaart: € 10 (geldigheidsperiode: 1 jaar)
Is de ingang aan parking 2 altijd open?

Ja, de ingang aan parking 2 is altijd open, alsook de parking (met uitzondering van maandag, behalve in juli en augustus en indien er een feestdag op een maandag valt).


Wandelen en fietsen

Beschikt Bokrijk over een fietsenstalling?

Ja, zowel op Parking 1 als op Parking 2 is er een fietsstalling. Deze zijn echter niet bewaakt.

Waarom worden er bomen gekapt in Bokrijk?

Vanaf het voorjaar van 2017 kan je in Bokrijk genieten van een unieke vijverbeleving. De werken zijn volop bezig en zullen in de maand april afgerond worden. Tot dan is het fietspad ‘Fietsen door het Water’ niet bereikbaar en worden fietsers en wandelaars omgeleid!

Het open landschap van het westelijk vijvergebied in Bokrijk wordt uitgebreid. Zo krijg je vanop het fietspad ‘Fietsen door het Water’ een schitterende 360° blik én zicht op het Openluchtmuseum. Er komen ook twee nieuwe uitkijkpunten, waarvan één met bijzondere erfgoedwaarde en binnen de muren van het Openluchtmuseum. Op die manier wordt de link tussen het fietspad, de vijvers en het Openluchtmuseum versterkt.

De vijverwerken hebben als doel de biodiversiteit en de natuurbeleving te verhogen! Zo kan er zich in de oeverzone een meer natuurlijke vegetatie ontwikkelen die kansen biedt voor Europees beschermde amfibieën en watervogels. De dijken worden verlaagd zodat de omgeving aanvoelt als één grote vijver. Er worden ook kappingswerken uitgevoerd maar die worden gecompenseerd. Meer dan 7,5 hectare extra bos wordt nog aangeplant. De gekapte bomen krijgen bovendien een nieuw leven als zitbanken voor het domein.

Dankzij dit project werd het nieuwe bos- en landschapsbeheerplan van Bokrijk versneld uitgevoerd. Dat komt de aanwezige fauna en flora ten goede. De dijken werden vrijgemaakt zodat de vijvers langer zuiver blijven, een goede zaak voor het leefgebied van de amfibieën. Het Openluchtmuseum van Bokrijk komt door de ingreep ook visueel ‘dichter’ bij het fietsroutenetwerk te liggen en kan zo op meer bezoekers rekenen. Zelfs het erfgoed van de Wijers kreeg een opwaardering. De ‘monniken’ die traditioneel de waterhuishouding van de vijvers regelen, werden door nieuwe vervangen. Het innovatieve design van het fietspad zorgt voor een unieke waterbeleving in dit bijzondere natuurgebied, centraal gelegen in Limburg.

Download PDF: Herstel van het vijverlandschap in het Westelijke Vijvergebied te Bokrijk

Kan ik een fiets huren in Bokrijk?

Jazeker, reserveer je fiets online.

Sleutels af te halen bij de medewerker – fietsverhuur.  Fietsenstalling P1 – Kasteel.

€ 10,00 voor een groene gewone dames fiets.  Electrische etc. andere tarieven.

Opgelet: fietsen in het Openluchtmuseum is niet toegelaten.


Voorzieningen baby’s en kinderen & mensen met een beperking

Zijn er uitleenbare rolstoelen ter beschikking?

Rolstoelen worden gratis ter beschikking gesteld aan de kassa’s op basis van beschikbaarheid.

U kan deze reserveren in het Infocenter op het nummer 011/265.315

U kan de rolwagen(s) gratis uitlenen tussen 10u. en 17 u.

U meldt zich aan in het Infocentrum (parking 1 tegenover Kasteel). Bij afgifte van uw identiteitskaart krijgt u de rolwagen mee.

Kan ik met de kinderwagen het Openluchtmuseum en ‘De sixties’ bezoeken?

Kinderwagens worden toegelaten in het Openluchtmuseum. In ‘De sixties’ moeten kinderwagens worden achtergelaten op de daartoe bestemde standplaats. Bokrijk kan in geval van diefstal, verlies of beschadiging niet aansprakelijk gesteld worden.

Zijn er babyverzorgingstafels en toiletten voor mensen met een beperking aanwezig?

In het Openluchtmuseum zijn de publieke toiletten in elk dorp voorzien van een toilet voor mensen met een beperking en een babyverzorgingstafel.

De toiletten in de speeltuin en de toiletten tegenover de uitbating van het Koetshuis zijn hier eveneens van voorzien.

Kan ik als rolstoelgebruiker het Openluchtmuseum en ‘De sixties’ bezoeken?

Het Openluchtmuseum is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Op sommige wegen liggen kasseien.

‘De sixties’ is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Er zijn voor hen speciale voorzieningen. Rolstoelen worden gratis ter beschikking gesteld aan de kassa’s.


Abonnees en abonnement

Ik heb een cadeaubon voor een abonnement, kan ik die ook online gebruiken?

Ja, de cadeaubon van het Bokrijkabonnement kan je online inwisselen.

Als abonnee heb ik gratis parkingtickets, wat gebeurt hiermee?

Deze tickets zullen ook in 2021 nog gebruikt kunnen worden.

Is de parking toegankelijk met de wagen?

Ja, zowel parking 1 Kasteel als parking 2 Evenementen zijn beschikbaar. De parking is betalend (5,00 €). Via deze link kan je zien hoe druk het is.

Mijn 5 beurtenkaart gekocht sinds 13 maart 2019 vervalt, kan deze worden verlengd?

Omwille van de Coronapandemie wordt de geldigheid van je meerbeurtenkaart  automatisch verlengd met 3 maanden. Je hoeft hier verder niets voor te doen.

Zijn de openbare toiletten geopend?

Ja. De openbare toiletten aan beide parkings zijn geopend voor wandelaars en fietsers. We reinigen deze meermaals per dag. Ze zijn eveneens uitgerust met kranen en zeepverdelers die je contactloos kan bedienen.
In de babyverschoonruimtes zijn de microgolfovens niet beschikbaar om babyvoeding op te warmen, dit om hygiënische redenen.

Mag ik mijn hond meebrengen?

Ook honden zijn aangelijnd welkom in het Openluchtmuseum.

Zijn de restaurants geopend in het Openluchtmuseum?

De horecazaken in het park en het museum zijn geopend. Enkel De Dolfijn en De Kleinaert openen enkel bij drukte in de zomer.  De uitbaters zijn zelf verantwoordelijk om de Covid richtlijnen strikt te volgen.

Dit zijn de horecazaken en hun capaciteit:

 • Egt, The Slow Bakery met koffie van Monx, 1 bezoeker binnen

 • De ijskar van Het Heide Atelier met Ambachtelijk aan de kruidentuin

 • Herberg St-Gummarus in museumdeel Kempen, 100 personen in totaal waarvan 40 plaatsen binnen, 30 buiten en 30 personen op het terras gelegen aan de Speelschuur.

 • De Snoepwinkel in het museum is gesloten, er kan wel ijs en lekkers van toen afgehaald worden aan de ijstoog in de schuur naast de Snoepwinkel.

Kan ik online gekochte abonnementen cadeau geven?

Ja, vul de adresgegevens van de persoon in aan wie je het abonnement cadeau doet.

Je hebt wel alle namen van de gezinsleden en hun geboortedata nodig. Deze persoon zal zijn abonnementen thuis opgestuurd krijgen.

Je kan ook in het Infocenter en via www.bokrijk.be een cadeaubon kopen.

Wat is er geopend in het Openluchtmuseum?

Vanaf maandag 22 juni opent het Openluchtmuseum dagelijks de deuren van 10 u. tot 18 u., en dit in fase 3 als betalend museum met de Bruegelexpo. De bezoekers verkennen de Bruegelhaltes op de bestaande uitgestippelde wandelroute (sinds 18 mei).

Op deze wandelroute bevinden zich 14 haltes. Volgende haltes zijn geopend voor publiek en volgende capaciteit is toegestaan en wordt gecontroleerd :

 • Bruegelpaviljoen: 1 bubbel of 1 individueel persoon

 • Huis Wortel: start game: 1 bubbel of 3 individuele bezoekers

 • Lommel-Kattenbos: introductie: 9 bezoekers toegestaan

 • Speelschuur: enkel buitenterreinen: capaciteit 20 kinderen tussen 5 en 12 jaar, enkel de kinderen mogen spelen, de ouders mogen mee het terrein op en op de banken plaatsnemen

 • Vorselaar: 10 bezoekers

 • Wildemanshut: 1 bubbel of 1 individuele bezoeker

 • Zuienkerke: 27 bezoekers in totaal:
  Zone vitrine: 20m² = 1 gezin of 1 bezoeker
  Zone spiegel: 240m² = 16 bezoekers
  Gang: 78m² = 5 bezoekers
  Beauty parlour: 75m² = 5 bezoekers
  Bezoekers zullen aan een lint aanschuiven ten einde de maximum capaciteit te respecteren.

De Bruegelhaltes molen Mol-Millegem, slagmolen Ellikom, Gulden Middenweg, kapel Westmeerbeek alsook Mikke van Lo kunnen de bezoekers niet naar binnen.
Het schooltje van Hoeselt en kapel Zepperen, die ook op de route liggen, blijven dicht voor de bezoeker omdat hier de veiligheid niet kan gegarandeerd worden.
Wegens een versoepeling van de maatregelen worden bijkomend volgende huizen geopend: kerk Erpekom, atelierschuur Wortel (atelier textiel en leder), Paenhuys Diepenbeek.
Daarnaast is toegang mogelijk tot de kruidentuin, erf OostVleteren, erf Meeuwen en het avonturenparcours.

Alle andere historische gebouwen in het museum zijn gesloten of op enkele plekken kan de bezoeker er naar binnen kijken.  Op verschillende plaatsen in het park zijn er aanpassingen voorzien zodat we goed kunnen ‘anderhalvemeteren’.

Is de speeltuin toegankelijk?

Ja. De speeltuin is opnieuw geopend vanaf 22 juni van 9 tot 21u. Ingang aan de zijde van de kantine, andere zijde is de uitgang.. De speeltoestellen zijn beschikbaar voor kinderen tot 12 jaar. Ook de kantine, mini-auto’s en minigolf openen opnieuw. De uitbaters zijn zelf verantwoordelijk voor het volgen van de Covid richtlijnen.

Kan ik komen vissen in de visvijvers van Bokrijk?

Ja, vanaf maandag 4 mei zijn de visvijvers in Bokrijk op nieuw geopend volgens de gebruikelijke openingsuren. Het betalen van de visverloven gebeurt contant door het gepast bedrag op de visstoel en visbak te leggen. Meer informatie vind je hier.

Zijn jullie telefonisch bereikbaar?

Ja, wij zijn bereikbaar tussen 9 en 18 uur op 011 26 53 00.

Is de museumshop geopend?

De museumshop is dagelijks open van 10.30 u. tot 17.30 u. Er zijn aangepaste omstandigheden in het kader van de veiligheid.

Is het Infocenter open?

Ja het infocenter is opnieuw geopend. Voor de openingstijden en de genomen maatregelen klik hier.

Ik heb mijn Bokrijkabonnement verloren, wat nu?

Geen probleem. Bij verlies, diefstal en beschadiging kan je je abonnement laten heraanmaken in het Infocenter, mits een bijbetaling van € 25 (per gezins-, grootouder- of individueel abonnement). Je krijgt dan je abonnement en diverse andere abonnementskaartjes terug, alsook een volledig aantal parkeerkaarten.
Indien je een officieel bewijs van diefstal kan voorleggen, opgemaakt door officiële instanties (politie), vervalt de kost van € 25 en wordt je abonnement gratis heraangemaakt.

Moet ik op voorhand een ticket kopen voor het Openluchtmuseum?

Ja, dat is tot en met 30 september verplicht ook voor onze Bokrijkabonnees. Je kan je ticket enkel online reserveren. In het museum is er een uitgestippelde wandelroute die je 4 km doorheen het museum loodst. Zo hoef je elkaar niet nodeloos te kruisen. Meer informatie over de aankoop van je ticket vind je hier.

Mag ik met de mobilhome parkeren?

Ja, dat kan tijdens de openingsuren van museum en speeltuin. Overnachten is niet toegestaan.

Kan ik opnieuw op een veilige manier naar Bokrijk komen?

Ja, dat kan.

Het Openluchtmuseum is geopend enkel met de Bruegelexpo. De historische huizen die niet op deze route liggen, blijven dicht. Het Infocenter en de autoparkings blijven toegankelijk voor bezoekers. Op verschillende plaatsen in het park zijn er aanpassingen voorzien zodat we goed kunnen ‘anderhalve meteren’.

Een overzicht van de maatregelen:

 • De bezoekers worden verwelkomd door één onthaalmedewerker aan kassa Heers en één onthaalmedewerker aan kassa kasteel (geen kassamedewerker). Men meldt zich per bubbel aan bij de onthaalmedewerker.

 • Mondmaskers zijn verplicht voor iedereen vanaf 12 jaar in het Openluchtmuseum en in de speeltuin. Bezoekers dienen zowel in de historische gebouwen als in openlucht een mondmasker te dragen. Op alle andere plaatsen is een mondmasker verplicht als de veiligheidsafstand niet bewaard kan worden.
 • Verblijfsduur ingeschat: 3,5 uur of een halve dag

 • Volgende historische huizen zijn geopend: paviljoen, huis Wortel, schuur Lommel-Kattenbos, speelschuur, Vorselaar,  de Wildemanshut en Zuienkerke, kerk Erpekom, atelierschuur Wortel, schuur Meeuwen, Paenhuys Diepenbeek). Daarnaast is er toegang tot de kruidentuin, het erf OostVleteren, erf Meeuwen met de schuur en het avonturenparcours in het museum. In zoveel mogelijk geopende huizen is telkens minstens 1 gastheer/gastvrouw aanwezig die enerzijds de bezoekers verwelkomt en de wenselijke inhoudelijke achtergrond geeft, maar anderzijds ook de maximale capaciteit in het gebouw bewaakt, al het nodige ontsmet, kortom elk bezoek in veilige banen leidt.

 • De toiletten waren reeds aangepast met contactloze kranen en zeepverdelers. Een vaste gastheer per toiletgebouw zal dagelijks (10 u. – 18 u.)zorgen voor propere toiletten en wasbakken.

 • Een vaste gastheer aan de parkings blijft dagelijks ,telkens tussen 10u en 18u (weekdagen in juni) of tussen 11u en 19u (weekends en alle dagen in juli en augustus) zorgen voor social distancing bij het parkeren. Bussen worden opnieuw toegestaan. Parking betalend open van 10-20u.

 • Vanaf 8 juni wordt de fietsverhuur opnieuw geopend in samenwerking met vzw Fietsparadijs. De praktische handling zal echter niet langer in het Infocenter plaatsvinden, maar verplaatst worden naar de fietsenstalling aan parking 1 waar dagelijks een gastheer/gastvrouw van parking aanwezig zal is tussen 10 en 18u om alles in goede en vooral ook veilige banen te leiden. Reservatie is verplicht.

 • Wij helpen je de aanbevelingen rond ‘social distancing’ op te volgen door het plaatsen van stippen op de grond voor het aanschuiven in het Infocenter of aan toiletgebouwen. Het aantal personen dat samen in het gebouw aanwezig mag zijn, is beperkt.

 • Aan onze hotspots (Infocenter, toiletten, fietsenparking) zal je de handen kunnen reinigen met alcoholgel. Je kan in het infocenter ook contactloos betalen.

 • Het gebruik van de zitbanken in het park en in het museum is opnieuw toegestaan vanaf 8 juni. De zitbanken worden regelmatig gereinigd. De bruegeltribune wordt terug geopend. De zitbanken aan de speelschuur worden terug opengesteld.

 • De parking is opnieuw betalend. De parkingkaartjes die de abonnees ontvangen bij hun abonnement 2020 zijn qua geldigheid met een jaar verlengd. Ook de 5beurtenkaarten aangekocht tijdens de sluiting van het museum en in de periode van lockdown, worden qua geldigheid met 3 maanden verlengd. Een 5beurtenkaart aankopen zal opnieuw mogelijk zijn in het Infocenter of aan de betaalautomaat op de parking.

 • Op centrale plaatsen in het park zijn er overzichtsborden met richtlijnen om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. En er wordt ook toegezien op een goede naleving van alle maatregelen.

 • Aan de speeltuin zal een onthaalmedewerker aan de ingang er op toezien, als de maximale capaciteit bijna is bereikt, dat deze niet wordt overschreden. Bezoekers kunnen aanschuiven op stippen als de maximale capaciteit is bereikt.

Worden de geplande activiteiten en/of evenementen afgelast?

Ja, alle evenementen tot en met 31 augustus worden helaas geannuleerd. Concreet gaat het om volgende data:

 • Brouwmoment op 24 mei
 • Straattheaterfestival op 1 juni
 • Zomeravonden op 31 juli, 1 augustus, 2 augustus
 • Zomerfestival in juli en augustus
 • De abonneemomenten in de zomer
 • De atelier+’en
 • Open Monumentendag
 • Dag van het Eetbare Landschap

Over de evenementen Bokrijkrun en Winteravonden zal op een later moment een beslissing genomen worden.


Reservaties en ticketing

Ik heb geen printer, hoe kan ik dan mijn kaarten printen?

Je krijgt na het doorlopen van alle stappen een bevestiging toegestuurd per mail. Deze kan je ook later bij iemand of ergens anders uitprinten.

Ik heb recht op een korting (via een abonnement, kortingsbon, gezinsbond,…), kan ik tickets online kopen en mijn korting behouden?

Er zijn op dit ogenblik slechts een beperkt aantal kortingen geldig. Klik hier voor meer informatie.

Ik heb een kortingsbon, kan ik die ook gebruiken voor het online kopen van kaarten?

Nee, je kortingsbon kan niet online worden ingegeven, maar je kan je aan de kassa’s wel aanmelden met je kortingsbon.

Kan ik online gekochte kaarten nadien ruilen?

Nee, kaarten kunnen helaas niet geruild of teruggenomen worden.

Kan ik een onbeperkt aantal kaarten kopen?

Ja, je kan een onbeperkt aantal kaarten kopen. 

Kan ik online gekochte tickets cadeau geven?

Ja, als je het geprinte ticket cadeau geeft kan de ontvanger daar mee naar binnen.

Betaal ik een toeslag/reserveringskosten voor online gekochte kaarten?

Nee, voor online gekochte kaarten betaalt u dezelfde prijs als aan de kassa. U betaalt geen reserveringskosten.

Voor welke periode kan ik kaarten kopen?

Je kan kaarten kopen die geldig zijn voor de periode tot 30 september 2020.