Skip to main content
Tim Vrancken publiek

Passe-Partout Tim Vranken

Passe-Partout Tim Vranken

Op dinsdag 25 oktober bracht Tim Vranken een bezoek aan de Campus van het Vakmanschap. Tim Vranken is een Belgische meubelontwerper die focust op degelijke, handgemaakte meubelen. In zijn ontwerpen staan het gebruik van pure materialen en eerlijke natuurlijke processen voorop. Met meer dan 60 deelnemers was de activiteit een schot in de roos!

Tim is dieper ingegaan op zijn start en groei als ondernemer en de collecties die hij doorheen de jaren maakte. Bijna tien jaar geleden, in 2013 startte hij als zelfstandige. Sindsdien heeft hij al een hele weg afgelegd. In 2015 zag de Bleaut collectie het levenslicht en in 2018 werd de Traaf collectie gemaakt. Een mooi voorbeeld van een samenwerking is de Nort collectie, een collectie meubels die passen bij de loft waarvoor ze ontworpen zijn. Dankzij meerdere experimenten met Yellow Pine ontstond de Norma collectie. Centraal staan de ‘Shou Sugi Ban’ techniek en de organische tekening van de Yellow Pine. Zijn laatste collectie is de Arcus collectie. Tot nu toe bestaat deze uit een koffietafel in vier formaten en een kruk, de set is nog volop in de ontwerpfase.

Een stuk waarbij het publiek even de ogen opentrok, was de Arcus koffietafel. Met zijn 49 poten vormde dit meubel een grote technische uitdaging, waar er niet veel ruimte was voor afwijkingen.

De werken van Tim Vranken vertellen elk een verhaal én dragen een enorm hoge kwaliteitseis, ze zijn dus niet in de standaard meubelhandel te vinden. En dat is bewust gedaan. De afzetmarkt van Tim Vranken is dus net iets anders dan gewoonlijk. Tim werkt vooral in opdracht van klanten. Daarnaast werkt hij aan verschillende projecten in samenwerking met interieurarchitect Arjaan de Feyter. Verder heeft een samenwerking met verschillende galerijen, en dat wereldwijd. Zijn werken zijn te zien van Parijs tot New York en Zuid-Korea. Deze samenwerkingen zorgen voor internationale bekendheid. Voor Tim is het belangrijk dat hij totale vrijheid krijgt van deze galerijen, zo kan hij eigen ideeën uitwerken en verder evolueren.

De toekomst ziet er al behoorlijk druk uit voor de meubeldesigner. Hij is nieuwe samenwerkingen aangegaan die in de nabije toekomst zullen resulteren in nieuwe collecties en in 2023 neemt hij deel aan Project Mexico met Galerij Ecru.

Na een boeiende presentatie ging hij geen enkele vraag uit de weg. Of hij nog steeds veel aan handwerk doet? Uiteraard. Vandaag de dag vervaardigd Tim nog steeds zo goed als alles zelf. Zijn inspiratie haalt hij uit verschillende dingen, maar vooral uit de aanscherping van zijn eigen werk. Hij bouwt verder op datgene dat hij al creëerde. Een tip van Tim? Blijven doorzetten. Sommige stukken vergen heel veel werk en tijdens het proces kan je steeds fouten maken, het is dus belangrijk dat je volhardt. Fun fact, hij heeft geen enkel van zijn stukken thuis staan.   

Schrijf je in voor de nieuwsbrief