Skip to main content
PP Soft Skills 2

Passe-Partout: Soft Skills

PP Soft Skills 1

November werd afgesloten door een inspirerende lezing van Marc Beenders en Pieter Vandekerkhof over soft skills. Deze vaardigheden zijn minder makkelijk meetbaar dan de hard skills, maar minstens even belangrijk. Met hun boek als leidraad gaven de heren een inspirerende lezing boordevol tips en tricks waar het publiek zelf mee aan de slag kan. Niet alleen op het werk, maar ook thuis!

Er werd gesproken over verschillende thema’s: communicatie, creativiteit, groeimindset, attitude en teamwerking. Andere soft skills kunnen niet floreren als de communicatie niet goed zit. Het is dus zeer belangrijk om hier voldoende aandacht aan te schenken. In presentaties mogen we uitgaan van het principe ‘less is more’, en tijdens het spreken is het belangrijk om actief te spreken. Just do it, net zoals Nike! Mensen luisteren volgens het duo met een efficiëntieratio van maar 25%, empathisch luisteren is dus de sleutel voor vlotte communicatie. Gouden tip: wacht je beurt af en laat zien dat je aandachtig luistert. Omgaan met feedback valt ook onder het luik communicatie. Volgens Marc kan je dit best doen volgens de vier G’s: beschrijf het gedrag dat je ziet, beschrijf het gevolg van dit gedrag, beschrijf het gevoel dat het bij jou oproept en beschrijf alternatieven om tot het gewenste gedrag te komen.

Creativiteit is de mogelijkheid om iets te verwezenlijken dat tegelijkertijd nieuw én geschikt is. Creativiteit zit in iedereen; alleen lukt het bij de ene persoon al wat makkelijker dan bij de andere. Het is zeker en vast op te roepen door onder andere het trainen van je geest. Enkele tips: hou een inspiratieboekje bij, voer bepaalde routines eens net iets anders uit en vermijd competitie.

Op vlak van attitude zijn er twee elementen essentieel volgens Marc en Pieter: werkethiek en een positieve ingesteldheid. Op werkvlak hebben ze één belangrijke tip: leg de lat hoger. Dit kan door je vol overgave te smijten, maar ook door aan te tonen dat je betrouwbaar bent. Denk na als een coach en wees dankbaar, durf ook nee te zeggen.

Als onderneming is het belangrijk om na te denken over de samenstelling van je team. Een goed en uitgebalanceerde groep zorgt voor een vlotte werking. Conflicten zijn onvermijdbaar en ze zijn ook niet altijd slecht. Met een goede communicatie, mindset en attitude kan je al veel oplossen!

De deelnemers waren laaiend enthousiast, wij ook! Hun boek ‘soft skills’ is volgens ons alvast een meerwaarde in je boekenkast!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief