Stal Oost - Cappel (Fr)
Woonhuis Poperinge - Abele - #72

Bouwperiode: 19e eeuw | Afkomstig van: Oost-Cappel (Fr) | Naar Bokrijk gekomen in: 1978 | locatie in het museum: Oost- en West-Vlaanderen

Het gebouw en zijn verleden

Dit erf bestaat uit zes losstaande gebouwen die door een watergracht omgeven zijn. Het woonhuis (1771) stamt uit Abele, bij Poperinge. De stal uit Oostcappel (Frans-Vlaanderen, 19de eeuw) bestaat uit een paardenstal (links), een wagenschob en een koestal (rechts). Het grootste gebouw op het erf is de schuur uit Proven (17de eeuw). Naast het wagenkot (Leisele) en het bakhuis (Watou, 19de eeuw) staat hier ook een hopast (Proven). Dit streekeigen gebouwtje is een droogoven voor hop, basisbestanddeel van bier.

HOP PLUKKEN

Hop plukken gebeurde met de hand en in ongemakkelijke houdingen. Het was tijdrovend en heel vermoeiend werk. Het plukken van ‘hommel’, zoals hop in de streek werd genoemd, was seizoensgebonden. Vooral september was een drukke maand. Het hele gezin plukte mee en dagloners kwamen zich jaarlijks van heinde en ver aandienen om de boeren tegen een dagloon bij te staan.

HOP DROGEN OP ZOLDER

In de streek rond Poperinge wordt vandaag nog altijd hop geteeld. In de19e eeuw kende de teelt in de streek zijn hoogtepunt. De gedroogde hop werd in bier verwerkt. Het drogen gebeurde vaak buiten, door de zonen de wind, in een apart bijgebouw (een hopast) of op zolder. Als de hop droog was, werd hij op een doek door een zolderluik naar beneden gelaten en met de voeten aangestampt. Vervolgens werd de stoffen doek dichtgebonden tot een zak en was de hop klaar om naar de brouwer te gaan.

WAAROM STAAN ER 2 SCHOORSTENEN OP HET DAK?

Zowel tegen de rechtse als tegen de linkse buitenmuur staat binnen een haard. Veel andere huizen in het Openluchtmuseum hebben maar1 schoorsteen. Die huizen hebben meestal een dubbele wandhaard: 2haarden rug aan rug op de scheiding tussen keuken en kamer. Zo kon je2 ruimtes verwarmen en had je toch maar 1 schoorsteen nodig. Waarom het in dit huis anders is, weten we niet.