Skip to main content
Inspiratiesessie Natalie Schrauwen

Natalie Schrauwen

lezing natalie schrauwen 3

In november bracht Natalie Schrauwen enkele keren een bezoek aan de Campus van het Vakmanschap. Natalie is de oprichter en CEO van ELDER Lab en van kombuchabrouwerij BRON. Na een zeer boeiende inspiratiesessie ging ze ook effectief aan de slag met een select groepje tijdens twee Tips van de Meester sessies.

Inspiratiesessie Als professioneel wildplukker is Natalie steeds op zoek naar een diepgaande connectie met de natuur. Haar voorliefde voor natuurlijke producten en processen zorgden al voor samenwerkingen met gastronomische chefs van oa. The Jane. Hoewel de natuur een niche is, is ze in ontzettend veel werkvelden terug te vinden. Vol passie vertelt Natalie over de intense band die de mens met de natuur heeft, maar jammer genoeg vaak vergeet. Werken met de natuur, is werken met een oerkracht.

Volgens Natalie heb je ook nooit het gevoel alleen te zijn in de natuur. Werken in deze omgeving voelt ook nooit aan als een ‘taak’ maar als een uitnodiging tot bezinning en rust. Alles wat te maken heeft met eten en planten wordt vaak mondeling doorgegeven en minder frequent geregistreerd. Hierdoor krijgen deze thema’s vaak weinig wetenschappelijke erkenning. De natuur zit veel slimmer in elkaar dan dat wij denken. Neem nu aspirine. Veel mensen hebben baat bij aspirine, maar krijgen vaak last van de maag bij het gebruik ervan. In de natuur zijn veel planten (zoals de wilg) terug te vinden met salicylzuur, het hoofdingrediënt van aspirine. Naast salicylzuur bevatten deze planten ook stoffen die de maag net beschermen, twee vliegen in één klap dus!

In een wereld waarin alles wordt voorgeschreven, is vertoeven in de natuur een stiekeme daad van verzet voor Natalie. Het is dan ook belangrijk dat we blijven ijveren voor ons recht om in de natuur te vertoeven.

Tips van de Meester Na haar boeiende inspiratiesessie ging Natalie  aan de slag met een select groepje. Na een stevige brok theorie, trokken ze samen de natuur in. Het domein van Bokrijk is rijk aan diverse plantensoorten, tot groot jolijt van Natalie en de dames. Na een wildpluksessie vol praktische tips, dook het gezelschap de keuken in. Het resultaat van deze sessies: héél tevreden deelnemers, overheerlijke natuurlijke thee, bouillon, een rijkdom aan expertise en als aandenken één van Natalie’s boeken!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief