Skip to main content
Joke Indestege

Meester in de techniek van het wandtapijt

Het belang van doorgeven van kennis vandaag

MEESTER IN DE TECHNIEK VAN HET WANDTAPIJT

Joke Indestege, weefster bij Openluchtmuseum Bokrijk, is een vakvrouw pur sang. Ze beheerst al meer dan 16 jaar tapisserie of de techniek van het wandtapijt tot in de puntjes. Ze vindt het een absolute noodzaak om haar vakmanschap, kennis en kunde te borgen. “Kijk naar de Vlaamse wandtapijten. Ze zijn wereldberoemd en toch hebben we vandaag in België nog maar één firma die wandtapijten op aanvraag maakt. Als je weet dat beroepsmensen maar één vierkante meter per maand kunnen realiseren, dan besef je dat dit beroep met uitsterven bedreigd is en dat is erg jammer. Daarom raad ik iedereen de vakmanschapsbeurzen aan.” aldus Joke.

In 2019 diende ze haar aanvraag in om haar kennis te kunnen doorgeven aan vier leerlingen: Lies Fauconnier, Martine Geladi, Vera Potargent en Lieve Weytjens, stuk voor stuk geschoolde weefsters met een passie voor textiel en met een grote wil om te leren.

Hoger niveau

Voor Joke is vakmanschap de kennis van een vak beheersen en de handigheid bezitten om het in de realiteit uit te werken. Daarbij legt ze ook de nadruk op het blijven bijscholen en vakgerelateerde interacties met andere disciplines proberen te realiseren.

Het traject rond het weven van wandtapijten is een mooi voorbeeld voor geïnteresseerden die ook graag een vakmanschapsbeurs wensen aan te vragen, nu de nieuwe call voor 2021 gelanceerd is. Joke en haar leerlingen tillen het vakmanschap naar een hoger niveau door cross-overs te maken tussen de historische wortels van het vakmanschap en hedendaagse weeftechnieken en zelfs andere technieken binnen kunst en design. Momenteel bevindt het traject zich in een eindfase waarbij alle leerlingen afzonderlijk de opgedane kennis realiseren in een hedendaags weefwerk.

Ultieme tip

Geïnteresseerde vakmensen die nog twijfelen om een beurs aan te vragen, moeten er gewoon voor gaan volgens Joke: "Je krijgt een financiële compensatie voor de gemaakte kosten en het is een intensieve maar verrijkende periode waarbij je extra kansen krijgt en kan nemen om te ondernemen en creëren.”

 

Alle info over de beurzen en inschrijven kan via Departement Cultuur, Jeugd en Media.

Vakvrouw Joke:

Niet twijfelen om een beurs aan te vragen, gewoon doen! Je krijgt een financiële compensatie voor de gemaakte kosten en het is een intensieve maar verrijkende periode waarbij je extra kansen krijgt en kan nemen om te ondernemen en creëren.”

Foto van een wandtapijt

Schrijf je in voor de nieuwsbrief