Skip to main content
netwerk

Jobinspiratiebeurs Vakmanschap Werkt

Op 19 oktober vond de jaarlijkse jobinspiratiebeurs plaats. De deelnemers werden eerst getrakteerd op een inspirerende keynote van niemand minder dan Caroline Rigo. Caroline vertelde over de start van haar onderneming en de groei die haar zaak de voorbije jaren meemaakte. Het is niet evident om de stap te zetten naar zelfstandige, maar het verhaal van Caroline moedigt aan. Ze startte in 2005 als ondernemer in bijberoep, en richtte doorheen de jaren heel wat sterke merken op. Cent Pur Cent werd ontwikkeld in 2015, in 2016 opende ze Café Beauté in Hasselt en in 2020 werd i.am.klean ontwikkeld. Het werd al heel snel duidelijk dat Caroline boordevol passie en volharding zit, en de deelnemers hingen aan haar lippen. De onderneemster bewijst het vandaag de dag nog steeds: als je iets echt wilt, moet je ervoor gaan. Volgens Caroline is het zeer belangrijk om verhalen te vertellen en ervaringen te delen, zo creëer je een band met je doelpubliek. Wees niet bang van experimenteren, hier kan je van leren. Cent Pur Cent was er volgens haar anders nooit geweest. Nog een tip, vlieg nooit solo. De kennis en input van anderen is van onschatbare waarde. En als er één ding is wat we onthouden hebben, is dat cijfers je beste vriend zijn!

In samenwerking met de partners werden er verschillende breakout sessies georganiseerd. Wendy van UNIZO ging dieper in op trends en toekomstgericht ondernemen. Na een interessante presentatie kregen de deelnemers de kans om daad bij woord te voegen en zelf te brainstormen over de effecten die producten, marketing campagnes, je visie en het zakenmodel kunnen hebben op je merk. Een tip van Wendy: verplicht jezelf om de saaie dingen ook te doen.

Flanders DC bracht een teaser voor de Passe-Partout die zij organiseren in de Campus van het Vakmanschap op 15 december. Tom vertelde meer over het belang van een portfolio als (beginnend) ondernemer. Het is dé manier om wie je bent, wat je doet en waar je voor staat te bundelen en dit op een eigenwijze, creatieve manier. Wist je trouwens dat er vaak maar 60 seconden naar jouw portfolio wordt gekeken? Het is dus belangrijk om er een creatief en inspirerend document van te maken. Wil je je graag verdiepen in dit boeiende onderwerp? Wil je meer halen uit jouw persoonlijke portfolio? Schrijf je dan in voor de Passe_Partout – ‘Het belang van een portfolio met Flanders DC’ op 15 december.

Rudi Jamaer, gepassioneerd lepelsnijder van Atelier Jamaer, vertelde in de sessie van Syntra meer over zijn ondernemersverhaal. Met zijn creaties wil hij mensen laten vertragen en stilstaan. In nauw contact met de natuur, geeft hij de kennis door van het lepelsnijden via belevingsworkshops. Tijdens zijn sessie werd er dieper ingegaan op verdienmodellen opstellen en je aanbod verfijnen. Volgens Rudi ben je zelf dan ook je beste klant. Hij moedigt iedereen aan om vanuit het hart te werken, niet enkel het financiële plaatje moet kloppen. Trajecten zoals Start me Up van Syntra zijn interessant voor mensen die willen starten en willen kijken of er vraag is naar een bepaalde dienst of product

Hans van Starterslabo gaf meer uitleg over de groepstrainingen die zullen plaatsvinden in het voorjaar van 2023. Hij haalde het belang van een goed ondernemersplan aan. Tijdens de zes workshops in samenwerking met Starterslabo krijg je de nodige begeleiding om je vakmanschap naar de markt te brengen. Er wordt gefocust op de haalbaarheid van je idee of product.

Na de breakout sessie konden de deelnemers nog netwerken samen met een hapje en een drankje. Kortom, een boeiende namiddag boordevol inspiratie en nieuwe inzichten.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief