Skip to main content
Que Onda Vos

INTERCULTUREEL VAKMANSCHAP EN ONDERNEMERSCHAP MET QUE ONDA VOS

In 2013 trok modeontwerpster Hanne De Wyngaert naar Guatemala en startte er het designlabel QUE ONDA VOS op: handgeweven producten die samen met de inheemse bevolking geproduceerd worden met traditionele spin- en weeftechnieken en natuurlijke materialen en verftechnieken. Op de tiende verjaardag van QUE ONDA VOS vertelt Hanne ons graag over haar parcours, over interculturele samenwerkingen, over het behoud en het verduurzamen van ambachten en tradities en over de toekomst. 

Hoe het begon 

Hanne startte haar carrière als mede-ontwerpster van het Belgische designers label 'Ti + Hann' in 2007. Tot 2012 ontwierp ze verschillende collecties, richtte ze tentoonstellingen in en startte ze een samenwerking met Modemuseum Hasselt. Hanne miste echter de sociale impact van haar werk op de gemeenschap.  

Ze zette een punt achter het modelabel en trok op vakantie naar Guatemala. Haar eerste kennismaking met dit land was adembenemend. De cultuur, de omgeving, de mensen en de traditionele klederdracht lieten een zware indruk op haar na.  

Tijdens deze reis kwam Hanne in contact met project Melissa: een interculturele samenwerking die lokale vrouwen hielp met het verdienen van een eerlijk loon. De inwoners maken handtassen, dekens en tapijten om te verkopen. Met de opbrengst voorzien ze in hun levensbehoeften. Hanne stapte mee in dit project, vroeg subsidies aan in België en schakelde het Modemuseum Hasselt in, waar de werken van de Guatemalanen tentoongesteld werden.  

Hierna was Hanne niet meer weg te slaan uit Guatemala en bleef ze de samenwerking met de lokale bevolking verder zetten. Ze opende een co-working space in een oud klooster, startte een coöperatieve voor de ontwikkeling van glazen objecten en ontwierp verschillende objecten in wol. 

Vakmanschap  

Voor de ontwikkeling van de tapijten, werkt Hanne samen met lokale wevers. Het proces van deze handgemaakte producten is enorm. Dit begint bij het schaap, de wol wordt aangekocht en gesponnen. Aansluitend wordt de wol geweven aan een voetweefgetouw, voor Hanne de wol gaat verven haar tapijten produceert. Het volledige proces van de ontwikkeling van de tapijten gebeurt handmatig met enkel natuurlijke materialen, planten en mineralen.  

Elke streek in Guatemala heeft haar eigen weeftechnieken met een eigen geschiedenis, het vertelt het verhaal van de regio. Haar collecties worden geïnspireerd door gebeurtenissen in haar leven, door plekken waar ze naar toe is gereisd en door de mensen in haar leven. 

Ondernemerschap 

Door het gebruik van de  traditionele spin- en weeftechnieken en natuurlijke materialen en verftechnieken, tracht Hanne een bewustzijn te ontwikkelen over consumptie. Op deze manier behoudt en promoot QUE ONDA VOS ook de eeuwenoude weeftraditie van de Maya's die als gevolg van massaproductie dreigt te verdwijnen. Hiernaast creëert ze werkgelegenheid in die inheemse gemeenschappen voor eerlijke lonen. 

QUE ONDA VOS staat voor respect. Respect voor mens en natuur. 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief