Skip to main content
Unizo

INSPIRATIECAFE I.S.M. UNIZO

Voor het zesde jaar op rij sloegen VAKlab en UNIZO de handen in elkaar voor het Inspiratiecafé in de Campus van het Vakmanschap. We bundelden onze krachten om starters, groeiers en gevestigde waarden een platform te bieden om hun verhalen te delen en elkaar te inspireren.  

Dit jaar lag de focus op vakmensen en ondernemers die zich toeleggen op het materiaal hout . Met een rijkdom aan ervaring en inzichten deelden drie bijzondere sprekers hun verhalen en expertise met ons: 

  • Stephan Cardinaels van Tonewood, meubelmakerij met affiniteit voor teruggewonnen hout  
  • Stef Roets, interieurbouwer en houttechnoloog 
  • Anke Jans van Houtenplaten, verdeler van duurzaam hout en materialen met een verleden.  

TONEWOOD 

Stephan Cardinaels, de man achter Tonewood, deelde zijn boeiende verhaal over het ontstaan en de groei van zijn bedrijf. Zijn liefde voor hout ontstond uit zijn passie voor muziek, waarbij hij gefascineerd raakte door het prachtige hout dat gebruikt wordt voor muziekinstrumenten, ook wel bekend als "Tonewood". 

Tonewood staat synoniem voor hoogwaardige meubels en lampen, handgemaakt in het eigen atelier van Stephan. Hij benadrukte het belang van discipline naast passie, als essentiële componenten van ondernemerschap. Stephan begon zijn reis in de tuin van zijn ouders, waar hij zijn eerste projecten realiseerde voordat hij steeds verder groeide, afhankelijk van de beschikbare ruimte. 

De naam Tonewood vindt zijn oorsprong in het hout dat gebruikt wordt voor gitaren, een eerbetoon aan zijn muzikale inspiratiebron. Doorheen zijn ondernemersreis vond Stephan waardevolle mentoren en steunende mensen die hem hielpen vooruit te komen. Elk werk start met duurzame grondstoffen zoals oude meubels en teruggewonnen hout. Deze worden ambachtelijk verwerkt tot een uniek en hoogwaardig eindproduct. “In ondernemerschap komt er ook veel discipline aan te passen. Je komt ver met passie maar discipline is ook nodig”, vertelde Stephan.  

Stephan deelde ook eerlijk zijn leermomenten, waaronder een blunder met zijn eerste aangekochte pand, waarbij hij zijn inschatting verkeerd had. Desondanks benadrukt hij dat alle ervaringen, zelfs de minder positieve, hebben bijgedragen aan zijn groei als persoon en ondernemer. 

STEF ROETS 

Stef Roets staat bekend om zijn streven naar superieure afwerking, ervaren vakmanschap en persoonlijk advies. Als interieurbouwer en houttechnoloog bouwt hij aan tijdloze en karaktervolle ontwerpen. Tijdens zijn inspirerende talk nam Stef ons mee op zijn ondernemersreis, waarbij hij het belang benadrukte van stapsgewijze groei en het vinden van je eigen waarde als ondernemer. 

“Als jonge zelfstandige”, zo vertelde Stef, ”zit je vaak vol energie en ben je eager om je bezig te houden.” Hij adviseerde dan ook om niet te hard van stapel te lopen, maar stap voor stap te werk te gaan, je eigen waarde te bepalen, en daar ook naar te handelen. Daarnaast benadrukt hij het belang van gezond verstand en om je niet te laten afschrikken.   

De sector waarin Stef opereert, vooral in België, is een snel evoluerende sector waardoor het cruciaal is voor organisaties om snel mee te kunnen groeien en schakelen. Hij herinnert zich een specifiek advies van ondernemer Frederik Steegmans, waarin hij gewaarschuwd werd voor de uitdagingen van het managen van personeel. Dit bracht hem tot het besef dat groeien als bedrijf betekent dat het personeel mee moet groeien. “Als je als bedrijf met gezonde ambitie groeit, groeit het personeel mee, die bottleneck verplaatst.”. Uit een bevraging van zijn personeel leerde hij ook dat arbeiders vaak een duidelijke leidinggevende willen, niet iemand die ieders vriend wil zijn.  

Hoewel duurzaamheid in het hogere segment soms als minder belangrijk wordt ervaren, ziet Stef het als een essentiële pijler voor de toekomst van zijn vakgebied. Ten slotte noemt hij het kwalitief opleiden van vakmensen als een belangrijk pijnpunt, een uitdaging die hij actief aanpakt in zijn bedrijf. 

HOUTENPLATEN 

Anke Jans leidt, samen met haar familie, het bedrijf Houtenplaten, een ware schatkamer voor liefhebbers van hout en tuinprojecten. Wat ooit begon als een passie voor steenschotten groeide uit tot een succesvolle onderneming met een uitgebreid assortiment aan duurzame en ecologische materialen. Anke deelde tijdens haar inspirerende lezing haar inzichten in het belang van open communicatie, eerlijkheid en transparantie in het ondernemerschap, en benadrukte tevens het cruciale belang van duurzaamheid binnen hun bedrijfsfilosofie. 

Het verhaal van Houtenplaten begon in 2008, toen Frank Jans zijn eerste partij steenschotten aankocht om te gebruiken als vloer in en rond een theehuisje. De positieve reacties en de prachtige resultaten moedigden hem aan om verder te gaan en de mogelijkheden van steenschotten te verkennen. Na een aantal jaar van groei en toewijding kon het bedrijf in 2014 een overdekte bedrijfshal van 4500m2 aankopen, wat resulteerde in een gestage groei en professionalisering. 

De betrokkenheid van Anke die, vanaf haar 18de fulltime in het bedrijf stapte, bracht een frisse wind in het bedrijf. Ze naar een persoonlijke aanpak en klantgerichtheid, waardoor ze het vertrouwen en de waardering van hun klanten verdienen. 

Als jonge ondernemer benadrukte Anke het belang van open communicatie, luisteren en bijleren, terwijl ze ook het online aspect van hun bedrijf aanpakte. Na het faillissement van een ander bedrijf konden ze een pand kopen, wat het startschot was voor de grote groei van hun bedrijf. Hun verhaal onderstreept het belang van toewijding, eerlijkheid en duurzaamheid in het ondernemerschap. 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief