Skip to main content
Windmolen Mol-Millegem

Windmolen Mol-Millegem

Building details

Constructie periode

18e eeuw

Regio

Kempen

Afkomstig van

Mol-Millegem

Kwam naar Bokrijk in

1954

Restauratie info

Gerestaureerd, oktober 2017 – september 2018

Gebouw type

Historisch gebouw

Huidige invulling

Expo

Intro

Deze windmolen is  afkomstig uit Millegem, een gehucht van de gemeente Mol. Vermoedelijk werd ze tijdens het einde van de 18e eeuw gebouwd. In 1954 verkoopt de laatste molenaar de molen aan Bokrijk. 

Foto's van het gebouw

[placeholder]

Het gebouw en zijn geschiedenis

Deze 18e-eeuwse  standerdmolen heeft een typisch Limburgse indeling: bovenin bevinden zich de maalgangen en onderaan een meelzolder. Het gebouw heeft uitzonderlijke architecturale en technische waarden. De schuitvormige kap is typisch voor de Kempen. Daarnaast is de molen zeer goed aangepast in functie van het gebruik en het klimaat. Er zijn houten shingles aangebracht die de wind moeten opvangen terwijl de andere gevels bekleed zijn met houten planken die wit zijn geverfd. Binnen tref je een houten molentechniek aan bestaande uit onder meer een imposante molenas met wielen en maalstoelen. Daarnaast is in het interieur de datering van de molen leesbaar en staan op verschillende plaatsen inscripties (o.a. ‘P. Vermeerbergen geboren te Balen’, ‘I. Laenen 1853’, ‘1791 M. Van G’ ‘L. LUYCKX 1902’). Het interieur is nog volledig origineel.

Bewoners

Hij draait met de wind

Deze molen is wendbaar, net als de meeste Europese windmolens. Met de hefboom of ‘staart’ kunnen molenaars de molen naar de wind draaien. Bij standerdmolens zoals deze draaien zowel de wieken als de romp mee. Bij andere molens, bovenkruiers genaamd, draait enkel de kap met wieken bovenaan. Een voorbeeld daarvan is de molen uit Schulen, die je elders in het museum vindt.

Koren op de molen

Deze molen diende om graan tot meel te malen. De zware zakken graan werden met een touw omhoog getrokken. Vervolgens werd het graan tussen de maalstenen gemalen. De molenwieken drijven die maalstenen aan. In de maalstenen waren lijnen gekerfd om de graankorrels kapot te breken. De molenaar moest de molenstenen regelmatig bijwerken om ervoor te zorgen dat ze voldoende scherp bleven. Het ruwe oppervlak van de molensteen zorgde ervoor dat de korrels fijn gemalen werden. 

De molen brengt nieuws

Wanneer de molen niet maalde, kon deze gebruikt worden om nieuws over te brengen aan het dorp. Door de molenwieken in een bepaalde stand te plaatsen (bijvoorbeeld een X of een plusteken), kondigde de molenaar een geboorte, huwelijk of overlijden aan. In oorlogstijd waarschuwde de molenaar als er gevaar dreigde. Bij dorpsfeesten werd de molen versierd met gekleurde vlaggetjes en zeilen.

Voorjaar 2019

De Schuur uit Mol-Sluis werd in eigen beheer gerestaureerd en werd opgeleverd in het voorjaar van 2019 waarna deze kon dienen als picknickschuur bij regenweer.

Community

Tijdens seizoen 2018 kwamen er maar liefst 4833 inwoners uit Mol naar Bokrijk afgezakt om hun erfgoed te bewonderen. Speciale initiatieven werd ook vanuit bepaalde gemeentelijke instellingen georganiseerd. Tussen Mol en Bokrijk kwam op deze manier, net zoals met de andere gemeentes, een mooie, duurzame samenwerking tot stand voor de toekomst!

Januari 2019

Publicatie

Aan de molen uit Mol-Millegem en de schuur uit Mol-Sluis werd een volledige publicatie gewijd. Deze kreeg de titel ‘De windmolen uit Mol-Millegem en de schuur uit Mol-Sluis. De Kempen als bron van inspiratie’. Voor 5 euro koop je een exemplaar in de museumshop van Bokrijk.

Oktober 2018

Community

Op 7 oktober wordt de schuur ingehuldigd met de tekeningen van de kinderen uit Mol-Sluis.

September 2018 

De restauratie is klaar

De gerestaureerde poort en deuren worden teruggeplaatst en de buitengevels worden geschilderd met kalkverf. De aannemer voorziet een betonnen, uitgewassen vloer die voldoet aan de hygiënische standaarden voor gebruik als picknickruimte. De technische dienst van Bokrijk richt de schuur in. De schuur wordt vanaf nu als picknickschuur gebruikt. Bezoekers kunnen er gezellig hun lunch verorberen.

Juli - augustus 2018

Community

Het scholenproject met de basisschool uit Mol-Sluis en Mol-Millegem wordt op poten gezet. De erfgoedbanden tussen Bokrijk en Mol worden op deze manier versterkt.

Juni 2018

De aannemer start met de buitenaanleg.

Community

De gemeente Mol en Borkijk wisselen documentatie en archiefstukken uit om de verhalen te bewaren voor de toekomst en ter publicatie in het cahier 'De windmolen uit Mol-Millegem en de schuur uit Mol.

Mei 2018

De vakmensen van Bokrijk vitsen en lemen zelf de wanden. Daarna worden deze geschilderd.

April 2018

Voor het leemwerk is het wachten op de ‘IJsheiligen’ (gezegde uit de volksmond voor de laatste dagen in het voorjaar waarop nog nachtvorst kan optreden).

Februari 2018

Begin februari worden de nieuwe funderingen gestort en gemetseld. Vanaf midden februari wordt de schuur terug opgetrokken door de vakmensen van Bokrijk. Daarna krijgt de schuur een nieuw dak uit riet.

Januari 2018

Het vakwerk wordt gerestaureerd in het atelier van Bokrijk.

November - december 2017

Het leem- en vitswerk wordt verwijderd. Het gebouw wordt opgemeten en geïnventariseerd door de schrijnwerkers van Bokrijk alvorens te demonteren.

Oktober 2017

Het oude rieten dak wordt weggehaald.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief