Skip to main content
bijen, imker, vakmanschap

Een bijenhotel in 5 stappen

Zelf een bijenhotel maken doe je zo!

Wilde bijen zijn erg nuttige dieren, maar toch is niet iedereen fan. Ze worden zelfs met uitsterven bedreigd door de verdwijning en versnippering van de natuur. Daarom verdienen ze jouw hulp. Maak een bijenhotel waar wilde bijen hun eitjes kunnen leggen. Hoe? Dat zie je in de volgende stappen.

Kies het materiaal

Bijen leggen graag hun eitjes in holle gangen: kies daarom voor holle takjes van bijvoorbeeld bamboe, riet, rozen of braam. Bijen houden ook van variatie: verschillende materialen gebruiken ziet er leuk uit én je pleziert ze ermee. Gebruik je liever een blok hout? Boor dan enkele gaatjes in een harde houtsoort zoals essen- of eikenhout. Wanneer je verschillende groottes van gangen voorziet, trekt je bijenhotel ook verschillende soorten bijen aan.

Bouw de hotelmuren

Een kistje of een krat, een conservenblik… dienen allemaal als omkadering van je bijenhotel, of beter gezegd, als muren. Waterdichte muren zijn een pluspunt. Zo blijven de gangen droog en dat is belangrijk voor de eitjes. Als je voor een blok hout kiest en dus zelf de gangen boort, hoef je geen muren te voorzien. Diepere gangen zijn leuker voor de bijen, daarom kies je best voor een stuk hout dat groot genoeg is. En dan de volgende stap: je hotel inrichten.

Richt de gangen in

Bijen zijn kieskeurige dieren. Niet elke gang is goed genoeg. Daarom zijn er vier belangrijke richtlijnen:

  • Zorg ervoor dat de gangen en openingen glad zijn, anders beschadigen de bijen hun vleugels.
  • De gangen hebben een diameter van 2 tot 12 millimeter.
  • Bijen verkiezen gangen met een diepte die tussen 3 en 20 centimeter ligt.
  • Elke gang moet aan één kant dicht zijn.

Als je gangen voorziet, die aan beide uiteinden open zijn, zorg er dan voor dat je hotel ook een muur aan de achterzijde heeft. Moest je hotel geen achterzijde hebben, plaats dan een beetje klei of een wattenpropje aan het uiteinde van de gangen. Een goede tip is om te variëren in de diameters van de gangen.

Gebruik je holle takjes en wil je de gangen beschermen tegen vogels? Vul dan de openingen tussen de gangen op met leem of houtblokjes. Plaats eventueel een fijn kippengaas voor de buisjes zodat de vogels de buisjes er niet uitrekken.

Voorzie een dak

Voorkom schimmels in de gangen waar de eitjes of opgroeiende bijen aan kunnen sterven doorde gangen droog te houden. Voorzie je hotel van een afdakje dat de gangen tegen regenwater beschermt. Welk materiaal je hiervoor gebruikt maakt niet uit, zolang het water tegenhoudt. Haal je creatieve zelf maar naar boven.

Een plekje in de tuin

Wanneer je je bijenhotel in de tuin plaatst, is het belangrijk :

  • om het bijenhotel op een warme plek uit de wind te plaatsen (tegen een muur), liefst gericht op het zuiden. De hoogte maakt niet uit.
  • dat er op die plek zoveel mogelijk zonlicht schijnt.

Naar verloop van tijd zie je steeds meer bijen in en uit je hotel vliegen. Wees niet bang voor je hotelgasten. De angel van wilde bijen is niet sterk genoeg om door de mensenhuid te steken. Kijk eens of ze al eitjes legden. Dat zie je wanneer een gang afgesloten is met zand, steentjes, hars of een vliesje.

DEEL JE RESULTAAT MET ONS

Klaar? Wij zijn heel benieuwd naar het resultaat! Post een foto van jouw creaties op sociale media met #Bokrijk en #Maakhetechtmee. 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief