Op 6 en 7 mei 2023 ontving de Campus van het Vakmanschap maar liefst 750 geïnteresseerde bezoekers in het Kasteel van Bokrijk. De Campus werd overspoeld met geïnspireerde gezichten, geanimeerde gesprekken en enthousiaste deelnemers.
Iedereen met een hart voor vakmanschap was welkom voor een unieke inkijk in het kasteel. Het opendeurweekend stond in het teken van vakmanschap, haar rol in het heden, verleden en toekomst. Het hele weekend lang viel er van alles te beleven: demonstraties van verschillende vaklui , een ‘Métier Marché’ waar je vakmensen aan het werk zag en hun producten kon kopen, met dank aan (allemaal opsommen). Nederlands vlechter en designer van de ‘Basketclub’Rein Reitsma voorzag een lezing op zaterdag- en zondagochtend en begeleidde ’s namiddags een workshop voor een 30-tal geïnteresseerden. (+foto)of workshops waar je zelf de handen uit de mouwen kon steken. Hiervoor strikten we Rein Reitsma, een Nederlandse designer van de ‘Basketclub’.
Op de boven verdieping stonden onze partners centraal. Syntra vulde onze ateliers in met de opleiding juweelontwerpen en restauratievakman . In de koffiekamer werden exclusief de eerste montages van het project Focus Vakmanschap getoond. Focus Vakmanschap is een meerjarig project dat Vakmanschap & Erfgoed samen realiseert met het partnernetwerk. Het heeft als doel het ontwikkelen van een methodologie om vakmanschappen audiovisueel te documenteren, delen en activeren.
Op zaterdag en zondag kregen we Pallieter, een van de Lierse reuzen, op bezoek. Met zijn 3,75 meter hoog, 1,20 meter breed en 60 kg zwaar kon hij de aandacht van de bezoeker al van ver trekken. Samen met de pijnders, die Pallieter dragen, ontdekte hij het kasteeldomein en verwelkomde alle nieuwsgierigen.
Leuk weetje: enkele dagen na het bezoek aan de Campus van het Vakmanschap kregen de Lierse Pijnders overigens de Cultuurprijs in Lier.
De foodtrucks van Sappig en Gezondigd kleedde het binnenplein aan en zorgde voor wat lekkers.
Voor de werking van de Campus van het Vakmanschap is het netwerk van vakmensen, ontwerpers en ondernemers één van de belangrijkste troeven. Aan de hand van deze gevarieerde programmatie en vakmensen, konden we de vakmanschapswerking in heel zijn glorie presenteren aan een breed publiek.
In 2021 werd de kasteelsite in Bokrijk omgedoopt tot de Campus van het Vakmanschap. Vandaag is het een plek geworden van ontmoeting en inspiratie voor makers, ontwerpers en het brede publiek. Met een uitgebreide kalender van meer dan 50 activiteiten per jaar verwelkomen we gepassioneerde mensen om van elkaar te leren, nieuwe ideeën op te doen, de handen uit de mouwen te steken en gelijkgestemde zielen te ontmoeten.