Skip to main content
Lie Bormans

'Crafts' by Henry Van de Velde Awards 2024

Lie Bormans

'Crafts' by Henry Van de Velde Awards 2024

Op de 30ste editie van de Henry van de Velde Awards werden de winnaars bekendgemaakt tijdens de feestelijke uitreiking in Bozar te Brussel. Sinds 2020 is er extra aandacht voor vakmanschap binnen de prestigieuze designwedstrijd met de Crafts-categorie die mede gejureerd wordt door VAKlab Bokrijk.

Flanders DC en VAKlab gingen hiervoor op zoek naar een inventief product, object of project waarbij design naar een hoger niveau getild wordt door vakmanschap. De buitengewone inzending Robotische Serendipiteit van ingenieur-architect Lie Bormans, DMOA architecten en Research[x]Design, Dep. Architectuur (KU Leuven) veroverde de eerste prijs of de Gold Award.

Crafts by Bokrijk

VAKlab staat al jaren bekend als diensten- en expertisecentrum rond vakmanschap. Met de categorie ‘Crafts by Bokrijk’ binnen de Henry van de Velde Awards legt Flanders DC samen met Bokrijk de focus op de begeleiding van vakmensen in het realiseren van hun ambities. Innoverende ontwerpen die het verleden verbinden met de toekomst worden zo in de kijker gezet én beloond.

Vakmanschap in combinatie met robotica

Robotische Serendipiteit is een werkwijze waarmee unieke betontexturen via ambacht en robotica op architectonische schaal ontworpen en gemaakt kunnen worden. Het stelt architecten in staat om de uitstraling van betonnen oppervlakken zelf te bepalen aan de hand van unieke en op maat gemaakte kartonpanelen. Robotica maakt het mogelijk om grote oppervlakken te bewerken. Het materiaal voegt een onvoorspelbare dimensie toe aangezien het telkens op een unieke manier reageert op de robotische bewerkingen. De bewerkingen en het materiaalgedrag worden met creativiteit en innovatie omgezet tot intrigerende, karaktervolle texturen met een sterk ambachtelijk uitzicht op de schaal van een volledige gevel.

Imposant podium

Naast Lie Bormans, staat ook Atelier Balancê op het podium. Zij winnen zilver met Tucumã, sculpturen gemaakt volgens Braziliaanse vlechttechnieken met afgedankte touwen uit een wijngaard. De sculpturen zijn een vertaling van traditionele mandweeftechnieken naar een nieuwe vormentaal. Atelier Balancê wist de jury te overtuigen door het gebruik van eeuwenoude complexe weeftechnieken, waarmee een eigen vormentaal gemaakt werd.

Kexin Zhang gaat aan de haal met brons met Elegy, een artistiek project waarbij dierenbotten als uitdrukking van rouw en respect worden gebruikt. Voor deze artefacten zijn dierenbotjes op een oneigenlijke, maar fascinerende manier in elkaar gepuzzeld tot een sierobject. De objecten geven overleden dieren een nieuwe bestaansreden, ook al door de raadselachtigheid van het materiaal. 

Verder bekroonde de jury ontwerper en ondernemer Dirk Wynants met de Lifetime Achievement Gold Award. Nathalie Van der Massen ging aan de haal met de Young Talent Gold Award. Zaventem Ateliers won de Company Gold Award en JUUNOO de Ecodesign by OVAM Gold Award.

Talk: Hoe ambacht en robotica tot innovatie leiden

Op 6 juni organiseren we in samenwerking met Flanders DC een Talk over ambacht en robotica, naar aanleiding van de Henry van de Velde Awards 24. Lie Bormans vertelt tijdens een lunch over Robotische serendipiteit, dat een brug slaat tussen ambacht en technologie.

Wil je hier bij zijn? Schrijf je dan zeker in. Het event is gratis!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief