Skip to main content
Brouwdag

Brouwdag

Wat houdt een brouwdag in?

Gedurende de hele dag kan je op de voet volgen hoe de plaatselijke brouwer van Openluchtmuseum Bokrijk een hedendaagse interpretatie doet van een historisch bierrecept met gebruik van originele materialen in originele ketels. 

Enkele keren per jaar organiseert Bokrijk een brouwdag. Deze dagen worden op de website aangekondigd, alsook in de agenda en op onze sociale media.

Alvast enkele leuke weetjes:

1. Wanneer brouwde men vroeger bier? ‘Tussen het vallen en het schieten van het loof.’ In de winter dus. In de zomer bedierven bacteriën het bier.

2. Slap en vies! Bier bevatte vroeger vaak maar 1 tot 2 % alcohol. Het was ook ongefilterd, dus er dreven restjes mout in.

3. Bier op een nuchtere maag? Smakelijk! Vroeger dronken de mensen hun bier niet altijd koud. Ze maakten er ook biersoep van, voor het ontbijt.

4. Bierbrouwen was … vrouwenwerk. Dat gebeurde eeuwenlang gewoon thuis, in een ketel op het haardvuur.

5. Een bezem of takkenbos aan de deur? Daar is bier! Als een gezin veel bier gebrouwen had, lieten ze de buren zo weten dat ze gerust eens langs mochten komen voor een pint.

6. Bier of granaten? Tijdens de Eerste Wereldoorlog legden de Duitsers beslag op koper om er kogel- en granaathulzen van te maken. Ook op de brouwketels. Zo verdwenen heel wat Belgische brouwerijen.

7. Pintje uit de oertijd? In het Midden-Oosten dronken mensen 13.000 jaar geleden al bier. Duizenden jaren dus voor de landbouw ontstond.

8. Even proeven? Bier uit de middeleeuwen smaakte helemaal anders. Er zat geen hop in om het op smaak te brengen, maar andere kruiden zoals gagel of jeneverbes.

9. Wie zijn de grootste drinkers? Vroeger dronken mensen veel meer bier dan nu. In 1913 dronk een Belg gemiddeld 223 liter bier per jaar, nu nog 70.

10. Fred Eerdekens, maart 2019. Het kunstwerk is een uitgekiende verzameling staafjes met bovenop vlekjes van helder licht dat uit de lucht wordt opgevangen. Enkel als je vanop een afstand kijkt, vormen de staafjes samen een gestippeld woord: wort.

11. Bier op fles krijgen was lange tijd lastig. Door het koolzuur bleef de fles moeilijk dicht. 130 jaar geleden loste de uitvinding van de kroonkurk dat op. Precies 21 inkepingen in de kroon maakten de fles luchtdicht.

12. Wildeman, het bier van Bokrijk, is ontwikkeld door Brouwerij Boon. Het is vermengd met oud bier, net zoals brouwers vroeger soms deden. Te vinden in onze herbergen en museumshop.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief