Skip to main content
boom

Bokrijkse bossen vol leven

bos dreef horizontaal

Biodiversiteit en bosbeheer

Bokrijk heeft ruim 200 ha bos. Indrukwekkend hé. Het hele domein meet 428 ha waarvan de helft bos is. En dat is nog zonder natuurgebied het Wik mee te tellen! Ga zeker eens op wandel en sta versteld!

Grond voor experiment

In de 19de en 20ste eeuw werd er in de Bokrijkse bossen geëxperimenteerd met diverse inheemse en uitheemse boomsoorten. Onderzoekers wilden weten welke soorten goed konden groeien op de vochtige Kempense zandbodem.

Bokrijk is bijgevolg een van de weinige plaatsen in Vlaanderen waar je bosbestanden vindt van de Cryptomeria, Chamaecyparis, Tulpenboom, Moseik en waarschijnlijk de enige plaats in Vlaanderen waar Metasequoia’s in bosverband groeien. Deze laatste zijn levende fossielen. Men dacht dat ze uitgestorven waren totdat onderzoekers in de jaren ’40 in een afgelegen vallei in China nog enkele exemplaren aantroffen. En jij kan ze vandaag gewoon - héél wat dichter bij de deur - in Bokrijk bewonderen.  

Veel boomsoorten in bosverband

Als gevolg van dit wetenschappelijk onderzoek in het verleden, komen er vandaag in Bokrijk veel soorten bomen voor in bosverband. Niet enkel in het Arboretum en het Kasteelpark dus, maar ook in de bossen. We schatten dat we een 70-tal soorten bomen hebben in onze bossen, waarvan een 25-tal inheemse soorten. Nog meer leven in het bos dankzij verstandig beheer

Volgens waarnemingen.be werden er in Bokrijk en in het Wik waargenomen:

  • 823 verschillende planten
  • 197 vogelsoorten
  • 30 soorten zoogdieren
  • 11 reptielen en amfibieën
  • 39 soorten dagvlinders, veel naar Vlaamse normen
  • 42 verschillende libellen, vrij veel naar Vlaamse normen
  • 398 soorten paddenstoelen

En dat allemaal dankzij het fantastische natuurbeheer van onze medewerkers. Geleidelijk aan vormen zij onze bossen om naar gemengde bossen. Die zijn immers stabieler en hebben een hogere weerbaarheid tegen klimaatveranderingen en ziekten. Agressieve exotische soorten dringen we terug ten voordele van inheemse soorten. En open plekken krijgen een aangepast beheer voor de natuur.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief