Of je nu een kleine stadstuin, een grote achtertuin of een balkon hebt, er is altijd ruimte om klimaatbewust te tuinieren. Ontdek hier de vier belangrijkste tips voor de aanleg van een klimaatrobuuste tuin, bestand tegen hittegolven, lange perioden van droogte en wateroverlast.
Verhard minimaal
Door minimaal te verharden, is je tuin weerbaarder voor hitte, wateroverlast en droogte. Water kan de bodem immers insijpelen. Breek bijvoorbeeld een te groot terras deels op, verhard enkel de rijsporen van je oprit, voorzie brede voegen tussen de tegels van een tuinpaadje of vervang het door stapstenen. En gebruik waterdoorlatend materiaal zoals grasbetontegels, kiezels, ...
Groen, groener, groenst
Plant de juiste bomen en planten, en let op: doe dit op de juiste plaats én op de juiste bodem. Kies zoveel mogelijk voor droogtebestendige en inheemse soorten. Werk in de borders in verschillende lagen: bodembedekkers - kruiden - lage struiken - struiken - bomen. En plaats organische tuinafscheidingen zoals levende vlechtwerken, fruithagen, ... Zorg voor een biodivers gazon of bloemrijk grasland en creëer een voedselbosje of moestuin.
Schaduwzones en koelteplekjes
Heb je er de ruimte voor, creëer dan natuurlijke schaduwzones en koelteplekjes met bomen en struiken. Zo blijft je tuin ook in perioden van extreme hitte een aangename plaats. Koel het huis met geschikte bomen in de buurt, hou de gevel fris met gevelgroen zoals klimplanten, een verticale tuin, ... Dat helpt tegen zonnestraling op je gevel en heeft een koelend effect op de omgeving doordat de planten water verdampen.
Duurzaam met aandacht voor omgeving
Gebruik duurzame materialen in je tuin, recupereer ook zoveel mogelijk materiaal en start met kringlooptuinieren. Leg bijvoorbeeld een composthoop aan, maak takkenwallen met snoeihout, ... Houd bij het aanleggen van je tuin ook rekening met het de natuurlijke omgeving ervan. Maak doorgangen voor egels, een natte zone of minibosje, installeer een bijenhotel, voorzie nectarplanten, ...