19/05/2020

Het Openluchtmuseum opent opnieuw de deuren.

Goed nieuws!  Maandag 18 mei openen we terug de deuren van het Openluchtmuseum. De heropening van het park zal stapsgewijs gebeuren, met maximale aandacht voor veiligheid en hygiëne voor zowel bezoekers als het personeel. Op deze manier kunnen we allemaal opnieuw genieten van een bezoek aan Bokrijk.

In een volgende fase, ten laatste tegen begin juli, willen we zeker de succesvolle Bruegelexpo heropenen. We hopen dat tegen dan ook de Openluchtspeeltuin weer open kan.

Praktisch vanaf maandag 18 mei:

 • Het Openluchtmuseum zal dagelijks geopend zijn van 11 u. tot 18 u. als gratis museumwandelpark met een maximumcapaciteit van 1000 bezoekers. Een ticket vooraf kopen is niet nodig. Dankzij een online druktebarometer kan je van thuis uit kijken hoe druk het is.
 • Voor Bokrijkabonnees openen we de deuren een uurtje eerder, zij zijn welkom vanaf 10 u.
 • Het Infocenter zal toegankelijk zijn tijdens de weekdagen en zaterdag van 9 u. tot 17 u. en tijdens zon- en feestdagen van 9.30 u. tot 17.30 u.. Hier kan je contactloos betalen.
 • Parkings 1 en 2 zullen eveneens weer geopend worden voor wagens, bussen zijn nog niet toegelaten. De parkings zijn op dit ogenblik gratis.
 • De recreatieve visvijvers, Fietsen door het water en de wandelpaden in het park zijn ook nog steeds toegankelijk. De aanbevelingen rond ‘social distancing’ en verhoogde hygiëne blijven gelden.

Een overzicht van alle maatregelen kan je bekijken in een kort filmpje.

 1. Veel gestelde vragen

Kan ik opnieuw op een veilige manier naar Bokrijk komen?

Ja, dat kan.

Vanaf maandag 18 mei opent het Openluchtmuseum opnieuw de deuren in een eerste fase als gratis museumwandelpark, de historische gebouwen blijven noodgedwongen nog even dicht. Ook het Infocenter en de autoparkings zijn weer toegankelijk voor bezoekers. Op verschillende plaatsen in het park zijn er aanpassingen voorzien zodat we goed kunnen ‘anderhalvemeteren’.

Een overzicht van de maatregelen:

 • Het Openluchtmuseum zal dagelijks geopend zijn van 11 u. tot 18 u., voor Bokrijkabonnees openen we de deuren een uurtje eerder, zij zijn welkom vanaf 10 u.
 • De toiletten worden aangepast met contactloze kranen en zeepverdelers. Een vaste gastheer per toiletgebouw zal dagelijks (10 u. – 18 u.)  zorgen voor propere toiletten en wasbakken.
 • Een vaste gastheer aan de parkings zal dagelijks (10 u. – 18 u.)  zorgen voor social distancing bij het parkeren. Bussen zijn niet toegelaten.
 • Wij helpen je de aanbevelingen rond ‘social distancing’ op te volgen door het plaatsen van stippen op de grond voor het aanschuiven in het Infocenter of aan toiletgebouwen. Het aantal personen dat samen in het gebouw aanwezig mag zijn, is beperkt.
 • Aan onze hotspots (Infocenter, toiletten, fietsenparking) zal je de handen kunnen reinigen met alcoholgel. Je kan in het infocenter ook contactloos betalen. De parking is gratis.
 • De zitbanken in het park zijn voorlopig enkel voorbehouden voor mensen die minder mobiel zijn.
 • Op centrale plaatsen in het park zijn er overzichtsborden met richtlijnen om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. En er wordt ook toegezien op een goede naleving van alle maatregelen.

Is het Openluchtmuseum geopend?

Vanaf maandag 18 mei opent het Openluchtmuseum dagelijks de deuren van 11 u. tot 18 u., en dit in een eerste fase als gratis museumwandelpark, de historische gebouwen blijven noodgedwongen nog even dicht. Voor Bokrijkabonnees openen we de deuren een uurtje eerder, zij zijn welkom vanaf 10 u.. Op verschillende plaatsen in het park zijn er aanpassingen voorzien zodat we goed kunnen ‘anderhalvemeteren’.

In een volgende fase, ten laatste tegen begin juli, willen we zeker de succesvolle Bruegelexpo heropenen. We hopen dat tegen dan ook de Openluchtspeeltuin weer open kan.

In het Openluchtmuseum beperken we de capaciteit tot maximum 1000 bezoekers en is er een uitgestippelde wandelroute die je op anderhalf uur doorheen het museum loodst. Zo hoef je elkaar niet nodeloos te kruisen. Dankzij een online ‘druktebarometer’ op onze website kan je volgen hoe druk het in het museum is.

Moet ik op voorhand een ticket kopen voor het Openluchtmuseum?

Neen, dat is op dit ogenblik niet nodig. We beperken wel de capaciteit tot maximum 1000 bezoekers en er is een uitgestippelde wandelroute die je op anderhalf uur doorheen het museum loodst. Zo hoef je elkaar niet nodeloos te kruisen. Dankzij een online ‘druktebarometer’ op onze website kan je volgen hoe druk het in het museum is.

Mag ik mijn hond meebrengen?

Ook honden zijn aangelijnd welkom in het Openluchtmuseum.

Hoeveel bedraagt de ticketprijs?

In een eerste fase openen we het Openluchtmuseum als gratis museumwandelpark, de historische gebouwen blijven noodgedwongen nog even dicht.

Met hoeveel mensen tegelijk mag ik naar het museum komen?

Beperk je gezelschap tot je gezinsleden. Zo houden we het voor iedereen veilig.

Zijn de restaurants geopend in het Openluchtmuseum?

Neen, de restaurants blijven nog even dicht. Op enkele plekken in het museum kan je wel drankjes en kleine gerechten afhalen.  Het gaat dan om producten uit de streek zoals smakelijke zuurdesemboterhammen met beleg, lokaal gebrande koffie, Limburgse vlaaien, fruit en croques of ambachtelijk schepijs.

  Dit zijn:

 • Egt, The Slow Bakery met koffie van Monx
 • Het Heide Atelier (Ambachtelijk ijs)
 • Herberg St-Gummarus in museumdeel Kempen

 

Heb ik als Bokrijkabonnee een voordeel?

Ja,  voor Bokrijkabonnees openen we de deuren een uurtje eerder, jullie zijn welkom vanaf 10 u..

Ik heb een Bokrijkabonnement. Worden de sluitingsdagen gecompenseerd?

We beloofden al onze abonnees reeds een compensatie in de vorm van een waardebon van 5 euro, vrij te besteden in onze museumshop. Deze bonnen worden spoedig per post bezorgd. Maar we willen méér doen voor onze trouwe abonnees. Daarom zal iedereen, die een abonnement kocht voor 2020, in 2021 op een gratis abonnement kunnen rekenen. We brengen alle abonnees persoonlijk op de hoogte.

Als abonnee heb ik gratis parkingtickets, wat gebeurt hiermee?

Deze tickets zullen ook in 2021 nog gebruikt kunnen worden.

Is de museumshop geopend?

Deze blijft nog even gesloten, we informeren je van zodra deze opnieuw geopend is.

Worden de geplande activiteiten en/of evenementen afgelast?

Ja, alle evenementen tot en met 31 augustus worden geannuleerd. Concreet gaat het om volgende data:

-         Brouwmoment op 24 mei 

-         Straattheaterfestival op 1 juni

-         Zomeravonden op 31 juli, 1 augustus, 2 augustus

-         Zomerfestival in juli en augustus 

-         De abonneemomenten in de zomer

-         De atelier+’en

Over de evenementen in het najaar zal later verder gecommuniceerd worden.

Is het Infocenter open?

Ja vanaf maandag 18 mei is het Infocenter opnieuw geopend tijdens de weekdagen en zaterdag van 9 u. tot 17 u. en tijdens zon- en feestdagen van 9.30 u. tot 17.30 u.. We raden aan contactloos te betalen.

Zijn de openbare toiletten geopend?

Ja. De openbare toiletten aan beide parkings zijn geopend voor wandelaars en fietsers. We reinigen deze meermaals per dag. Ze zijn eveneens uitgerust met kranen en zeepverdelers die je contactloos kan bedienen.

Kan ik een rolstoel uitlenen?

Ja, dat kan. In het Infocenter kan je een rolstoel uitlenen. Ook hier zorgen we voor de nodige maatregelen zodat deze veilige gebruikt kunnen worden.

Kan ik nog wandelen of fietsen in het park en het Arboretum?

Ja, maar beperk je gezelschap en hou rekening met het ‘anderhalvemeteren’.

Kan ik komen vissen in de visvijvers van Bokrijk?

Ja, sinds 4 mei zijn de visvijvers in Bokrijk op nieuw geopend volgens de gebruikelijke openingsuren. Het betalen van de visverloven gebeurt contant door het gepast bedrag op de visstoel en visbak te leggen. Meer informatie vind je hier. (Link pagina vissen.)

Is de speeltuin toegankelijk?

Nee. De speeltuin is gesloten sinds 14 maart. We volgen de beslissingen en richtlijnen van de Nationale Veiligheidsraad op de voet. We openen de poorten van zodra het mag.

Is de parking toegankelijk met de wagen?

Ja. Vanaf maandag 18 zullen de parkings (1 en 2) opnieuw geopend zijn. De parkings zijn op dit ogenblik gratis.

Wij hebben een schoolreis/groepsbezoek gepland in de komende weken/maanden. Kunnen we deze annuleren?

Schoolreizen en groeps- of bedrijfsbezoeken, voorzien tot en met 31 augustus, worden in overleg met jou verzet naar het najaar of naar 2021. Je kan ook kiezen voor een kosteloze annulatie. 
Voor vragen over schoolbezoeken kan je elke weekdag tussen 9 u. en 17 u. terecht bij Kristel (kristel.lauwers@limburg.be of 011 26 53 85).
Voor vragen over groepsbezoeken kan je terecht bij Sabrina (sabrina.bellavia@limburg.be of 011 26 53 86).  Iedereen die een bezoek reserveerde voor 31 augustus hoort spoedig iets van ons.

Mag ik met de mobilhome parkeren?

Ja, dat kan tijdens de openingsuren van museum en speeltuin. Overnachten is niet toegestaan.

Kan ik een vergaderzaal huren in het Kasteel?

Neen helaas. Dit kan niet tot en met 31 augustus.

Is de horeca (Bistro Koetshuis en restaurant Poorthuys) aan de parkrand geopend?

Nee. Op 14 maart zijn de twee horecazaken (Bistro Koetshuis en restaurant Poorthuys) aan de parkrand gesloten. Ook hier worden de maatregelen van de overheid verder gevolgd. 
Heb je nog vragen? Stel ze gerust:
Bistro Koetshuis: 011 96 16 13 of via www.bistrokoetshuis.be/contact/  Poorthuys: 011 26 54 14 of via www.poorthuys.be/contact.html  

Zijn  jullie telefonisch bereikbaar?

Ja, tijdens de weekdagen en zaterdag van 9 u. tot 17 u. en tijdens zon- en feestdagen van 9u30 tot 17u30 staat een collega je graag te woord. Ze is bereikbaar op 011/26 53 00.