01/09/2016

De alchemie van brood

Mijn reis naar het bakkersbestaan begon bijna twaalf jaar geleden in een piepklein houtgestookt bakkerijtje in het landelijke Wisconsin, een van de meest noordelijke staten van de VS. Daar zette ik mijn eerste stappen in het vakmanschap dat mijn passie werd. Niet alleen de ovens intrigeerden me, ook - en misschien zelfs vooral - de mogelijkheid om een perfect brood te creëren met slechts drie simpele ingrediënten: bloem, water en zout. Het leek haast alchemie.

Die fascinatie bracht me in 2012 naar België, waar ik de unieke kans kreeg om kennis te maken met Kobe Desramaults van toprestaurant ‘In de Wulf’. De ontmoeting met Kobe, en mijn eerste bezoek aan Europa in het algemeen, lieten een diepe indruk op me na. Naast het leren bakken met verschillende bloemsoorten en ovens, werd ik tijdens mijn bezoek aan België verliefd op de plaats en op de mensen. Dus ben ik “blijven plakken”, zoals ze dat hier zeggen.

In 2014 bereikte mijn reis een eerste hoogtepunt toen Kobe en ik de Superette in Gent openden. Het was een droomproject voor ons beiden. De Superette zelf is dan ook een ode aan onze stiel geworden: centraal in de ruimte staat een gigantische houtoven voor onze natuurlijk gegist broden en pizza’s. Links daarvan staan er twee grills op houtskool die gebruikt worden door ons getalenteerde keukenteam in de bereiding van volledige lunches en diners. Dat is bij ons altijd méér dan alleen maar “eten”: hier wordt een maaltijd een ervaring.

Kobe en ik ambieerden immers een plek vol passie en integriteit op te bouwen, met de focus op lokale en duurzame producten én op de gemeenschap. Het brood dat we hier maken, is het hart van het project. En als dusdanig behandelen we het ook. Op natuurlijke wijze gegist, op hout gebakken, gemaakt met lokaal gekweekte en gemalen granen … Zo doen we ons best om het vakmanschap brood bakken te herintroduceren in België.

En dat doen we ook hier, in Bokrijk. Met veel enthousiasme lanceren we in 2017 het Superette-broodatelier, passend binnen de vernieuwingsambities van Bokrijk onder de noemer BKRK – bokrijk brandmerkt. Door oude en nieuwe technieken te combineren, doordrongen van passie en ambitie, hopen we met ons brood nog meer mensen te bereiken. Het zal dan ook een plek worden waar we kunnen inspireren, informeren, leren, groeien …

Want als er iets is dat mijn reis van broodliefhebber tot ambachtelijke bakker – en van Wisconsin tot Bokrijk - me geleerd heeft, is het dat brood mensen en mogelijkheden samenbrengt op de meest onwaarschijnlijke manieren. En niets geeft me meer voldoening dan in dát recept zelf een ingrediënt te mogen zijn.

Sarah Lemke