Skip to main content
Moederdag Bokrijk

Blik op moederschap

In het kader van een voortraject rond de museale invulling van de Langgevelhoeve uit Helchteren stootten we op het verhaal van Magda Horváth, een Hongaarse vluchtelinge die tijdens het interbellum in datzelfde gebouw een nieuwe thuis en toekomst probeerde te vinden. Die vond ze in het moederschap. Dat raakte ons en maakte ons nieuwsgierig naar de hedendaagse blik op moederschap.

Moederschap vandaag

Welke verschillende gezichten heeft moederschap vandaag? En wat is de gemene deler? Is een moeder eender wie die een zorgende rol opneemt in het leven van een kind? En hoe kijken verschillende generaties en groepen naar moederschap vandaag? Daar willen we op Moederdag achter komen om vanuit het heden de link naar het verleden te leggen

Mooi maar ook moeilijk

We willen allerlei soorten stemmen verzamelen. Of je nu een moeder bent, niet moeder kon worden of er bewust voor koos het niet te zijn. Of je een warme band met je moeder hebt, haar nooit hebt gekend, of de relatie met je moeder moeilijk vindt. Of je nu een moederrol opneemt terwijl je zelf geen kinderen hebt of iemand die niet je biologische moeder is als een moeder ziet. 

Deel je verhaal

Wil jij je persoonlijke kijk op moederschap delen? Bezoek op 12 mei en 15 augustus – de twee Moederdagen die we in Vlaanderen vieren – het Openluchtmuseum en deel je verhaal. Deze input is van onschatbare waarde voor het documenteren van hoe we vandaag naar moederschap kijken.

Waarom in Bokrijk?

Bokrijk is het museum over de cultuur van het dagelijks leven. Moederschap maakt daar uiteraard integraal deel van uit. Het is een complex maar universeel thema, waar iedereen iets bij voelt. De hedendaagse blik op moederschap documenteren voor de toekomst, daar nemen wij graag een ondersteunende rol in op.

Documentair erfgoed

Boeken, manuscripten, kranten, foto’s, geluids- en video-opnames, digitale media, ... Documentair erfgoed is onmisbaar om het verleden te bewaren, het heden te begrijpen en de toekomst te sturen. Een geheugen van mens en wereld.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief