Skip to main content
Escape Room Vakmanschap & Ondernemerschap

Vakmanschapskalender

De Campus van het Vakmanschap is de thuisbasis van de vakmanschapswerking in Bokrijk. De plek is een open huis voor iedereen die vakmanschap een warm hart toedraagt. Hier brengen we vakmensen, partnerorganisaties en ondernemers over sectoren heen samen in verschillende activiteiten.  

VAKlab is het expertise- en dienstencentrum van Bokrijk rond vakmanschap en ondernemerschap. We begeleiden makers, ontwerpers en ondernemers in het realiseren van hun dromen en ambities. Samen met onze partners versterken en ontwikkelen we hedendaags vakmanschap als een meerwaarde voor de economie en andere sectoren.  

Daarnaast draagt Bokrijk ook een landelijke dienstverlenende rol: ‘Vakmanschap en Erfgoed’ is een landelijk platform voor historisch en hedendaags vakmanschap dat in Vlaanderen is gesitueerd. Bokrijk bouwt voort op de bestaande expertise van het Openluchtmuseum. Bovendien ontving deze werking extra middelen om samen met enkele Vlaamse partners een project rond het inventariseren van vakmanschap vorm te geven.

Ons vakmanschapsteam heeft alle activiteiten in deze kalender zorgvuldig samengesteld. Ze zijn in de eerste plaats gericht op vakmensen. Inschrijven is verplicht en kan via Eventbrite. De activiteiten vinden steeds plaats in het Kasteel van Bokrijk, tenzij anders vermeld. Activiteiten met een (*) zijn betalend. Al onze activiteiten vinden plaats onder voorbehoud van voldoende inschrijvingen.

Wil je op de hoogte blijven over bijkomende activiteiten of wijzigingen in de huidige activiteiten? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief

Bekijk de digitale kalender hier.

Vakmanschapskalender 2022-2023

Eerstvolgende activiteiten:

Co-working days

VAKlab co-working day* (28/03)

Donderdag 28 maart van 08.30u tot 16.30u

VAKlab lanceert de allereerste driedelige reeks co-working days. Tijdens een co-working day nodigen we je uit om een hele dag te komen werken op een verrassende en inspirerende plek in Bokrijk.

Voor- en namiddag is het business as usual en werk je je to-dolijst af in het gezelschap van een beperkte groep gelijkgestemden. ’s Middags zorgt VAKlab voor een lekkere lunch én een interessante ondernemerssessie met brand architect Jasmijn Verlinden. Jasmijn begeleidt merken en ontwerpers om hun stem te vinden en hun product tot bij de klant te krijgen. Tijdens deze eerste sessie zoomt Jasmijn in op jouw merk en welke associaties dit oproepen bij de klant. Branding gaat over het aangrijpen van elke kans -groot maar zeker ook klein- om de pijlers van je merk te verankeren. En om zo je klant te laten voelen waar je voor staat zonder het steeds letterlijk te moeten benoemen. Wat zijn jouw merkpijlers?

De co-working days richten zich op een mooie mix van vaklui, ondernemers en ontwerpers. Volg de hele reeks of kies een sessie die je het meest interesseert. Het aantal plaatsen is beperkt. 

Bokrijk

Opening Openluchtmuseum (30/03)

Zaterdag 30 maart 2024 

Vandaag gaat het nieuwe Bokrijkseizoen van start! In het Openluchtmuseum staat vakmanschap van vandaag, gisteren en morgen centraal. Verdiep je in het verhaal van brood, bier en textiel, bekijk vakmensen aan het werk of ga zelf creatief aan de slag in een van de atelierschuren.

BKRK-award jury

Deadline indiendatum kandidatuur BKRK-award 2024

Maandag 1 april 2024 

Noteer 1 april alvast met stip in je agenda. Tot dan kan je immers een dossier indienen om deel te nemen aan het BKRK-awardtraject dat VAKlab voor je uitstippelde. Behoor jij tot de tien geselecteerden? Dan ontvang je niet alleen praktisch toepasbare tips van een vakkundig samengestelde jury en tal van experten. Je breidt ook je netwerk uit en surft mee in de communicatieflow. Deelnemen is dus altijd winnen. Succes!

Bokrijk - brouwdag

HISTORISCH BIERBROUWEN (07/04)

Op zondag 7 april zie je onze bierspecialisten aan het werk in museumbrouwerij het Paenhuys tijdens het historisch brouwmoment. Je komt meer te weten over de boeiende brouwgeschiedenis én het complexe brouwproces.

Nauwau - Timbr

Talk – Timbr, de Tinder van de houtsector (18/04)

Donderdag 18 april 2024 van 18.30u tot 21.30u

Meet Timbr. Het platform, bedacht door houtdesignatelier Nauwau, is de Tinder van de houtsector, want het koppelt aanbieders van massief hout met zij die ernaar op zoek zijn. Professionals en particulieren actief in de hout- en groensector kunnen via een applicatie op een gemakkelijke en doeltreffende manier hun reststromen verkopen aan ontwerpers, schrijnwerkers, kunstenaars of de handige DIY’er. Kom ontdekken wat Timbr precies is en hoe het informeert en inspireert vanuit liefde voor het hout. Welkom vanaf 18.30u De keynote start om 19.00u en wordt gevolgd door een Q&A en netwerkdrink.

Schriek

VAKlab co-working day* (25/04)

Donderdag 25 april 2024 van 08.30u tot 16.30u 

VAKlab lanceert de allereerste driedelige reeks co-working days. Tijdens een co-working day nodigen we je uit om een hele dag te komen werken op een verrassende en inspirerende plek in Bokrijk.

Voor- en namiddag is het business as usual en werk je je to-dolijst af in het gezelschap van een beperkte groep gelijkgestemden. ’s Middags zorgt VAKlab voor een lekkere lunch én een interessante ondernemerssessie met brand architect Jasmijn Verlinden. Jasmijn begeleidt merken en ontwerpers om hun stem te vinden en hun product tot bij de klant te krijgen. Tijdens deze sessie heeft Jasmijn het over de magie van woorden. Het juiste woord op de juiste plaats op het juiste moment, kan vuurwerk geven. Toch is taal waarschijnlijk de meest onderschatte brandingtool. Wie doet het wel goed? En wat kan je daarvan leren?

De co-working days richten zich op een mooie mix van vaklui, ondernemers en ontwerpers. Volg de hele reeks of kies een sessie die je het meest interesseert. Het aantal plaatsen is beperkt.

Vakmanschapsweekend 2023

Opendeurweekend Campus van het Vakmanschap (27/04 + 28/04)

Op 27 en 28 april openen de deuren van het kasteel in Bokrijk. Tijdens het opendeurweekend is iedereen met een hart voor vakmanschap welkom om deze unieke locatie te komen bewonderen.

Het opendeurweekend staat in teken van vakmanschap, haar rol in het verleden, heden en toekomst. Laat je inspireren door vakmensen aan het werk, steek zelf de handen uit de mouwen of tik een uniek object op de kop tijdens Métier Marché.

Beleef vakmanschap op het opendeurweekend:

  • Campus van het Vakmanschap - Kasteelsite Bokrijk
  • Zaterdag 27 en zondag 28 april, van 10 tot 17 uur
  • Vrije toegang

Bekijk hier het volledige programma.

biobased creations

Talk – Oude technieken x Nieuwe materialen door Biobased Creations (07/05)

Dinsdag 7 mei 2024 van 18.30u tot 21.30u 

Biobased Creations is een creatieve studio die gespecialiseerd is in installaties, projecten en storytelling rond de transitie naar een duurzame en circulaire wereld. De studio informeert en inspireert zo ook over duurzaam bouwen. Duurzaam bouwen evolueert continu en beperkt zich niet enkel tot het bouwen zelf. Aan de hand van de omgeving waar het gebouw zich bevindt moeten regiogebonden technieken, materialen en middelen mee in overweging genomen worden. Met tal van voorbeelden is het Openluchtmuseum Bokrijk op dat vlak razend actueel. Biobased Creations geeft een inkijk hoe het aan de hand van vakmanschapsexpertise uit het verleden de wereld van morgen verandert. Welkom vanaf 18.30u De keynote start om 19.00u en wordt gevolgd door een Q&A en netwerkdrink.

Philippe van Gelooven - historische bouwtechnieken

Talk – Architectuurtour historische bouwtechnieken met ARAT Architecten (16/05)

Donderdag 16 mei 2024 van 18.30u tot 21.30u 

Wie aan Bokrijk denkt, denkt aan de historische gebouwen in het museum. Die gebouwen zijn niet alleen stuk voor stuk architecturale erfgoedparels, ze herbergen ook schatten aan bouwtechnieken die in het kader van duurzaamheid steeds actueler worden. Trek samen met Sara Fraussen van ARAT Architecten, Bokrijks restauratiecoördinator Lies Haesebrouck en onze Bokrijkse bouwvaklui na de uren het museum in en laat je langs een resem aan historische bouwtechnieken gidsen om met een praktische demo te eindigen. Afspraak om 18.30u. aan de ingang van het museum waar we rond 21.30u. ook weer eindigen.

vladimir

Talk – Vladimir Ivaneanu en Soetkin Everaert: Japanse houtsnede (18/05)

Zaterdag 18 mei 2024 10.30u tot 12.30u 

Kunstenaar en vakman Vladimir Ivaneanu trok in 2007 naar Japan om het vakmanschap van het Japanse houtsnijden te leren. Soetkin Everaert volgt les bij Vladimir aan de Academie voor Beeldende Kunst in Gent. Vanuit hun gedeelde passie voor Japanse houtsnede werken ze samen in het kader van het Meester-Leerlingtraject dat zij begin 2023 opstartten. In april 2024 trekken Vladimir en Soetkin naar Japan om samen met Japanse meesters te bekijken hoe zij het vakmanschap inzetten. Die opgedane kennis brengen ze mee naar de Campus van het Vakmanschap om jou te inspireren tijdens een talk in de voormiddag en twee sessies ‘Tips van De Meester’.

drukken

Tips van de Meester – Vladimir Ivaneanu en Soetkin Everaert: Japanse houtsnede* (18/05 + 01/06)

Zaterdag 18 mei 2024 van 14.00u tot 17.00u en zaterdag 1 juni 2024 van 14.00u tot 17.00u 

Is houtsnede, illustreren en ontwerpen je ding en hou je van details en fijn handwerk? Dan is deze ‘Tips van De Meester’ voor jou. Japanse houtsnede is de minst toxische en waarschijnlijk de meest duurzame druktechniek onder de technieken. Het hele proces is watergedragen en kan thuis gemakkelijk worden beoefend. Vladimir en Soetkin leren je de kneepjes van het vak en begeleiden je in de verschillende fases van het maakproces: De inspiratiesessie op 18 mei in de voormiddag vormt een inleiding op de workshops. Deze sessie kun je los van de workshops volgen en is gratis

brouwmomenten

HISTORISCH BIERBROUWEN (19/05)

Op zondag 19 mei zie je onze bierspecialisten aan het werk in museumbrouwerij het Paenhuys tijdens het historisch brouwmoment. Je komt meer te weten over de boeiende brouwgeschiedenis én het complexe brouwproces.

FV

Webinar ‘Focus Craftership: Toolbox and Methodology for filming living heritage' (internationaal) (28/05)

Dinsdag 28 mei van 14.00u tot 16.00u

Hoe film je levend erfgoed, vakmanschap, vaardigheden en knowhow? Dat ontdek je tijdens het internationale Webinar ‘Focus Craftership: Toolbox and Methodology for filming living heritage’. Op 28 mei 2024 wordt de online toolbox van Focus Vakmanschap voorgesteld aan het internationale publiek. voorgesteld aan de collega’s van de Europese openluchtmusea (AEOM).

Deze tweetalige - Nederlands & Engels - toolbox is het resultaat van 4 jaar lang praktijkonderzoek en methodiekontwikkeling vanuit onze netwerken in Vlaanderen. Op voorzet van Werkplaats immaterieel erfgoed ontwikkelde het project een basismethodologie om vakmanschap audiovisueel te documenteren. Met een team van Vlaamse en internationale erfgoedwerkers, filmmakers en vakmensen gingen Bokrijk en de Werkplaats daarbij aan de slag om een gids te maken voor het filmen en borgen van vakmanschap en immaterieel erfgoed.  We werkten ook 10 testcasussen uit: maritiem erfgoed, teeltselectie, reuzenerfgoed, kloosterambachten, draailierbouw, lemen en vitsen, vlechtwerk, Japanse houtsnede, kuipen en taxidermie. Elk vakmanschap kreeg een eigen traject, montage en publiek.

Na de lancering in Vlaanderen van deze website met toolkits om vakmanschap en ander levend erfgoed te filmen en documenteren, presenteren we de toolbox nu ook aan het internationale werkveld.   

Voor dit meerjarig project (2021-2023)  sloegen Bokrijk | Vakmanschap & Erfgoed als initiatiefnemer, CAG, CEMPER, Histories, PARCUM, ETWIE, FARO en Werkplaats immaterieel erfgoed de handen in elkaar, met steun van de Vlaamse Overheid. 

Programma:

Dr. sc. Tamara Nikolić Đerić droeg bij aan de basismethodologie en leidt de toolbox mee in, samen met Jorijn Neyrinck en Shana Van Hauwermeiren (Werkplaats immaterieel erfgoed). Hilde Schoefs en Lieve De Saedeleer (Bokrijk | Vakmanschap & Erfgoed) lichten het project Focus Vakmanschap toe. Via getuigenissen van filmmaker Alexander Kerkhof en vanuit de verschillende pilootprojecten delen we praktijkervaringen rond het filmen en documenteren om immaterieel erfgoed te borgen.

Abele

VAKlab co-working day* (30/05)

Donderdag 30 mei van 08.30u tot 16.30u

VAKlab lanceert de allereerste driedelige reeks co-working days. Tijdens een co-working day nodigen we je uit om een hele dag te komen werken op een verrassende en inspirerende plek in Bokrijk.

Voor- en namiddag is het business as usual en werk je je to-dolijst af in het gezelschap van een beperkte groep gelijkgestemden. ’s Middags zorgt VAKlab voor een lekkere lunch én een interessante ondernemerssessie met brand architect Jasmijn Verlinden. Jasmijn begeleidt merken en ontwerpers om hun stem te vinden en hun product tot bij de klant te krijgen. Tijdens deze sessie leer je de gedachten lezen van jouwklant. Wanneer voelt jouw klant zich goed? Welk ‘probleem’ los jij op? Hoe laat je je klant zich keer op keer begrepen voelen? Ontdek de meerwaarde van ‘persona’s’ en zet een eerste stap in het definiëren van de jouwe.

De co-working days richten zich op een mooie mix van vaklui, ondernemers en ontwerpers. Volg de hele reeks of kies een sessie die je het meest interesseert. Het aantal plaatsen is beperkt. 

FV

Webinar ‘Focus Craftership: Toolbox and Methodology for filming living heritage' (internationaal)

Vrijdag 31 mei van 10.00u tot 12.00u

Hoe film je levend erfgoed, vakmanschap, vaardigheden en knowhow? Dat ontdek je tijdens het internationale Webinar ‘Focus Craftership: Toolbox and Methodology for filming living heritage’. Op 31 mei 2024 (10u-12u) wordt de online toolbox van Focus Vakmanschap voorgesteld aan de collega’s van de Europese openluchtmusea (AEOM).

Deze tweetalige - Nederlands & Engels - toolbox is het resultaat van 4 jaar lang praktijkonderzoek en methodiekontwikkeling vanuit onze netwerken in Vlaanderen. Op voorzet van Werkplaats immaterieel erfgoed ontwikkelde het project een basismethodologie om vakmanschap audiovisueel te documenteren. Met een team van Vlaamse en internationale erfgoedwerkers, filmmakers en vakmensen gingen Bokrijk en de Werkplaats daarbij aan de slag om een gids te maken voor het filmen en borgen van vakmanschap en immaterieel erfgoed.  We werkten ook 10 testcasussen uit: maritiem erfgoed, teeltselectie, reuzenerfgoed, kloosterambachten, draailierbouw, lemen en vitsen, vlechtwerk, Japanse houtsnede, kuipen en taxidermie. Elk vakmanschap kreeg een eigen traject, montage en publiek.

Na de lancering in Vlaanderen van deze website met toolkits om vakmanschap en ander levend erfgoed te filmen en documenteren, presenteren we de toolbox nu ook aan het internationale werkveld.  

Voor dit meerjarig project (2021-2023)  sloegen Bokrijk | Vakmanschap & Erfgoed als initiatiefnemer, CAG, CEMPER, Histories, PARCUM, ETWIE, FARO en Werkplaats immaterieel erfgoed de handen in elkaar, met steun van de Vlaamse Overheid.

Programma:

Dr. sc. Tamara Nikolić Đerić droeg bij aan de basismethodologie en leidt de toolbox mee in, samen met Jorijn Neyrinck en Shana Van Hauwermeiren (Werkplaats immaterieel erfgoed). Hilde Schoefs en Lieve De Saedeleer (Bokrijk | Vakmanschap & Erfgoed) lichten het project Focus Vakmanschap toe. Via getuigenissen van filmmaker Alexander Kerkhof en vanuit de verschillende pilootprojecten delen we praktijkervaringen rond het filmen en documenteren om immaterieel erfgoed te borgen.

Lie Bormans

Talk - Hoe ambacht en robotica tot innovatie leiden #HVDV2024 (06/06)

Donderdag 6 juni van 11.00u tot 13.30u

Op 6 juni organiseren we in samenwerking met Flanders DC een talk over ambacht en robotica, naar aanleiding van de Henry van de Velde Awards 24. Lie Bormans won de Gold Award in de categorie Crafts met haar project Robotische serendipiteit, dat een brug slaat tussen ambacht en technologie.

Lie Bormans is een gepassioneerde ingenieur-architecte die niet schuwt om zelf de handen uit de mouwen te steken. Ze verkent via talloze experimenten de boeiende samensmelting van design, architectuur en robotica. Tijdens deze inspirerende lezing ontdek je hoe zij betoogt dat het samenspel tussen ambacht en robotica leidt tot innovatieve ideeën en producten, waarbij imperfecties ten volle worden gewaardeerd.

Programma

  • 11u00: Ontvangst
  • 11u30 - 12u30: Lie Bormans (inclusief Q&A)
  • 12u30 - 13u30: Netwerking en lunch
  • 13u30: Einde

Het event is gratis, maar registratie is verplicht.

Voorbije activiteiten:

26/03/2024 - Talk: Groeien in creatief  ondernemerschap met Frits Jeuris

21/03/2024 - Talk: De stap van B2C naar B2B met  Petit Pourri

19/03/2024 - Talk: Business modelling door Prof. Dr. Pieter Vandekerkhof

14/03/2024 Inspiratiecafé i.s.m. UNIZO 

05/03/2024 Talk: Vakmanschap door de bril van  Studio Job 

27/02/2024 - 2/03/2024 Tips van de Meester: Experimenteel en  hybride ontwerpen met Amandine David

22/02/2024 Talk: Experimenteel en hybride  ontwerpen volgens Amandine David 

20/02/2024 Talk: Van goed idee naar sterk product  met Roel Vandebeek

06/02/2024 Tips van de Meester: Werken met en  onderhouden van handgereedschappen door Houtentiek

30/01/2024 Talk: Traditionele technieken in houtbewerking met Houtentiek 

25/01/2024 Talk: Drie finalisten van de BKRK-award  #VLECHTTECHNIEK 

30/01/2023 Uitreiking Henry van de Velde Crafts by Bokrijk Award

05/12/2023 Talk: Financiering en subsidies door Vlaio

30/11/2023 Talk: Ontwerpen met Kiki en Joost 

25/11/2023: Slotcongres Focus Vakmanschap 

23/11/2023 Tips van de meester: Houtdraaien met  Nauwau

21/11/2023 Talk: De boom als leidraad voor ontwerp  met Nauwau 

14/11/2023 Talk: BKRK-award #HOUT (online)

9/11/2023 Talk: Bepaal de juiste prijs voor je werk met Flanders DC

7/11/2023 Talk: Ontwerpen volgens Lex Pott 

6/11/2023 Tips van de Meester: Natuurlijk wolverven met QUE ONDA VOS

25/10/2023 Talk: Tastbaar maken van rouw en verdriet in ontwerp 

24/10/2023: Uitreiking BKRK-award  #VLECHTTECHNIEK en lancering nieuwe BKRK-award 

19/10/2023 - 05/11/2023: Expo BKRK-award @ WONDER Kortrijk 

19/10/2023 + 20/10/2023: Bezoek aan WONDER Creativity Festival  in Kortrijk

10/10/2023 Talk: Intercultureel vakmanschap en  ondernemerschap met QUE ONDA VOS 

04/10/2023: Campus Kick-Off

28/05/2023: Uiterste indiendatum kandidatuur BKRK-Award

28/05/2023: Brouwdag in het Openluchtmuseum

25/05/2023: Passe-Partout - Ondernemerschap door Raf Vermeiren van De Cijferfabrik

06/05/2023 + 07/05/2023 Talk + workshop: Kleurrijke manden vlechten met Rein Reitsma

06/05/2023 + 07/05/2023 Campus van het Vakmanschap - opendeurdagen

27/04/2023 Informatiesessie Meester-Leerlingtraject: Beurzen voor het doorgeven van vakmanschap

26/04/2023 + 03/05/2023 Tips van de meester: De kracht van design bij juweelontwerp

25/04/2023 Intiensessie - Gesprek met winnaar BKRK-award #SMAAK - Studio Karen Wuytens

18/04/2023 Inspiratiesessie: De kracht van design bij juweelontwerp 

30/03/2023 Passe-Partout - De transculturele toekomst, door Sep Verboom

23/03/2023 + 20/04/2023 Tips van de meester: Esmé Hofman, vlechtwerkvormgever

21/03/2023 + 28/03/2023 Tips van de meester: Hey Jute, met Alexander Marinus

16/03/2023 Inspiratiecafé ism Unizo 

14/03/2023 Inspiratiesessie: Hey Jute, met Alexander Marinus 

09/03/2023 Online Passe-Partout - Ambacht en innovatie met PinkOliv

07/03/2023 Inspiratiesessie - Esmé Hofman over vlechttechnieken 

28/02/2022 Intiensessie BKRK-award #Vlechttechniek 

07/02/2023 Uitreiking Henry van de Velde Crafts by Bokrijk Award 

23/01/2023 Lancering van de nieuwe BKRK-award 

15/12/2022 Passe-Partout - Het belang van een portfolio met Flanders DC 

29/11/2022 Passe-Partout - Soft skills in ondernemerschap, door prof. Pieter Vandekerkhof en Marc Beenders 

22/11/2022 Tips van de meester - Hoe kunnen we ons verhouden tot de natuur? En hoe kunnen we de natuur meenemen in ons ondernemen? met Natalie Schrauwen 

17/11/2022 Tips van de meester - Hoe kunnen we ons verhouden tot de natuur? En hoe kunnen we de natuur meenemen in ons ondernemen? met Natalie Schrauwen 

10/11/2022 Inspiratiesessie - Hoe kunnen we ons verhouden tot de natuur? En hoe kunnen we de natuur meenemen in ons ondernemen? met Natalie Schrauwen 

25/10/2022 Passe-Partout - Tim Vranken over het belang van vakmanschap binnen zijn onderneming 

19/10/2022 Jobinspiratiebeurs Vakmanschap Werkt 

08/09/2022 Uitreiking van de BKRK-award #SMAAK 

12/05/2022 Passe-Partout met Yves Dupont 

29/03/2022 Atelierbezoek Mastermeubel i.s.m. VOMO 

24/03/2022 Tips van de meester - Nieuwe materialen met Tim Duerinck 

17/03/2022 Inspiratiecafé i.s.m. Unizo 

17/03/2022 Tips van de meester - Nieuwe materialen met Tim Duerinck 

10/03/2022 Tips van de meester - Nieuwe materialen met Tim Duerinck 

24/02/2022 Intiensessie KUYCKXMEERS 

08/02/2022 Lancering zevende BKRK-award 

08/02/2022 Uitreiking Henry van de Velde Crafts by Bokrijk Award 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief