Park

Voor de meest actuele informatie over de coronamaatregelen, klik hier.

Om de social distance te bewaren geldt er momenteel éénrichtingsverkeer bij Fietsen door het Water. Fietsers uit de richting van knooppunt 95 en 92 worden 300 meter omgeleid om zo alsnog dwars door het water te fietsen. Het éénrichtingsverkeer is eveneens van toepassing voor de voetgangers. Deze maatregelen gelden tot nader bericht.

Over het park
Bokrijk is meer dan het Openluchtmuseum. Ontdek 550 hectare pure afwisseling. Maak een gezonde wandeling of fietstocht in de mooie natuur.

Toerisme Limburg vzw en het Provinciebestuur Limburg investeerden bovendien in het innovatieve fietstraject ‘Fietsen door het water’. Zo fiets je dwars door een vijver zonder nat te worden. Daarnaast wordt ook het open vijver- en moeraslandschap hersteld. Bokrijk neemt heel wat duurzame en ecologische initiatieven en behaalt zo sinds enkele jaren de groene sleutel. Lees er hier meer over.

Everzwijnen
Ook in ons park zijn everzwijnen gehuisvest. Het zijn nachtdieren;  je zal ze dan ook zelden waarnemen.

Kom je ze overdag toch tegen wees dan niet ongerust: de everzwijnen zijn van nature niet agressief.

We willen je toch enkele tips aanreiken:

  • Blijf altijd op de wandelwegen;
  • Hou je hond steeds aangelijnd;
  • Zie je een everzwijn, loop dan niet weg maar wandel rustig verder.

Wanneer je deze dieren aantreft, mag je steeds de wachters van Bokrijk informeren. Zij zijn op het terrein aanwezig. Je kan hen contacteren op het nr. 011-265.320 of via mail: wachterskorps@limburg.be

Fietsen door het water

In Bokrijk nabij knooppunt 91 kan je fietsen en wandelen door het water. Een fietspad werd hier aangelegd dat een van de vijvers van natuurgebied de Wijers doorkruist. Fietsers rijden op een pad van 3 meter breed met het water aan weerszijden op ooghoogte. Zo versmelten fietstoeristen als het ware met de omgeving en het water. Een totale interactie met de Wijers: een landschap dat tot voorheen voor fietsers niet echt ontsloten was.

Lees meer

Het nieuwe fietspad geeft alvast een kwaliteitsinjectie aan de hele omgeving. Dankzij het project werd het nieuwe bos- en landschapsbeheerplan van Bokrijk versneld uitgevoerd. De vijverwerken hebben als doel de biodiversiteit en de natuurbeleving te verhogen. Zo kan er zich in de oeverzone een meer natuurlijke vegetatie ontwikkelen die kansen biedt voor Europees beschermde amfibieën en watervogels. De dijken worden verlaagd zodat de omgeving aanvoelt als één grote vijver. Er worden ook kappingswerken uitgevoerd maar die worden gecompenseerd. Meer dan 7,5 hectare extra bos wordt nog aangeplant. De gekapte bomen krijgen bovendien een nieuw leven als zitbanken voor het domein.

Download hier de routebeschrijving naar Fietsen door het water.

Dankzij de uitbreidingswerken vergroot ook de interactie tussen de vijvers en het Openluchtmuseum. Er is nu immers een open zicht op het museumdeel Oost- en West-Vlaanderen, waaronder de historisch waardevolle Duiventoren uit Ingelmunster. In die Duiventoren werd ook reeds één van de twee nieuwe uitkijkpunten geïnstalleerd. Het andere uitkijkpunt, Hoeve Ceulemans ligt aan het fietsroutenetwerk en is de ideale rustplek waar je kan picknicken, spelen en interactief bijleren over Bokrijk en De Wijers.

Het fietspad kreeg reeds een upgrade. ‘Fietsen door het Water’ ging open in de lente van 2016. De sensatie om door een vijver te fietsen met het water aan weerszijden op ooghoogte, lokte duizenden toeristen. Sinds de opening gingen al meer dan 150.000 fietsers over het fietspad. Ook de wandelaars stroomden toe. Om de beleving van het fietspad te vergroten werd de interactie met het natuurgebied verder uitgebreid. Het fietspad werd verlengd. De zwevende vloerplaat en de betonnen wanden reiken voortaan tot aan de zandwanden. Zo gaat het pad nog meer op in zijn omgeving. De dijken werden verstevigd en de waterhuishouding geoptimaliseerd. Tegelijk kwam er een nieuwe amfibieëndoorgang.

Uitkijkpunten

Uitkijkpunt ‘Zicht op de Wijers’ – zicht van aan de vijver
‘Zicht op de Wijers’ is uitgewerkt in de schuur van een voormalige hoeve. Het dak is een groendak, begroeid met inheemse grassoorten. Dit zal op termijn een echte blikvanger worden. In het uitkijkpunt staan de bezoekers in direct contact met het water: via een laag horizontaal venster kijk je over het wateroppervlak en kan je het vijverleven van dichtbij bewonderen. Een uitkijkplatform tot boven de vijver biedt een weidse blik op de omgeving. Geïnteresseerden krijgen er onder meer de historische uitleg achter het eeuwenoude sluizensysteem met zogenaamde ‘monniken’ en informatie over de fauna en flora die dit mooie natuurgebied rijk is. De allerkleinsten ontdekken in een interactief spel de geschiedenis van deze plek.

Uitkijkpunt in historisch monument de Duiventoren uit Ingelmunster  - zicht vanuit het Openluchtmuseum
Een speciale trapconstructie aan de buitenzijde van dit geklasseerde torenmonument zorgt ervoor dat je tot op gelijke hoogte met de nok van het gebouw, maar liefst 6 meter hoog, kan klimmen. Van hieruit krijg je vanuit de tegenovergestelde richting een prachtig zicht op de vijvers en de voorbijrijdende fietsers. Zo worden de verschillende trekpleisters van Bokrijk visueel met elkaar verbonden.

 

Fietsroutenetwerk

Verken het park per fiets en geniet van het groen en de stilte van de natuur. Fiets langs de prachtige vijvers en geniet van de Bokrijkse fauna en flora. In het Infocenter kan je steeds terecht voor informatie over onze fietsroutes. Stop gerust langs een van de vele Bokrijkse terrasjes om je dorst te lessen en honger te stillen. Zet je fiets even aan de kant in de overdekte, onbewaakte fietsenstallingen aan parking 1 en 2 voor een bezoekje aan het Openluchtmuseum.
Wist je dat het Limburgse fietsroutenetwerk dwars door Bokrijk loopt? Knooppunt 91 en 92 nemen je mee langs het Arboretum én je kan een glimp opvangen van het Openluchtmuseum. Dus wanneer je je liever aan een stevigere fietstocht waagt, hoef je niets te missen van de rustgevende natuur op ons park. Neem voor meer fietsplezier zeker eens een kijkje op de website van Toerisme Limburg!

 

Fietsverhuur

Om te genieten van onze fietsroutes, breng gerust je eigen fiets mee! En in andere gevallen huur je een fiets in Bokrijk voor € 10,00, een elektrische fiets huur je voor € 25,00 (beperkte beschikbaarheid).

Reserveer je fiets online op https://fietsparadijslimburg.be/
Je kan de sleutels afhalen aan het fietspunt aan parking 1 - Kasteel.  

 
Fietsen door het water