Thomas is naar eigen zeggen een dagdromer die in alles een beeld ziet. Met zijn ontwerpen hoopt hij een gevoelige snaar te raken. Een tafel als poëzie in de woonkamer. Zoals een schilderij, een goed boek of muziek.
“Ik maakte een sculptuur van gestapelde stenen in hout waarvan het bovenblad als werkblad of tafel kan dienen. De eenvoudige en organische vormen zijn ontleend aan de natuur en zorgen voor een tijdloze uitstraling. Het ontwerp doet denken aan de steenstapels langs wandelpaden. Dit meubel staat ongedwongen op zichzelf als een sculptuur. Het overstijgt het puur functionele.”
Hoe ben je op dat idee gekomen?
“Ik kreeg een opdracht voor een tafelontwerp en was op zoek naar een interessant beeld. Zo kwam ik op de idee om een tafel zonder poten te maken. Tijdens het tuinieren kreeg ik de ingeving om iets met gestapelde stenen te doen. In de ontwerpfase zet ik doorgaans weinig op papier, maar ik werk wel snel een maquette uit. Volumes pas ik bij elkaar tot ik uitkom bij de juiste sfeer en het gewenste beeld.”
Wat is de grootste uitdaging in je project?
“Het complexe zit ‘m in de vormgeving van de tafel: de organische vormen in de juiste schaalverhouding krijgen en het onstabiele karakter bewaren. De verhandelbaarheid is door het logge karakter van de tafel beperkt en is ook een werkpunt.”
Waarom hou je zo van hout?
“Omdat elke houtsoort zijn eigen karakter en uitstraling heeft. Hout laat een grote variatie van bewerking en afwerking toe met ambachtelijke technieken, zoals handschaven en gutsen, en dat trekt me aan. Ook het proces van bos tot plank vind ik mateloos interessant.”
Wat hoop je met je werk te bereiken?
“Met het ontwerp van deze tafel kwam ik tot het inzicht dat alles mag en alles kan. Je moet jezelf niet te veel wetten of regels opleggen. Die vrijheid smaakt naar meer. Ik hoop dat ik daarvan iets kan overbrengen in mijn werk. Ik zie mijn ontwerp als poëzie in de woonkamer. Zoals een schilderij, een goed boek of muziek...”
Waarom doe je mee aan de BKRK-award?
“In de eerste plaats voor de uitdaging, maar ook om tot nieuwe inzichten te komen en mensen te ontmoeten met dezelfde passie. En dat alles in een inspirerende omgeving. Een droom.”
Wie is Thomas Rogiest?
Leeftijd: 41 jaar
Opleiding: Vakschool houtbewerking en interieurvormgeving
Actief als: Meubelmaker in de interieurbouw
Wat me boeit in creëren en maken: Het verdwalen in mezelf, maar ook het uitpuren van een idee totdat plots onder je handen het beeld verschijnt dat je voor ogen had. Schoonheid voor mij zit in het weinige en niet in overdaad.
Ik ben op mijn creatiefst: Wanneer ik gewone dagdagelijkse taken uitvoer, stromen de ideeën binnen. Het juiste beeld vind ik meestal in de natuur of door te tuinieren. Ontwerpen lukt me niet aan een bureau.
Als ontwerper/vakman: ben ik een dagdromer die in alles een beeld ziet.
Mijn stijl in 3 woorden: Sculpturaal, puur en bezield.
“Vormen die ontleend zijn aan de natuur laten samenwerken is een avontuur op zich.” Thomas Rogiest