Met inlandse houten balkjes maakte Sara een schaalmodel van een vakwerkgebouw dat in en uit elkaar gehaald kan worden met authentieke houtverbindingen. Ze wil een brug slaan tussen verleden en heden. Maar ook jong en oud prikkelen en aan het spelen krijgen.
“HOU(D)T - van ons - is educatief speelgoed voor jong en oud. Voor kinderen die net een hamer kunnen hanteren en erop los willen slaan. Maar ook voor wie wil leren hoe een authentieke pen-en-gat-verbinding werkt en hoe je daarmee een miniatuurgebouw construeert. Het speelgoed is een versoberd schaalmodel van een vakwerkgebouw in Bokrijk en kan eindeloos uit elkaar gehaald en terug in elkaar gestoken worden. Tegelijk is het een artefact op zich, dat mooi staat op een schouw of aanrecht.”
Wat maakt je ontwerp bijzonder?
“Het vakmanschap waarmee huizen vroeger werden gebouwd, dreigt verloren te gaan. Het schaalmodel dat ik ontwierp, stript een bestaand gebouw tot op zijn houten skelet, zijn draagstructuur, en illustreert zo op een interactieve en educatieve manier authentiek vakmanschap door houtverbindingen. Het zet in op beleving, waarneming, heeft een hoge doe-factor en verbindt het heden met het verleden.”
Hoe ben je op het idee gekomen?
“Als architecte heb ik jaren geleden erfgoed bijgestudeerd. Mijn thesis ging over de duurzame restauratie van vakwerkbouw. Ik werd getriggerd door de manier waarop zo’n gebouw opgebouwd is. De structuren die volledig demontabel zijn, zonder dat er één schroef aan te pas komt, vormen als het ware een model voor de hedendaagse circulaire bouweconomie. Toen ik vijf jaar geleden voor de eerste keer mama werd, ging er een nieuwe wereld voor me open. Ondertussen spelen mijn zoon en dochter erop los. Zoals alle kinderen bouwen ze graag. Waarom zijn er eigenlijk geen bouwmodellen die onze geschiedenis weerspiegelen, vroeg ik me af. Zo ging de bal aan het rollen.”
Waarom doe je mee aan de BKRK-award?
“Dit is een unieke kans om mijn ideeën verder uit te werken en mezelf te ontwikkelen via coaching. Want de grote uitdagingen moeten nog komen: het model uitwerken, naar partners zoeken, ontwikkelingen en samenwerkingen opzetten ... Ik hoop iets te ontwikkelen dat jong en oud prikkelt. Iets bezields dat aangenaam aanvoelt en plezier brengt.”
Wie is Sara Fraussen?
Leeftijd: 36 jaar
Opleiding: Architectuur gevolgd door een internationale manama in erfgoed
Actief als: Restauratie-architect
Wat me boeit in creëren en maken: Al van kinds af aan vind ik energie en inspiratie in creëren. Ik deed niets liever dan knutselen en dingen maken. Het zorgt voor rust en overzicht.
Ik ben op mijn creatiefst: ’s avonds, als iedereen slaapt en het muisstil is in huis.
Als ontwerpster/vakvrouw: werk ik met mijn hoofd in de wolken en mijn voeten in de modder.
Mijn stijl in 3 woorden: Bedachtzaam, uitgepuurd en eenvoudig.
“Waarom zijn er eigenlijk geen bouwmodellen die onze geschiedenis weerspiegelen?” Sara Fraussen