Skip to main content
KUYCKXMEERS

KUYCKXMEERS wint BKRK-award!

Zesde BKRK-award uitgereikt!

Met de organisatie van de BKRK-award stimuleert Bokrijk ondernemerschap bij (jonge) creatievelingen. Voor de zesde editie van de wedstrijd focusten we op het vakmanschap glas. Samen met de partners van de award zochten we een duurzaam product of project dat authentiek vakmanschap vertegenwoordigt in gebruik, techniek en materiaal en waarbij glas een essentiële rol speelt.

Na BKRK-wedstrijden rond vakmanschappen zoals onder meer textielbewerking, houtbewerking en brood bakken, legden we voor de zesde editie onze focus op het materiaal glas.

Proces van de wedstrijd

Onder leiding van juryvoorzitters Anna Torfs van Anna Torfs Glass en CEO van Serax Axel Van Den Bossche en samen met de overige juryleden Amélie Rombauts, design coördinator bij Knack Weekend en Pascal Cools, directeur van Flanders DC, werden uit meer dan 50 inzendingen een aantal projecten gelauwerd.

De 10 genomineerden kregen de kans om in het atelier van GlazenHuis te experimenteren en een prototype te ontwikkelen onder leiding van meesterglasblazer Gert Bullée (Nationaal glasmuseum Leerdam) en coaches Jeroen Maes (artistiek directeur GlazenHuis) en Dries Coppens (general manager Anna Torfs Glass).

Van april tot augustus stemde het publiek online mee om te bepalen wie de winnaar werd. Uit alle inzendingen kozen de jury en het publiek drie laureaten. Alle drie hebben ze een heel mooi parcours afgelegd, gezien ze allen vanuit een andere discipline aan de slag gingen met glas. Een overzicht:

Winnaar ‘KUYCKXMEERS’ – Anouck Kuyckx en Thomas Meers met ‘Glasstromen’

Het Limburgse ontwerpersduo KUYCKXMEERS startte voor de BKRK-award #Glas een onderzoek naar de mogelijkheden van niet te recycleren glas. De uitdaging was dan ook om een recyclagetoepassing te vinden voor glas dat ‘onrecycleerbaar’ is in de glasindustrie. Dit doen ze door het glas te smelten in grote gerecycleerde conservenblikken. Het resultaat van hun onderzoek is een reeks experimenten met ‘Foam Glass’, een materiaal dat bestaat uit gerecycleerd glas, gemengd met een kleine hoeveelheid kalk.

Laureaat ‘DERI3’ – Ruben Deriemaeker met ‘WAVE’

Ruben liet zich voor zijn collectie ‘WAVE’ inspireren op de grote glaspartijen van het MAS, die volgens hem de schoonheid van het materiaal glas en de oneindige toepassingen daarvan belichamen.

WAVE bestaat uit éénzelfde repetitieve vorm die de lengte van het stuk bepaalt. Door het spelen met verschillende diameters ontstaan steeds andere vormen en toepassingen. Ruben ontwikkelde een geheel eigen modulair mallensysteem dat bijzonder veel mogelijkheden biedt naar het produceren van zowel tafelglaswerk als lichtobjecten. De lineaire opbouw, de structuur en het uitbranden van de houten mal creëert een uniek patroon in het glas, verwijzend naar de passie voor hout en herkomst van de maker.

Laureaat: ‘Studio Segers’ – Wim Segers, Bob Segers en Tom Fonteyn met ‘Brigg’

Productdesigners Wim, Bob en Tom houden van een uitdaging. Met hun inzending Brigg maken ze voor het eerst kennis met het materiaal glas. Brigg is een beeldend verlichtingsconcept dat een strakke vormgeving combineert met vloeiende vellen glas. Aan tafel of centraal in een ruimte versterkt Brigg de gevoelswaarde van vaak onderkoelde architectuur. Het licht boven de tafel is het centrum van het wonen en creëert geborgen samenhorigheid.

Studio Segers toont met zijn inzending dat vakmanschap design naar een hoger niveau brengt. Ze pikten in op de expertise van GlazenHuis en de jury prijst hun voor het afgelegde parcours.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief