Skip to main content
Kontour

Kontour wint Crafts by Bokrijk Award

Oude fietszadels krijgen nieuw leven dankzij Kontour

Dinsdag 8 februari 2022 werden voor de 28e keer de Henry van de Velde Awards uitgereikt in de BOZAR te Brussel. Deze jaarlijkse designprijzen, georganiseerd door creatieve ondernemersorganisatie Flanders DC, kennen sinds 2020 een vakmanschapspoot met de categorie ‘Crafts by Bokrijk’. Flanders DC en Bokrijk gaan hiervoor op zoek naar een zinvol product, object of project waarbij vakmanschap design naar een hoger niveau tilt in het productieproces, materiaalkeuze, vorm en afwerking. Met een bijzondere inzending behaalt designbureau Pinkoliv met Kontour de eerste plek.

Authentiek lederambacht in combinatie met digitaal ontwerp
Kontour vertrekt van gebruikte chassis van fietszadels die tot voor kort bij restafval belandden en geeft ze een nieuw leven. Ze combineren het authentiek lederambacht met digitale technieken zoals 3D printen en lasersnijden en dankzij de integratie van deze digitale processen blijft het voor de klant mogelijk om betaalbare maar toch unieke, handgemaakte zadels te kopen. Met het renoveren en optimaliseren van oude(re) fietszadels levert Kontour functionele zadels op met behoud van hun emotionele waarde. Dit knap staaltje vakmanschap past perfect binnen duurzaam ondernemerschap dat VAKlab graag ondersteunt.

Indrukwekkend podium
Zilver is voor Delphine Cobbaert met Woven Connection, een collectie van tapijten. Ze ontwikkelde deze collectie vanuit een concrete vraag om verschillende afmetingen van tapijten te produceren. Delphine start elk ontwerp met een draad van verschillende kleuren, texturen en materialen en ontwikkelde een eigen borduurtechniek om deze aan elkaar te hechten.

Sam Druant gaat met brons aan de haal. Met haar werk Bite Me geeft ze op een speelse en ironische manier een feministische kritiek op de in de Westerse cultuur ingebedde verhalen over genderrollen en seksisme waarmee vrouwen nog dagelijks geconfronteerd worden. Sam speelt met het idee om de geschiedenis en de realiteit te herschrijven door deze in vraag te stellen en te actualiseren.

Deze drie projecten staan samen met de andere 24 winnaars van 9 februari tot 10 april tentoongesteld in de Foyers van Bozar, te Brussel. De toegang is gratis.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief