Skip to main content
foto rotan lampen

Juryleden en experten BKRK-award #Vlechttechniek

foto Coralie Claeys

Coralie Claeys

Coralie Claeys staat aan het roer van het West-Vlaamse meubelmerk Vincent Sheppard. Vandaag de dag exporteert het bedrijf indoor en outdoor meubels naar meer dan 50 landen en is het marktleider in ‘Lloyd Loom’-meubelen. Geweven papier en staal doen denken aan een abstracte kunstvorm, maar ze zijn onderdelen van de aparte methode van meubels maken waarin het Belgisch meubelmerk nu al een kwarteeuw uitblinkt: de Lloyd Loom-techniek. Het doel van Vincent Sheppard is dan ook om de traditie en geschiedenis van dit vakmanschap te eren en te behouden. Elk van hun producten wordt met de hand gemaakt door de meest bekwame vakmensen. De ecologische mindset van het bedrijf werd in 2013 bekroond met het FSC®-label van de Forest Stewardship Council: een symbool van ecologische, sociale en economische duurzaamheid.

foto Sep Verboom

Sep Verboom

Belgisch pionier Sep Verboom is tegelijk ontwerper en sociaal ondernemer, minder bezig met de objectivering van het resultaat, meer met de context waarin het plaatsvindt. Sinds 2012 onderzoekt hij met zijn platform de rol van design gaande impact op mens, samenleving en leefomgeving. Via Livable brengt Sep Verboom partners van over de hele wereld samen, van lokale overheden tot NGO’s. Deze collaboratieve aanpak wordt internationaal erkend, met talrijke exposities en prijzen. In 2022 kreeg zijn biogebaseerde samenwerking ONTKETEN de Henry van de Velde Gold award in de categorie 'Environment'.

foto Pascal Cools

Pascal Cools

Pascal Cools is sinds 2007 managing director van Flanders DC. Flanders DC is het Vlaamse design- en modecentrum en werkt aan sterk toekomstgericht ondernemerschap in de design- en modesector. De vzw wil ontwerpers, ondernemers en bedrijven uit de design- en modesector uit Vlaanderen adviseren, ondersteunen en bijeenbrengen, zowel bij het starten, groeien, internationaliseren als bij het vergroten van naamsbekendheid en erkenning, en dit met extra aandacht voor duurzaamheid, technologie, inclusie en creativiteit.

Foto Veerle Windels

Veerle Windels

Veerle Windels is al meer dan dertig jaar actief als modejournaliste. Met meer dan duizend interviews met modeontwerpers en professionals op de teller verschijnt haar werk in de nationale en internationale pers. Veerle gaat steeds voor het verhaal achter de schermen. Met een passie voor mode en design publiceerde ze in 2001 haar eerste boek ‘Jonge Belgische mode’ maar daar bleef het niet bij. Naast haar journalistiek werk voor o.m. De Standaard en Meubihome, het vakblad van de Belgische meubelindustrie, geeft ze studenten journalistiek graag tips & tricks aan de KULeuven (afdeling Brussel) en werkt ze inspirerende retailtours uit voor Unizo en ModeUnie. Haar lezingen over mode en retail zijn heuse eye-openers. Ze houdt van de dualiteit tussen handgemaakt en metaverse.

Experten

Tijdens het traject kunnen deelnemers rekenen op de expertise van oa. Esmé Hofman en Alexander Marinus. 

foto Esmé Hofman

Esmé Hofman

Esmé is allround vlechtwerkvormgever. Anders dan de traditionele Nederlandse en Belgische vlechter, die van oudsher vooral manden en stoelen vlechten van wilgenteen, beheerst ze door haar Duitse vakopleiding in Lichtenfels meerdere vlechttechnieken. Haar specialisatie is fijnscheenwerk. Als moderne ambachtsvrouw is ze veelzijdig en flexibel. Ze kijkt graag over de grenzen van het oude ambacht heen om zo vernieuwend werk te maken. Zelf noemt ze haar bedrijvigheid ook wel eens een documentatiecentrum van het Vlechtambacht. Alleen of samen met ontwerpers en kunstenaars gaat ze deze uitdaging aan, gebruikmakend van nieuwe materialen en technieken.

Foto Alexander Marinus

Alexander Marinus

Als multidisciplinaire ontwerper met een sterke interesse in de relatie tussen cultuur, samenleving en natuur is Alexander Marinus geen onbekende voor Bokrijk. Alexander streeft ernaar deze interesses samen te brengen in zijn oeuvre dat bestaat uit materiaalonderzoek, textielontwerp en film. Hij voelt zich thuis tussen de werelden van kunst, design, communicatie, wetenschap en bedrijfsleven, vooral wanneer hij samenwerkt met vakmensen, de industrie of allerlei instellingen. Zijn kunnen werd reeds bekroond met oa. de Henry Van De Velde Gold Award in de categorie ‘Craft’ in 2020 en een designresidentie bij MAD Brussel. 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief