Isabelle wil haar creatief steentje bijdragen aan de transitie naar een duurzamere bouwwereld. Ze verdiept zich in houtmassiefbouw op basis van CLT. Die methode is niet alleen efficiënt en duurzaam, ze leidt ook tot uitdagende architectuur.
“Ik doe onderzoek naar de ontwerpmogelijkheden van CLT. Dat is de afkorting van Cross Laminated Timber of Kruislaagshout: dit zijn meerlaagse, kruislings verlijmde houten panelen opgebouwd uit éénlaagse lamellen van massief hout uit FSC of PEFC gecertificeerde bossen. Houtmassiefbouw op basis van CLT is een interessante en duurzame bouwmethode die een grote ontwerpvrijheid en een uitdagende architectuur toelaat. Als ontwerper en architect wil ik graag de mogelijkheden verder onderzoeken. Het product is veelzijdiger dan de toepassingen die we vandaag in België gebruiken.”
Waarom kies je als architect voor deze vorm van houtmassiefbouw?
“Bouwen in CLT heeft veel voordelen. Het is een hernieuwbaar en ecologisch bouwmateriaal dat CO2 opslaat. Door de isolerende eigenschappen van hout in combinatie met extra isolatie behaalt deze luchtdichte bouwmethode gemakkelijk de allerhoogste isolatiestandaarden. De werffase verloopt dankzij de geprefabriceerde panelen ook ontzettend efficiënt. Ik wil de aandacht rond houtmassiefbouw vergroten en zo meewerken aan de transitie naar een duurzamere bouwwereld. In de praktijk merk ik dat er veel belangstelling is voor het duurzame aspect van CLT, maar toch is er nog veel drempelvrees bij bouwheren.”
Waarom doe je mee aan de BKRK-award?
“In het BKRK-traject wil ik de focus leggen op de ontwerpmogelijkheden van CLT.
Ik ga me helemaal kunnen werpen op de detaillering en uitwerking van bepaalde atypische aansluitingen en knooppunten, om zo mijn ontwerpcapaciteiten en CLT- kennis te optimaliseren. Dankzij het BKRK-netwerk krijg ik feedback, hands-on tips en doorverwijzingen om mee aan de slag te gaan. Al die kennis en nieuwe inzichten wil ik integreren in een concreet bouwproject: twee vrijstaande woningen onder een gemeenschappelijk, hyperbolisch paraboloïde dak.”
Waar droom je van op professioneel vlak?
“Vorig jaar heb ik de domeinnaam clt-architect.be gekocht. Het is mijn ambitie om de referentieontwerper te worden van maatwerk CLT-architectuur in België.”
Wie is Isabelle Verbruggen?
Leeftijd: 36 jaar
Actief als: Architect
Opleiding: Architectuur en wijnbouw
Wat me boeit in creëren en maken: is de drang om ruimtes vorm te geven en te ordenen.
Ik ben op mijn creatiefst: in een inspirerende en rustige omgeving zonder tijdsdruk.
Als ontwerpster/vakvrouw: werk ik gevoelsmatig.
Mijn stijl in 3 woorden: Intuïtief, sober en eerlijk.
“Dankzij de BKRK-award kan ik de focus leggen op de ontwerpmatige vrijheid die CLT met zich meebrengt.” Isabelle Verbruggen