
De grondstof van morgen voor objecten met wortels en visie
Inge Ooghe ontwikkelde met PORFIN een nieuwe grondstof op basis van afval uit de bouw-, textiel- en voedingssector. Haar drijfveer? Van afval een oplossing maken. En van grondstof een verhaal.
“De kiem voor PORFIN ontstond op een snikhete zomerdag in Leuven,” vertelt Inge. “Een warme gevelsteen zette me aan tot een zoektocht naar verkoelende, circulaire oplossingen. Vier jaar onderzoek later zag PORFIN het licht: een poreus, sterk en esthetisch keramisch materiaal, geboren uit reststromen - en tegelijk de basis voor TA(B)LE, een modulair object dat de ziel van PORFIN belichaamt en de conversatie op gang brengt.”
Wat is PORFIN precies?
PORFIN is een unieke nieuwe grondstof die geen ontginning vereist. Ze bestaat uit vier afvalstromen van eerder ontgonnen grondstoffen: bouwpuin, textielvezels, koffiedik, gerecycleerde klei en een mineraal. Samen vormen ze een poreus, licht en sterk materiaal met een grillige textuur en subtiele kleurvariaties die doen denken aan kurk. Het materiaal werd ontwikkeld als drager van meerlagige functies: om planten te laten groeien, warmte te temperen, verhalen te vertellen én objecten te vormen die niet eenduidig te benoemen zijn.
Wat maakt het materiaal zo bijzonder?
PORFIN is meer dan een materiaal: het is een platform. Het project combineert circulair denken met design, vakmanschap en storytelling. TA(B)LE — een modulair object dat functioneert als tafel, kruk, wandobject of plantenbak — is daar een tastbare toepassing van. Maar ook gevelstenen uit PORFIN tonen hoe het materiaal letterlijk kan groeien: als huid van gebouwen, als filter voor hitte, als drager van biodiversiteit.
Hoe ben je tot deze nieuwe grondstof gekomen?
Tijdens mijn academisch onderzoek groeide mijn fascinatie om een gevelsteen te ontwikkelen die verkoelt, vergroent en ademt - én met 100% gerecycleerde grondstoffen. Waarom geen poreus, sterk keramisch materiaal dat planten laat groeien zonder dure irrigatie? Een natuurlijke oplossing voor een stedelijk probleem. Daaruit ontstond PORFIN – een materiaal dat ook geschikt bleek voor designobjecten.
Welke zijn de volgende stappen voor PORFIN?
De grootste uitdagingen liggen in schaalbaarheid, certificering en materiaaldistributie. Hoe kunnen we dit systeem open en lokaal houden, zonder aan kracht in te boeten? Ook de ecologische voetafdruk in kaart brengen en het materiaal technisch valideren zijn belangrijke volgende stappen.
Wat hoop je uit het BKRK-traject te halen?
VAKlab en de BKRK-award zijn een megafoon voor vakmanschap én innovatie. Door sectoren te verbinden en te inspireren, maken ze mee het verschil. Ik hoop partners, specialisten, ondernemers te vinden die geloven in circulaire materialisatie, en die samen willen bouwen aan duurzame toepassingen van PORFIN die bewijzen dat multifunctioneel design geen luxe is, maar noodzaak in een grondstofarme toekomst.
“Wie morgen wil herdenken, moet durven beginnen met de resten van gisteren”
Wie is Inge Ooghe?
Leeftijd: Fysiek 54 (mentaal 30)
Opleiding: Ik ben een marketeer (communicatiewetenschappen) met een koksdiploma, een reisverslaafde keramiste, een houtdraaister die graag last, een begeesterde fotografe zonder fototoestel en een scheepsverbouwster die ooit kunstmakelaar was.
Actief als ondernemer, activator en creator
Wat me boeit in creëren en maken: Ik creëer om te innoveren. Liefst op onbekend terrein.
Ik ben op mijn creatiefst wanneer iemand zegt dat iets niet kan of onderweg naar een nieuwe bestemming.
Als vakvrouw verbind ik sectoren, materialen en verhalen. Ik werk cross-disciplinair en altijd met maatschappelijk engagement. Ik ontwerp niet méér dingen. Ik ontwerp dingen die méér kunnen.
Mijn stijl in 3 woorden: Gedurfd – zinvol – aanstekelijk
Wat ik hoop teweeg te brengen: Verwondering, opluchting en hoop dat het goed komt met onze planeet.
Waar ik van droom: Een toekomst waarin PORFIN een internationale standaard wordt voor circulaire toepassingen.