Skip to main content
Hophemel VAKlab meets start!

Getuigenissen Start! trajecten

Wat kan je bereiken dankzij het Start! traject?

In 2020 organiseerden Vakmanschap & Ondernemerschap en Starterslabo de eerste editie van het 'Start!' traject voor de vakman/-vrouw. In zes sessies verfijnen we het ondernemersplan van vakmensen, waardoor hun vakmanschap waarde creëert op de markt. Hieronder vind je enkele getuigenissen van deelnemers aan deze eerste reeks.

Lieve De Saedeleer

Lieve De Saedeleer – tafelstyling

Dankzij de groepstraining heb ik een duidelijk afgelijnd concept voor ogen van wat ik wil bereiken. Het traject was enorm positief: er is bijzonder goede opvolging en je wordt aangezet tot actie.

Je komt stap voor stap dichterbij een formule die inhoudelijk en financieel zou moeten kloppen. Het financiële was voor mij een echt struikelblok, maar dankzij de expertise van Hans (coach Starterslabo), wordt ook dat aangepakt en opgelost.

Het netwerk dat je opbouwt en de fijne contacten, zijn volgens mij een grote troef!

Chantal Achten Start!

Chantal Achten - interieurstyliste

Samen met collega-ondernemers sparren over het starten of verder uitbouwen van een zaak werkt inspirerend en heeft mij een hele hoop nieuwe inzichten gegeven.

De persoonlijke en ongedwongen begeleiding van Hans van Starterslabo is zeker een meerwaarde. Je wordt aangemoedigd om je helemaal onder te dompelen in je business model. Verdiepen, verfijnen en bijsturing daar waar nodig, totdat het plaatje helemaal klopt. De passie om te starten in de interieurwereld was er al, dankzij Vakmanschap & Ondernemerschap en Starterslabo heb ik nu ook een gefundeerd ondernemersplan! 

Klaar om te springen en ervoor te gaan!

Zida Start!

Ida Dendas – Zeepzieder Zida

Ik heb ingetekend op het START! traject omdat ik voelde dat ZIDA aan het groeien was maar ik het overzicht en de focus een beetje verloor. Waar ik nooit volledig ingedoken was tot nu toe was de effectieve financiële kant van mijn bedrijf. Ik deed alles op gevoel en schatte de kosten. Doordat Hans er echt op aandrong en door Hans zijn manier van aanpakken is dat toch gelukt om eindelijk eens de volledige rekensom te maken. Voor mij waren de plannen te overweldigend en te complex om in één keer te verwerken. Gelukkig had Hans snel door welk vlees hij in de kuip had en zijn we verder gaan opsplitsen. Dat maakte het voor mij haalbaar. 

Door deze analyse kan ik zeggen dat ik een heel aantal denkfoutjes ben tegengekomen. Ik heb ook meer zicht gekregen op welk aspect van ZIDA me echt gelukkig maakt en hoe ik ertoe kan komen dat ik me vooral daarmee kan bezig houden.

Mijn plan voor de toekomst is hierdoor ook een echt plan geworden.

Hophemel VAKlab meets start!

Geert Vandormael – Brouwerij Hophemel

Met ons plan om brouwerij HopHemel op te starten, waren we binnen deze groep een beetje atypisch. Alhoewel bier brouwen zeker een ambacht is, gingen veel andere deelnemers toch meer een kunstige toer op. Maar ervaren rot Hans, begeleider van onze groep, wist uit ieders plan, vragen en ervaringen, nuttige tips te puren voor heel de groep.

Vooral het opstellen van ons eigen businessplan, aan de hand van de tools van Hans, heeft ons kunnen overtuigen om er echt voor te gaan, maar dan niet zoals het voorzien was... We starten niet met het all-the-way plan dat we in ons businessplan uitvoerig bedachten, en dat de goedkeuring tot levensvatbaarheid kreeg van begeleider Hans maar met een light-versie: HopHemel 2.0, dat, zeker in deze onzekere tijden, een eerste stap kan zijn naar het ultieme plan: een stadsbrouwerij met brewpub!

Als ik dit traject niet had gevolgd, was het businessplan waarschijnlijk nooit zo uitvoerig uitgewerkt en voor het licht gehouden, hadden we het misschien helemaal opgeborgen en was HopHemel 2.0 er misschien nooit gekomen.

Dus dankzij Vakmanschap & Ondernemerschap en Starterslabo kan iedereen binnenkort van ons eerste commerciële bier Martinus genieten!

Martine Geladi Start

Martine Geladi – 10 spotting

Ik ben een ambachtelijk handwever. Ik ambieer het vakmanschap maar ik had nood aan een goed ondernemersplan. Dus schreef ik me in voor het START!-traject.

Een geslaagde formule… Tijdens de groepstraining deelden we enthousiasme en loodste Hans iedereen doorheen de struikelblokken van het opstellen van een ondernemersplan, met aandacht voor de talenten van elke deelnemer.

Ik kreeg véél tips maar de allerbelangrijkste boodschap in het hele proces voor mij is ‘wie is jouw doelgroep? Focus je op die doelgroep.’ Maak je verhaal kenbaar, visualiseer het proces, ontvang je klanten in je weefatelier.

Start!

Karin Van Calster - Keramiste

Een aantal jaren geleden startte ik met workshops keramiek zonder ondernemingsplan. Overal spitste ik mijn oren, maar deed vooral alles op gevoel. Het voelde aan of dit een uit de hand gelopen hobby was. Door de groei en vele ideeën kreeg ik geen overzicht meer. Vol verwachtingen startte ik aan het Start-traject. Hans van Starterslabo ging met ons aan de slag met een passend ondernemingsplan. Veel tips en tricks kregen we erboven op.

Dankzij dit traject heb ik nu een goede kijk op mijn financieel plan. Ik ben zeker uit mijn comfortzone moeten treden als ondernemingsvrouw. Door omstandigheden heb ik alles even on hold moeten zetten. Het leven neemt soms onverwachte wendingen en leert ons zo om flexibel te zijn en prioriteiten te stellen.

Kristy Bujanic

Kristy Bujanic - juweeldesigner

Ik heb de Start!-sessies als heel positief ervaren. De sfeer was vanaf het begin gemoedelijk, de setting maakte het nogmaals erg aangenaam. Zowel het programma en de begeleiding vond ik erg professioneel en uitgebreid. Het interessegebied in de groep van de tiental cursisten was zeer uiteenlopend, dit zorgde voor een frisse wind en werkte inspirerend!

De cursus zat structureel zeer goed in mekaar. Dit gaf samen met Hans zijn expertise veel goede moed en goesting om ermee aan de slag te gaan. Elke meeting voelde aan als weer een stap in de goede richting. Stap voor stap groeide mijn idee en mijn zelfvertrouwen tot een concreet ondernemingsplan.”

Hans zijn passie voor ondernemen was goed voelbaar en werkte aanstekelijk.

Omwille van corona en de bijhorende maatregelen was het jammer genoeg niet meer mogelijk om de contactmomenten op regelmatige basis door te laten gaan. Erg jammer, maar toch had ik steeds het gevoel dat de begeleiding of een luisterend oor nooit ver weg was.

Ik zou het traject zeker aanraden aan iedereen met een passioneel idee en een flink pak goesting!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief