Skip to main content
Fauve Boone

Fauve Boone: PRKT

Demonteerbare tafel uit restmateriaal

Als jonge ontwerpster voelt Fauve een sterke verantwoordelijkheid om haar schouders te zetten onder circulaire strategieën. Tegelijk wil ze in het ontwerpen haar liefde voor grafiek uiten. Deze tafel is daar het resultaat van. 

“Ik maakte een demonteerbare tafel uit overschotten van halfmassief parket. De verbindingen zijn constructieve ornamenten”, vertelt Fauve.  “Met dit ontwerp combineer ik een circulaire aanpak met ambachtelijke en traditionele technieken van houtbewerking. De tafel beantwoordt aan hedendaagse noden en grijpt tegelijk terug naar traditioneel meubelontwerp. Het ontwerp focust op de schoonheid van hout en zijn tekeningen. Het speelt met de kleuren, texturen en warmtes van de verschillende houtsoorten.”

Wat maakt je ontwerp bijzonder? 

“Door te werken met overschotten, zet ik in op circulariteit. Als een poot of plank beschadigd is, hoeft de eigenaar geen volledig nieuwe tafel te kopen, maar alleen het onderdeel te vervangen. Elk onderdeel is recycleerbaar en de tafel is volledig demonteerbaar. De verschillende elementen worden niet in elkaar geschroefd of gelijmd, maar samengehouden door verbindingsstukken. Met behulp van wiggen en pennen wordt het blad op het onderstel gespannen. De verbindingen zijn zo ontworpen dat ze meerdere malen in en uit elkaar gehaald kunnen worden, zonder ze te beschadigen. Zo kan de tafel steeds op een gemakkelijke manier meeverhuizen met de eigenaar.” 

Waar haalde je de inspiratie? 

“Het project is gestart op de zolder van mijn ouderlijk huis tijdens de grote lenteschoonmaak. Daar lag al jaren een overschot parket. Ik nam de planken mee vanuit de overtuiging dat er nog iets mee te maken viel. Op een dag ben ik aan de slag gegaan. De parketplanken heb ik gebruikt voor het blad en de poten.  De verbindingsstukken bestaan uit massieve eik, padoek, kerselaar, beuk en afrormosia. Dit zijn reststukken die ik vond bij meubelmakers. Voor het ontwerp van de verbindingsstukken liet ik me inspireren door traditionele Japanse verbindingstechnieken.” 

Wat trekt je aan in hout? 

“Ik hou van de warmte en de zachtheid van hout, maar vooral de tekeningen die naar boven komen tijdens het verwerken. Ik hoop met mijn ontwerp gebruikers en andere ontwerpers te sensibiliseren en hen aan te zetten tot het kopen of maken van duurzame meubels.”

Waarom doe je mee aan de BKRK-award? 

“Ik volgde al enkele lezingen in Bokrijk en was erg geïnspireerd door de verschillende sprekers en het netwerk dat eraan vasthangt. Ik vind het interessant dat je bij de BKRK-award begeleid wordt in het traject van ontwerp tot afgewerkt product. In mijn professionele carrière wil ik graag de combinatie van ontwerpen en maken behouden. Natuurlijk ben ik ook heel benieuwd naar de andere kandidaten en hun projecten.” 

 

Wie is Fauve Boone?

Leeftijd: 24 jaar 

Opleiding: Ik ben burgerlijk-ingenieur architect en volg nog een opleiding meubelontwerp. 

Wat me boeit in creëren en maken: De combinatie van iets bedenken en het dan ook uitvoeren, vind ik enorm inspirerend. Als je vastzit in een ontwerp, maak je een testje en plots zie je het licht!

Ik ben op mijn creatiefst: op verloren momenten, zoals in de trein of op de fiets. Of na een bezoek aan een museum of tentoonstelling, dan ben ik hypercreatief. 

Als ontwerpster/vakvrouw: werk ik visueel en intuïtief. Ik probeer graag dingen uit door te prutsen met materialen en technieken. Ik werk graag aan puzzeltjes tot ze kloppen.

Mijn stijl in 3 woorden: Hands-on, intuïtief en gedreven door nieuwsgierigheid.

 

“Ik wil tonen dat een circulair ontwerp met een reststroom van hout meer kan zijn dan een lappendeken van plankjes.” Fauve Boone

Schrijf je in voor de nieuwsbrief