Skip to main content
smidse

De magische smidse

De smid is er niet, maar toch lijkt het alsof er wordt gewerkt in de smidse uit Neeroeteren. Hoefijzers liggen klaar, het vuur smeult nog een beetje. Hoe kan dat?

Zodra de bezoekers op de knop aan de ingang van 'De Magische Smidse' drukken komen ze het te weten. Op dat moment komt de smidse écht tot leven. Door middel van projecties en audio creëren we een visueel en auditief spektakel dat spelenderwijs uitlegt hoe een smidse werkt. De haard, het aambeeld en de waterton krijgen letterlijk een gezicht en vertellen in een korte, geanimeerde en humoristische vertelling, over hun taken in de smidse.

Om dit boeiende vakmanschap op een innovatieve manier in de kijker te zetten sloegen Bokrijk en Het Geluidshuis de handen in elkaar. Net zoals Bokrijk een belevingsplek is voor iedereen, staat ook Het Geluidshuis garant voor kwaliteitsvolle realisaties voor het hele gezin. Samen met de firma Gelotology werkten ze aan het scenario en zorgden ze ervoor dat de techniek (videomapping) waarmee het verhaal tot leven komt state of the art is. Belangrijk hierbij is het gegeven dat vuur, aambeeld en waterton centraal staan in de ontsluiting. De drie items die de essentie vormen van de werking van een smidse vroeger én vandaag. Zo wordt duidelijk dat dit vakmanschap in essentie au fond niet veranderd is, maar wel de diverse uitvoeringen, materialen en uitvoeringstechnieken.

De Bokrokker

Om in de ontsluiting van de smidse een stap verder te gaan was er binnen Bokrijk de wens om een afgeleide variant te maken in de vorm van een hoorspel in samenwerking met Het Geluidshuis. Op deze manier zou het korte verhaal (de geluidsanimatie die in de smidse te horen is) verder uitgediept kunnen worden. ‘De Bokrokker’ was hiervan het resultaat, gezongen en gespeeld door Lucas Van den Eynde, Stefaan Degand, Tom Audenaert, Koen van Impe, Bart Cannaerts, Robby Cleiren, Bert Haelvoet, Tiny Bertels, Ludo Hoogmartens en Vic De Wachter.

Iedereen heeft al wel eens gehoord van de  Bokkenrijders: een groep meedogenloze rovers die een pact met de duivel sloten en op bokken door de lucht vlogen op zoek naar goud en rijkdom. Wat de goedaardige en menslievende Hendrik bij deze beruchte roversbende deed was echter een groot mysterie. En berust eigenlijk op één groot misverstand. Rond deze taalverwarring – Bokrijk heeft namelijk niks met Bokkenrijders werd het verhaal  opgebouwd.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief