Vakmanschap is tegenwoordig veel meer dan enkel het maken van unieke producten. Het is ook een statement over kwaliteit, duurzaamheid en respect voor het milieu. De herwaardering van traditionele productiemethoden en materialen onderstreept hoe relevant eeuwenoude technieken zijn bij het aanpakken van de uitdagingen van massaproductie en milieuproblematiek. Bovendien is vakmanschap – in een tijd waarin alles steeds sneller moet – een pleidooi voor traagheid en geduld. Vakmanschap is niet zomaar een trend; het is essentieel voor de toekomst.
Vakmanschap leeft in Bokrijk. Het Openluchtmuseum Bokrijk in Limburg herinnert ons eraan dat vroeger alles lokaal werd gemaakt en gevonden. Vandaag, nu er steeds meer focus komt op duurzame materialen en technieken, is die aanpak relevanter dan ooit. Bokrijk laat zien hoe ambachtelijke vaardigheden, lokale productie en historische kennis hedendaagse innovaties in design en productie inspireren op internationaal niveau.
Bovendien is het Openluchtmuseum door UNESCO geaccrediteerd als expertorganisatie op het gebied van immaterieel cultureel erfgoed. Deze accreditatie is een belangrijke erkenning van de inspanningen van het museum om vakmanschap en erfgoed te bewaren, te versterken en te laten evolueren. Dankzij deze status kan Bokrijk optreden als advies- en dienstverlenende instantie op lokaal, nationaal en internationaal niveau, waarmee het een essentiële rol speelt in het toekomstbestendig maken van immaterieel cultureel erfgoed.
Naast het Landelijke erkende Openluchtmuseum is er in Bokrijk ook de landelijke dienstverlenende rol ‘Vakmanschap & Erfgoed’, een platform voor historisch en hedendaags vakmanschap in Vlaanderen. Vakmanschap & erfgoed vormt het aanspreekpunt voor actoren uit de brede erfgoedsector en voert onderzoek naar thema's zoals historische restauratietechnieken.
Daarnaast is Bokrijk ook de thuisbasis van VAKlab, de werking die vakmanschap verbindt met ondernemerschap en innovatie. VAKlab doet beroep op de expertise rond vakmanschap die aanwezig is in Bokrijk, deelt ze met haar community en daarbuiten en zet deze kennis vooral in om tot innovatieve oplossingen te komen. Het paviljoen en de objecten die in Milaan gepresenteerd worden, zijn een moderne interpretatie van traditioneel vakmanschap en sluiten aan bij Bokrijks missie om vakmanschap niet alleen te bewaren, maar ook te laten evolueren en toe te passen in een hedendaagse context.
Bokrijk is een belangrijke toeristische trekpleister van de Provincie Limburg. Limburg is een dynamische en innovatieve regio waar traditie, design en vakmanschap hand in hand gaan met nieuwe technieken en technologieën. Lokale designstudio’s, ambachtsateliers, internationaal gerenommeerde maakbedrijven, maar ook nieuwe bedrijventerreinen, innovatieve campussen en ruimtelijke masterplannen maken van Limburg een unieke omgeving voor productontwikkeling dankzij de uitstekende ligging en bereikbaarheid in Europa.