Skip to main content
Zida zeep voor Bokrijk

Bokrijk en Zida

Bokrijk verkoopt in haar museumshop heel wat exclusieve Bokrijkproducten. Allen met focus op lokaal vakmanschap. In mei 2020 lanceerden we een exclusieve Bokrijk-zeeplijn, een samenwerking met zeepzieder Ida Dendas.

Zida samplebox museumshop

Exclusieve Bokrijk-zeeplijn door Zida

Bokrijk verkoopt in haar museumshop heel wat exclusieve Bokrijkproducten. Allen met focus op lokaal vakmanschap. In mei 2020 lanceerden ze een exclusieve Bokrijk-zeeplijn, een samenwerking met zeepzieder Ida Dendas.

Ida, zaakvoerder van Zida, is gepassioneerd door natuurlijke huidverzorging. Ze maakt zepen op ambachtelijke wijze, met natuurlijke en pure bestanddelen en met grondstoffen van de beste kwaliteit. Elk stuk zeep is uniek omdat het met de hand gemaakt wordt.

Ida volgde de voorbije jaren verschillende groepstrainingen bij VAKlab om nog verder te groeien in haar ondernemerschap.

Een lokaal verhaal

Ida werd gevraagd om een exclusieve zeeplijn voor Bokrijk samen te stellen. Voor deze exclusieve zepen werd, in samenwerking met de herboristen van Bokrijk, gekozen voor maceraten uit geneeskrachtige planten uit eigen streek en etherische oliën afkomstig van inheemse planten. Volledig lokaal, plantaardig én handgemaakt.

De zepen worden op een ambachtelijke wijze geproduceerd, volgens de ‘cold proces’-methode. Zo blijven boters en oliën van planten en de kwaliteit van de grondstoffen beter behouden. Het resultaat is steeds een verzorgende zeep die de balans van de huid herstelt.

Experimenteren gebeurde onder meer met munt en netel. Zoeken naar de juiste samenstelling zodat het een mooie kleur vormde, maar ook financieel haalbaar bleef. Na een tijd testen, ruiken, aanpassen… werden vijf nieuwe zepen weerhouden.

De zepen

Deze vijf zepen kan je kopen in een samplebox. 

Haverzeep De haverzeep heeft kalmerende eigenschappen en werkt uitstekend tegen een jeukerige huiduitslag door allergische problemen. Daarbovenop stimuleert deze zeep de bloedsomloop.

Calendulazeep Deze zeep is geschikt voor verschillende huidtypes. Door het goudsbloemmaceraat geneest je huid sneller en de lavendelolie in de zeep werkt kalmerend en verzachtend.

Rozenbottelzeep Een zeep, rijk aan vitamine C, die het zenuwstelsel activeert en bloeddrukverlagend werkt. Je kan zeggen dat het een zeep voor vrouwen is omdat de oliën die gebruikt worden om het premenstrueel syndroom en klachten tijdens de menopauze te behandelen.

Meldezeep Deze zeep dankt zijn naam aan het dorp Meldert, waar Ida woont. Melde is Germaans voor ‘soort wilde spinazie’. Dankzij de spinazie is de zeep rijk aan vitaminen en antioxidanten. Verder helpt ze tegen eczeem, acné, psoriasis en schurft.

Netelzeep Deze zeep kalmeert ontstekingen in de huid en versnelt het genezingsproces van wonden en eczeem. De munt in de zeep zorgt voor een fris en energiek gevoel.

Finishing touch

Maar daar stopte de creativiteit niet. Ook de verpakking werd voorzien van een staaltje vakmanschap. De wikkel rond het doosje werd met de hand getekend door designstudio Mycrayons. MyCrayons maakt prachtige natuurtekeningen en de plantjes die ze tekende op de wikkel, zijn ook de planten die effectief in de zepen verwerkt zijn.

De zepen zijn te verkrijgen in de museumwinkel van Bokrijk of via de online Bokrijkshop.

 

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief