Skip to main content
Meet en Greet genomineerden

BKRK-award #Smaak geselecteerden

De BKRK-jury bestudeerde dit jaar meer dan 30 inzendingen waaruit 10 dossiers werden geselecteerd op basis van volgende criteria: duurzaamheid en creativiteit, innovatie, ondernemerschap, pers en communicatie, trends en presentatie. De tien geselecteerden kregen op 13 juni de kans om de jury en experten te ontmoeten waarbij ze feedback ontvingen over hun voorstel. Op 27 juni presenteerden de tien geselecteerden hun herwerkt voorstel, waarna de jury de moeilijke opdracht kreeg om de drie beste kandidaten te nomineren. Op 8 september werd de winnaar bekend gemaakt tijdens het slotevent in het Kasteel van Bokrijk - Campus van het vakmanschap.

Archijewel - G.s.one

Jo Den Haerynck & Dirk Vrints (finalist)

G.s.One

Jo en Dirk van Archijewel doen mee met hun handjuweelobject dat het midden houdt tussen servies en bestek. Het hand/ring-object is een kruisbestuiving tussen architectuur en juweelontwerp en presenteert de culinaire creaties van masterchefs als smaakvolle, kostbare kleuredelstenen.

Studio Pieter Stockmans & Studio Karen Wuytens

ONTWERPATELIER KAREN WUYTENS X STUDIO PIETER STOCKMANS (finalist)

CONVERSATION CUP 

Karen Wuytens werkt voor haar onderzoek aan PXL-MAD rond objecten in de context van rouw. Ze ontdekte dat de traditie van het gebruik van rouwserviezen verloren is gegaan, terwijl iedereen, zeker in deze tijden, nood heeft aan een gesprek met ‘een bakje troost’. Ze koos bewust voor een samenwerking met Studio Pieter Stockmans omwille van de ambachtelijke manier van werken, de hoge kwaliteit en lokale en duurzame productie. Samen ontwierpen ze een geschenkverpakking met 2 tassen die een uitnodiging vormen om verbinding te maken en met elkaar te spreken. Naar aanleiding van het begeleidingstraject gekoppeld aan deze wedstrijd werd het verhaal uitgebreid naar een geschenk voor iedereen die nood heeft aan een luisterend oor in een één-op-één gespek.

Studio Segers

Tom Fonteyn x Studio Segers (finalist)

ZIN

Tom toont ons hoe design een positieve invloed kan hebben op de eetbeleving van mensen met een dementie die lijden aan smaak- en geurproblemen. Het uitzicht, het geluid, de textuur en de temperatuur van de maaltijd hebben een invloed op de totale smaak-en eetbeleving en prikkelen de zintuigen.

Studi Verann

Ann Smets en Vera Borghgraef

SHARING BRANCH

Ann en Vera brengen met hun SHARING BRANCH gezelligheid, samenzijn, genieten en beleven. In de combinatie met het thema 'smaak' ontwikkelt Studio Verann een tak waarop men gerechten kan serveren en die tegelijkertijd de smaak van de ingrediënten versterkt. 

NETTLEWARE

Katharina Lutat & Stijn Van den Bulck

NETTLEWARE

Katharina en Stijn doen onderzoek naar netelvezels als duurzame grondstof voor het vervaardigen van 'papier' dat toegepast kan worden als wegwerpservies. Het product is 100% natuurlijk, volledig biologisch afbreekbaar, te composteren en dus duurzaam en circulair. In combinatie met eten zou dit materiaal met zijn subtiele geur een extra dimensie aan de smaakbeleving toevoegen.​  

Saffraan Linda van den Bulck

Linda Van den Bulck (Belgische Saffraan)

SMAKENBOEK

Linda wil met de steun van de BKRK-award een boek schrijven waarin saffraan de rode draad zal vormen. Het boek zal recepten, verhalen en de geschiedenis en beleving van wereldsmaken bevatten. Het zal rijkelijk geïllustreerd zijn met lokale, traditionele of minder traditionele gerechten en bijzondere smaakcombinaties. 

Kruidenrol Nadine Houbrechts

Nadine Houbrechts

KRUIDENROL

Deze linnen envelop bevat meerdere gelabelde kruidenrollen om verschillende kruiden fris te bewaren in je koelkast. Een product voor foodies, tuiniers, liefhebbers van mooie spullen en gerealiseerd in samenwerking met de sociale tewerkstellingseconomie.​

Bart Lens Uitgegoten

Bart Lens

(UIT)GEGOTEN

Bart doet onderzoek naar de meest gepaste glasvorm op basis van de drank die eruit gedronken zal worden (Jenever, Sake, rode wijn, ...), het functioneel gebruik (de houding van de hand) en de geschiedenis (een champagneglas met een link naar Marie-Antoinette). 

De Foodarcheoloog - ARK

Jeroen Van Vaerenbergh – De Foodarcheoloog

ARK 

Voor het eerst staan we zelf voor de keuze om duurzaam met onze (voedings-) grondstoffen om te gaan. ARK wil de oorsprong van het culinair erfgoed dat met het Vlaams terroir verbonden is inhoudelijk én zakelijk ontwikkelen: culinaire tradities uitlichten en er samen met traditiehouders, creatievelingen, experten en chefs mee aan de slag gaan voor een leefbare toekomst.

Lies Fauconnier - THE FORAGER’S TAPESTRY

Lies Fauconnier

THE FORAGER's TAPESTRY

Lies brengt een tapijt als een textiel landschap om gerechten op een nieuwe manier te presenteren.Textiele geometrische sculpturen en volumes ‘dragen’ het gerecht. Een finger food-experience waarbij het voedsel uit het landschap wordt geplukt: een conceptuele eetervaring.

Video

Schrijf je in voor de nieuwsbrief