Skip to main content
Openluchtmuseum Kempen

Activiteiten in het museum

Heden, verleden en toekomst

In het midden van het park ligt het Openluchtmuseum Bokrijk. Behalve een rijke verzameling aan historische gebouwen en voorwerpen, geeft het museum ook immaterieel cultureel erfgoed - rituelen, verhalen en technieken - en verschillende ‘oude’ dierenrassen een plaats in haar collectie. Je vindt hier ook ons groen erfgoed: moestuinen met vergeten groenten, hoogstamboomgaarden, een hopveld en kruidentuin … Hoe inspireerde het verleden ons heden en onze toekomst? Laat je verrassen door onze museumbelevingen met elk een eigen unieke invulling.

Muur met schort

Vakmanschap

In museumdeel Kempen staat vakmanschap van vandaag, gisteren en morgen centraal. Verdiep je in het verhaal van brood en textiel, bekijk vakmensen aan het werk of ga zelf creatief aan de slag in een van de twee atelierschuren.

Living History

Terug naar anno 1920

Rond het erf van Voeren ontmoet je enkele Bokrijkbewoners die je graag via historische scènes onderdompelen in het laatste nieuws uit 1920. 

De sixties keuken

De sixties

Terug naar de tijd waarin de pechstrook van de autostrade diende om te picknicken, de zondagmissen overbevolkt waren en drugs alleen bestonden in Amerika… Een tijdperk boordevol omwentelingen. Heb je de jaren 60 meegemaakt en mis je ze? Of heb je deze periode gemist en wil je ze graag meemaken? In Bokrijk komen ‘De sixties’ weer helemaal tot leven!

wandelen in bokrijk

Uitgestippelde routes in het museum

Verken het museum op eigen houtje of via één van onze uitgestippelde routes. Startpunt bij de glazen Infobox in museumdeel Kempen.

Woonhuis Abele

Restauraties

In 2017 ging Bokrijk van start  met een grootschalige restauratiecampagne in het Openluchtmuseum. 120 gebouwen worden over een periode van 5 jaar duurzaam gerestaureerd.

Op het terrein wordt alles in het werk gesteld opdat de bezoekers de vorderingen met eigen ogen kunnen volgen. Om die reden krijgen de restauratiesites in uitvoering een lage werfafsluiting. Je vindt hier ook informatie over de historiek van de huizen, hun typische kenmerken en over de geplande werkzaamheden en bouwtechnieken terug. Dakrestauraties en vakwerktechnieken zoals lemen en vitsen worden, naargelang de beschikbare ruimte en mogelijkheden, op de sites in de praktijk getoond.

Bruegelgame

De Bruegelgame

Tijdens de interactieve Bruegelgame met 10 haltes maak je spelenderwijs kennis met Bokrijk én met de schilder Pieter Bruegel de Oude.  Je krijgt via ‘augmented reality’ een virtuele hoed opgezet, naar het voorbeeld van een echt model uit de 16e eeuw. Er wacht je een spannende zoektocht naar verdwenen voorwerpen uit het schilderij. Verzamel ze allemaal, geef ze een mooi plekje op je hoed en ontsluit het schilderij in de Bergschuur Zuienkerke, het slotstuk van de game. Vraag je polsbandje bij de infobox.

Download map
Loading map...

Schrijf je in voor de nieuwsbrief