Skip to main content
10 geselecteerden

10 Geselecteerden BKRK-award #Hout

Deze negende editie van de BKRK-award legt de focus op hout. Met dit traject toont en lauwert Bokrijk de ondernemende creatieveling die vanuit zijn expertise een product ontwikkelt dat vakmanschap naar een hoger niveau tilt. 

Een professionele jury selecteerde uit 67 inzendingen 10 dossiers op basis van vooropgestelde criteria: ontwerp, economisch potentieel, duurzaamheid en innovatie, storytelling en natuurlijk vakmanschap en techniek.

Fauve Boone

Fauve Boone: PRKT - Demonteerbare tafel uit restmateriaal

Als jonge ontwerpster voelt Fauve een sterke verantwoordelijkheid om haar schouders te zetten onder circulaire strategieën. Tegelijk wil ze in het ontwerpen haar liefde voor grafiek uiten. Als resultaat hiervan maakte ze een demonteerbare tafel uit restmateriaal van halfmassief parket. De verbindingen zijn constructieve elementen.

Met dit ontwerp combineert ze een circulaire aanpak met ambachtelijke en traditionele technieken van houtbewerking. De tafel beantwoordt aan hedendaagse noden en grijpt tegelijk terug naar traditioneel meubelontwerp. Het ontwerp focust op de schoonheid van hout en zijn tekeningen. Het speelt met de kleuren, texturen en warmtes van de verschillende houtsoorten.

Noest

Giel Dedeurwaarder & Brent Neve: NOEST - Met doordachte ontwerpen de aandacht vestigen op de omgeving

Brent en Giel vormen een ontwerperscollectief waarin ze elk vanuit hun eigen blik uiting geven aan hun liefde en respect voor hout. Met ‘Noest’ werken ze aan een project dat het midden houdt tussen kunst, ambacht en industrie.

In een stedelijke omgeving wordt meubilair doorgaans zorgvuldig vormgegeven. Maar in bossen of groengebieden is zitcomfort vaak ver te zoeken. Met dit concept wordt nagedacht over de relatie tussen vormgeving, functionaliteit en omgeving. Het doel is om meubels te ontwerpen voor de groene publieke ruimte die mensen uitnodigen om even stil te staan, rond te kijken en te genieten.

Gitte Van Reusel

Gitte Van Reusel: PLAN-K - Twee elementen die bijeen horen, eindelijk samen

Gitte brengt twee elementen samen die al eeuwenlang bijeen horen in een sober en functioneel ontwerp, namelijk een snijplank en een bijpassend mes die samen één geheel vormen. Ze laat zich graag verrassen door kleine imperfecties in natuurlijke materialen. Die maken het voor haar perfect.

Gitte kijkt met een open blik naar de wereld en naar alles wat op haar pad komt. Met haar ontwerp wil ze 'back to basics' en nodigt ze uit tot een groter bewustzijn en meer waardering voor eenvoudige, natuurlijke dingen.

Guillaume Pille

Guillaume Pille: CARTESIAN TABLE - Salontafel van 1976 cartesiaanse knoopjes

'Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan.' Die visie typeert Guillaume ten voeten uit. Hij maakte een tafel met 1976 cartesiaanse knoopjes. Het leverde heel wat avontuur op tijdens het ontwerp- en maakproces.

Guillaume maakte een salontafel die is opgebouwd uit fragiele latjes, onderling met elkaar verbonden door middel van deuvels in de vorm van een cartesiaanse knoop. Doordat de rechthoekige latjes zo klein zijn, is het mogelijk om een ‘gepixelde’ gebogen vorm te maken. Het is een uitdaging om een stevig meubel te maken van fragiele latjes, maar vele kleine delen vormen een sterk geheel en de techniek laat veel creativiteit toe.

Isabelle Verbruggen

Isabelle Verbruggen: ONTWERPZOEKTOCHT HOUTMASSIEFBOUW - Ontwerpend onderzoek naar de vrijheden van houtmassiefbouw

Isabelle wil haar creatief steentje bijdragen aan de transitie naar een duurzamere bouwwereld. Ze verdiept zich in houtmassiefbouw op basis van CLT, of Cross Laminated Timber. Dit zijn meerlaagse, kruislings verlijmde houten panelen opgebouwd uit éénlaagse platen van massief hout uit FSC of PEFC gecertificeerde bossen. Die methode is niet alleen efficiënt en duurzaam, ze leidt ook tot uitdagende architectuur.

Houtmassiefbouw op basis van CLT is een interessante en duurzame bouwmethode die een grote ontwerpvrijheid en een uitdagende architectuur toelaat. Als ontwerper en architect wil ze de mogelijkheden verder onderzoeken. Het product is veelzijdiger dan de toepassingen die we vandaag al kennen.

Miguel Vanwetter

Miguel Vanwetter: B1.2 METER - Uit één balk een nieuw meubel halen

Hout is een taal waar Miguel graag naar luistert. Met precisie, respect en vakmanschap neemt hij beitel en Japanse zaag ter hand. Door geen kostbaar materiaal verloren te laten gaan, wil hij het verhaal van hergebruik zichtbaar maken in het eindproduct.

Miguel wil, door middel van doordachte snedes, van één gerecupereerde gelamelleerde balk een meubel maken. De verschillende onderdelen herschikt en bevestigt hij met houten verbindingen. De originele balk is in het eindproduct herkenbaar. Dit idee wil hij nog versterken door zaagvlakken te bewerken, bijvoorbeeld door een verbrandingstechniek, waardoor een fascinerend spel van kleuren en texturen ontstaat.

Orville

Orville: HOUTKRULPERSVORMEN - Reststromen van zaagmeel en houtkrullen transformeren tot hoogwaardige gebruiksvoorwerpen

An Pirlot en Vincent Ramaekers vormen samen ingenieursbureau Orville. Ze noemen zichzelf ideeënontwikkelaars die met hun hoofd, hart en handen werken. In hun project toveren ze houtafval om tot hoogwaardige gebruiksvoorwerpen.

Het restafval van houtverwerking, zoals schavelingen en zaagmeel, willen An en Vincent met behulp van mallen en een biodegradeerbaar bindmiddel samenpersen tot 3D- producten. Zo creëren ze hoogwaardige nieuwe gebruiksvoorwerpen met een minimale impact op het milieu. Door verschillende houtsoorten te mengen, ontstaan er bijzondere kleureffecten. Elk stuk is uniek.

Sara Fraussen

Sara Fraussen: HOU(D)T - Erf(speel)goed voor jong en oud

Met inlandse eiken balkjes maakte Sara een schaalmodel van een vakwerkgebouw dat in en uit elkaar gehaald kan worden met authentieke houtverbindingen. Ze wil een brug slaan tussen verleden en heden maar ook jong en oud prikkelen en aan het spelen krijgen.

HOU(D)T-van ons- is educatief speelgoed voor jong en oud. Voor kinderen die net een hamer kunnen hanteren en erop los willen slaan. Maar ook voor wie wil leren hoe een authentieke pen-en-gat-verbinding werkt en hoe je daarmee een miniatuurgebouw construeert. Het speelgoed is een versoberd schaalmodel van een vakwerkgebouw en kan eindeloos uit elkaar gehaald en terug in elkaar gestoken worden. Tegelijk is het een artefact op zich, dat mooi staat op een schouw of aanrecht.

Thomas Rogiest

Thomas Rogiest: STEEN STAPEL - Gestapelde stenen als tafel

Thomas is naar eigen zeggen een dagdromer die in alles een beeld ziet. Met zijn ontwerpen hoopt hij een gevoelige snaar te raken. Een tafel als poëzie in de woonkamer. Zoals een schilderij, een goed boek of muziek.

Thomas maakte een sculptuur van gestapelde stenen in hout waarvan het bovenblad als werkblad of tafel kan dienen. De eenvoudige en organische vormen zijn ontleend aan de natuur en zorgen voor een tijdloze uitstraling. Het ontwerp doet denken aan de steenstapels langs wandelpaden. Dit meubel staat ongedwongen op zichzelf als een sculptuur. Het overstijgt het puur functionele

Segers

Wout Segers: WS1 KRUK - Brutalisme met een warme uitstraling

Mooi. Zonder tierelantijntjes. En vooral aangenaam zitcomfort. Dat is wat Wout nastreefde met zijn allereerste kruk. Back to basics dus. Maar wel àf tot in de kleinste details.

Wout maakte een kruk die gemakkelijk zit maar tegelijk een bijzonder accent aan de ruimte geeft. De kruk is vervaardigd uit walnotenhout en geïnspireerd op het brutalisme. Vaak wordt deze stroming geassocieerd met een kille en koude sfeer, maar hij wilde zijn meubel een warme uitstraling geven. Hij hecht er belang aan om te komen tot een stuk met visuele meerwaarde, maar waarbij de esthetiek niets afdoet aan het zitcomfort.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief