Voor wie?
In de eerste plaats richten we ons tot iedereen die zich bevindt op het snijvlak tussen vakmanschap en erfgoed. Van culturele-erfgoedorganisaties op verschillende niveaus tot professionele vakmensen.
Daarnaast kan iedereen met een meer dan gezonde interesse in vakmanschap ook bij ons terecht om meer te weten te komen over wat leeft en beweegt rond vakmanschap. Bekijk je vakmanschap bril van een ontwerper of ondernemer? Ga dan zeker even verder naar VAKlab.
Sinds 2019 is Vakmanschap & Erfgoed de derde pijler binnen de vakmanschapswerking in Bokrijk. Als landelijke dienstverlener voor historisch vakmanschap in Vlaanderen zetten we maximaal in op borging, kennisdeling, netwerking en sensibilisering en dit steeds met het immaterieel erfgoed van vakmanschap als rode draad.
Immaterieel erfgoed
Immaterieel erfgoed zijn gewoontes, kennis en praktijken van vandaag, die mensen van vroeger hebben gekregen en willen doorgeven aan toekomstige generaties. In het geval van vakmanschap gaat het om de technieken, vaardigheden en kennis. Die zijn niet tastbaar, die moet je doen. Veel vakmanschappen gaan echter verloren. Dat is jammer voor de mensen die dat vakmanschap een warm hart toedragen: de erfgoedgemeenschap. Op vraag van vakmensen, erfgoedgemeenschappen en geïnteresseerden helpt Vakmanschap & Erfgoed om het erfgoed te vrijwaren. Dat doen we met advies, onderzoek, begeleiding, sensibilisering en publiciteit.
Materieel erfgoed
Dan is er ook nog het tastbare erfgoed. Zo bestaan er nog zeer mooie collecties van gereedschappen, materialen en producten. Naast hun educatieve waarde zijn ze ook geliefd bij hun erfgoedgemeenschappen. Het is echter niet eenvoudig om ze te bewaren, ontsluiten, presenteren en ze soms ook te laten gaan. Gelukkig zijn er tal van organisaties in Vlaanderen die raad weten. V&E verwijst je graag door naar degene die jou kan helpen met jouw specifieke erfgoed.
Het tastbare, immateriële erfgoed komt ook in de vorm van monumenten: het onroerende erfgoed. Oude gebouwen vormen vaak een prachtige getuigenis van historische hout- en bouwtechnieken. Ze vragen ook onderhoud en restauratie en dat vraagt dan weer vakkennis die steeds schaarser wordt. Vakmanschap & Erfgoed tracht die kennis te bewaren, weer aan te vullen en de monumentenzorger toe te leiden naar de juiste vakmens.
Proactief aan de slag
We gaan ook op eigen initiatief aan de slag. Daarvoor nemen we in periodes van achttien maanden een bepaald thema uitgebreid onder handen. Dit noemen wij de “bouwjaren”. Zo is het thema van het huidige bouwjaar ‘lemen & vitsen’. Hoeveel expertise is er nog in Vlaanderen en Brussel? Wie voelt zich begaan bij dit erfgoed? Wat zijn de noden en hoe kunnen we voortbestaan garanderen? Dit documenteren we eerst zo goed mogelijk, alvorens ondersteunende, borgende en activerende projecten op te zetten.
Focus Vakmanschap
In het samenwerkingsproject Focus Vakmanschap werden tien vakmanschappen gedocumenteerd in educatieve documentaires. Het doel was om tot een goed beproefde methodiek te komen. Daar zijn we samen ook in geslaagd. Het resultaat is de Toolbox Focus Vakmanschap.
Deze toolbox toont hoe je zelfs met je gsm immaterieel erfgoed op een nauwkeurige, duurzame en ethische manier kan documenteren. De Werkplaats Immaterieel Erfgoed Vakmanschap & Erfgoed laat dit project en haar deelnemers niet los. Graag leren we zo veel mogelijk vakmensen en erfgoedgemeenschappen omgaan met de Toolbox.
Focus Vakmanschap werd mogelijk gemaakt door Vakmanschap & Erfgoed, Werkplaats immaterieel erfgoed, ETWIE, CAG, CEMPER en PARCUM.
Kennis
Zoals V&E geworteld is in Bokrijk kunnen we beroep doen op bakken expertise. Die expertise blijven we verrijken, maar ook delen. Wie opzoekingswerk doet naar historische hout- en bouwtechnieken kan hier beginnen.
Projecten
Ontdek onze projecten! Op deze pagina zal er hoe langer hoe meer te ontdekken vallen.