VAKlab is het expertise- en dienstencentrum van Bokrijk rond vakmanschap en ondernemerschap. We begeleiden makers, ontwerpers en ondernemers in het realiseren van hun dromen en ambities. Samen met onze partners versterken en ontwikkelen we hedendaags vakmanschap als een meerwaarde voor de economie en andere sectoren.
Daarnaast draagt Bokrijk ook een landelijke dienstverlenende rol: ‘Vakmanschap en Erfgoed’ is een landelijk platform voor historisch en hedendaags vakmanschap dat in Vlaanderen is gesitueerd. Bokrijk bouwt voort op de bestaande expertise van het Openluchtmuseum. Bovendien ontving deze werking extra middelen om samen met enkele Vlaamse partners een project rond het inventariseren van vakmanschap vorm te geven.
Ons vakmanschapsteam heeft alle activiteiten in deze kalender zorgvuldig samengesteld. Ze zijn in de eerste plaats gericht op vakmensen. Inschrijven is verplicht en kan via Eventbrite. De activiteiten vinden steeds plaats in het Kasteel van Bokrijk, tenzij anders vermeld. Activiteiten met een (*) zijn betalend. Al onze activiteiten vinden plaats onder voorbehoud van voldoende inschrijvingen.
Wil je op de hoogte blijven over bijkomende activiteiten of wijzigingen in de huidige activiteiten? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Vakmanschapskalender 2022-2023
PROMOTIE: VAKlab Coworking days
Wil jij jouw netwerk uitbreiden én nieuwe skills ontwikkelen? VAKlab biedt een unieke kans om deel te nemen aan de Coworking Days aan een speciaal voordeeltarief! Schrijf je in voor 3 inspirerende sessies voor slechts €110.
Wat krijg je?
- Een gezellige kennismaking met gelijkgezinden
- Een heerlijke lunch
- Waardevolle netwerkmogelijkheden
- Een boeiende middagsessie met experts
- Een unieke, inspirerende locatie
De thema’s van de sessies:
- 19/12: Start to PR met Aurélie de Burbure – Krijg tips om jouw merk in de spotlight te zetten.
- 27/02: Start to PR, vervolg, met Aurélie de Burbure – Krijg tips om jouw merk in de spotlight te zetten.
- 27/03: Insights discovery met Lien Vandyck - Creëer inzicht in reacties en gedragingen.
- 30/04: Business modelling met Prof. Dr. Pieter Vandekerkhof - Neem jouw businessmodel onder de loep.
- 22/05: Stap in de wereld van Marylène Madou - Ondernemen als omnichanel
Inschrijven voor 3 sessies naar keuze kan via vakmanschap@bokrijk.be
Eerstvolgende activiteiten:
VAKlab Coworking day* (19/12)
Donderdag 19 december van 8.30u tot 16.30u
VAKlab organiseert maandelijks een Coworking day. Tijdens een co-working day nodigen we je uit om een hele dag te komen werken op een verrassende en inspirerende plek in Bokrijk.
Starten doen we met een kennismakingsontbijt. Voor- en namiddag is het business as usual en werk je je to-dolijst af in het gezelschap van een beperkte groep gelijkgestemden. ’s Middags zorgt VAKlab voor een lekkere lunch én een interessante ondernemerssessie. Tijdens deze sessie neemt Aurelie de Burbure je mee in de wereld van PR. Hoe maak je vandaag een PR-plan op? Hoe stel je een persdossier en portfolio op? Deze vragen worden beantwoord met een frisse kijk op het huidige medialandschap. We sluiten de dag tenslotte af met een drankje.
Volg de hele reeks of kies de sessie die je het meest interesseert. Het aantal plaatsen is beperkt!
Tips van de meester – Fotografie van objecten met Raf Ketelslagers* (21/01)
Dinsdag 21 januari van 10.00u tot 17.00u
Ben jij ontwerper van kleine objecten tot middelgrote objecten en wil je leren hoe je ze mooi in beeld brengt? Dan is deze Tips van de Meester met fotograaf Raf Ketelslagers van Studiovision iets voor jou. Na heel wat handige tips en tricks ga je zelf aan de slag om jouw juwelen, keramiek, glas, meubelstukken en nog veel meer te fotograferen in verschillende settings, lichtinvallen en invalshoeken. Na de workshop heb je een goede basis om kwalitatieve foto te maken voor je portfolio.
Talk – Drie finalisten van de BKRK-award #HOUT (23/01)
Donderdag 23 januari van 19.30u tot 21.00u (online)
In aanloop naar de indiening van de tiende BKRK-award op 6 april, inspireren we je graag met het traject van de drie finalisten van de BKRK-award #HOUT. Ze nemen je tijdens deze online sessie mee in het parcours dat ze hebben afgelegd. We hebben het onder meer over hun deelname aan de BKRK-award, het traject en de meerwaarde van de wedstrijd.
Talk – VAKlab x LUCA School of Arts Productdesign: Alledaagse objecten, materie en hun toekomstscenario’s door Johanna Seelemann (27/01)
Maandag 27 januari van 18.30u tot 21.30u
De Duitse Johanna Seelemann is een van de opkomende talenten in de hedendaagse designwereld. De ontwerpster onderzoekt objecten en materialen uit onze dagelijkse omgeving met een forensische aanpak. Ze onderzoekt hun contexten, productiesystemen en ecologische cycli, om zo wenselijke toekomstscenario's te creëren die ze vertaalt in producten, ruimten, concepten en samenwerkingen. Deze Talk wordt in het Engels gegeven.
Welkom vanaf 18.30u. De keynote start om 19.00u en wordt gevolgd door een Q&A en netwerkdrink.
Masterclass – VAKlab x LUCA School of Arts Productdesign: Industrieel Vakmanschap met Johanna Seelemann* (28/01 - 30/01))
Dinsdag 28 januari tot donderdag 30 januari van 10.00 tot 17.00 uur
Van dinsdag 28 januari tot en met donderdag 30 januari organiseren VAKlab en LUCA School of Arts een unieke Productdesign Masterclass met Johanna Seelemann. Samen met masterstudenten productdesign en andere ontwerpers ga je op zoek naar de betekenis van ambacht in een industriële maatschappij.
Als case bestuderen we de Genkse staalindustrie: Kunnen we de kennis en het werk van staalproducenten nog als ‘ambacht’ beschouwen? Welke keten van acties wordt er in gang gezet, van ontwerp tot uitvoering? Tijdens deze masterclass onderzoeken we het verleden van de staalindustrie en transformeren we deze inzichten tot een mogelijke toekomst.
Naast inspirerende sessies op de campus bezoeken we twee gerenommeerde staalbedrijven in Genk: Aperam, producent van roestvast staal, en Provan, een innovatief metaalverwerkend bedrijf. Deze praktijkervaringen vormen een waardevolle aanvulling op de dialogen en conceptuele onderzoeken tijdens de masterclass.
Johanna Seelemann, een gerenommeerd ontwerper en onderzoeker, begeleidt deze masterclass. Haar werk focust op de verbinding tussen ontwerp, materialen en de sociale en ecologische implicaties van industriële processen.
De Masterclass wordt in het Engels gegeven en richt zich op ontwerpers en studenten met een achtergrond in productdesign of een verwante discipline. De nadruk ligt op dialoog en onderzoek. De Masterclass zal doorgaan bij LUCA School of Arts, campus Genk / C-mine.
Schrijf je snel in, want er zijn slechts 10 plaatsen beschikbaar!
Talk – Biobased materialen ontwikkelen en ontwerpen door Marijke Jans (30/01)
Donderdag 30 januari van 18.30u tot 21.30u
Biodesigner Marijke Jans is gepassioneerd door grondstoffen, reststromen en biogebaseerde materialen. Momenteel focust ze op het proces, onderzoek en experiment van koffiegruis als grondstof. Dit resulteert in biogebaseerde en biodegradeerbare objecten die CO2-negatief zijn. In deze Talk vertelt ze over koffie en andere organische reststromen, en hoe haar praktijk en onderzoek tot resultaten leiden.
Welkom vanaf 18.30u. De keynote start om 19.00u en wordt gevolgd door een Q&A en netwerkdrink.
ATELIER+ - VLAGGENLIJN IN GLAS MET SOFIE JANSSEN* (01/02)
Zaterdag 1 februari van 09.00u tot 16.00u
Tijdens deze Atelier+ maak je een origineel werk in glas: een slinger met vlagjes. Hiervoor gebruik je de koperfolietechniek, ook wel bekend als tiffany. Stap voor stap maak je je deze techniek eigen. Je tekent een eenvoudig ontwerp of kiest een kant-en-klaar ontwerp. Daarvan maak je sjablonen. Je leert glas snijden, slijpen, in folie wikkelen, solderen en tot slot patineren.
Masterclass – VAKlab x Texture: Tuftopia met Alfhild Külper* (04/02)
Dinsdag 4 februari van 10.00u tot 17.00u
Heb je ervaring met tuften en wil je de grenzen van materiaal en techniek verder onderzoeken? Tijdens deze Masterclass neemt kunstenaar en ontwerper Alfhild Külper je mee in haar wondere wereld van zachte tapijten en wollige wezens. Samen met haar meng je technieken en materialen om gelaagdheid, reliëf en textuur in je werk te brengen. Je gaat aan de slag met tuften en diverse handmatige technieken. Deze Masterclass wordt in het Engels gegeven.
Talk – Natuurlijk of synthetisch: edelstenen vanuit een objectief standpunt door An Jonckers (05/02)
Woensdag 5 februari van 18.30u tot 21.30u
Gemmologe An Jonckers werkt als experte en docente Edelsteenkunde aan de PXL-MAD en de Koninklijke Academie in Antwerpen. Tijdens deze Talk licht An de verschillen en overeenkomsten toe tussen natuurlijke en synthetische edelstenen. Daarna gaat ze in dialoog met het publiek en een panel over de verschillende visies, kansen en problematieken rond de handel van natuurlijke en synthetische materialen.
Welkom vanaf 18.30u. De keynote start om 19.00u en wordt gevolgd door een Q&A en netwerkdrink.
Atelier+ – Smeed een juweel in één dag met Kristy Bujanic* (08/02)
Zaterdag 8 februari van 09.00u tot 13.00u
Tijdens dit Atelier+ smeed je je eigen ring of armband. Je maakt je eigen ontwerp en leert hoe je een juweel smeedt met verschillende hamertechnieken. Daarna ga je aan de slag aan de werkbank met zagen, vijlen en hameren en je experimenteert met diverse afwerkingstechnieken. Je gaat naar huis met je eigen handgemaakte juweel.
Tips van de Meester – Objecten maken met biogebaseerde materialen met Marijke Jans* (11/02)
Dinsdag 11 februari van 13.00u tot 17.00u
Biodesigner Marijke Jans gaat op zoek naar reststromen die tot biogebaseerd en biologisch afbreekbaar materiaal omgezet kunnen worden. Tijdens deze Tips van de Meester toont ze hoe je organische afvalstromen kan verwerken tot leerachtige materialen, bioplastics en plaatmaterialen, en hoe ze tot slot een object worden. Wil je meer weten over bioplastics en biocomposieten, hoe je ze zelf kan maken en welke toepassingen mogelijk zijn? Dan is deze Tips van de Meester iets voor jou.
Talk – All work is in progress door Nathalie Van der Massen (13/02)
Donderdag 13 februari van 18.30u tot 21.30u
Nathalie Van der Massen is textielontwerper met een soft spot voor natuurlijke materialen en een samenspel van handmatige en industriële technieken. Haar interesse in immateriële elementen zoals licht, tijd en geluid, leidt tot experimentele en poëtische ontwerpen. Tijdens deze Talk ontrafelt ze hoe ze met haar werk een ode brengt aan het Belgische en Europese erfgoed van textielambacht en daarmee de Henry van de Velde Young Talent Award in de wacht sleepte.
Welkom vanaf 18.30u. De keynote start om 19.00u en wordt gevolgd door een Q&A en netwerkdrink.
ATELIER+ - Raamhanger IN GLAS MET SOFIE JANSSEN* (15/02) - VOLZET
Zaterdag 15 februari van 09.00u tot 16.00u
Tijdens deze Atelier+ maak je een origineel werk in glas: een gekleurde raamhanger. Hiervoor gebruik je de koperfolietechniek, ook wel bekend als tiffany. Stap voor stap maak je je deze techniek eigen. Je tekent een eenvoudig ontwerp of kiest een kant-en-klaar ontwerp. Daarvan maak je sjablonen. Je leert glas snijden, slijpen, in folie wikkelen, solderen en tot slot patineren.
Talk – Materialiteit in ontwerp door BRUT Collective (19/02)
Woensdag 19 februari 18.30u tot 21.30u
BRUT is een collectief van opkomende Belgische ontwerpers, opgericht in 2018. Ze zijn een voorbeeld van een jonge generatie ontwerpers die het belang van samenwerking en collectieve betrokkenheid in het hedendaagse designlandschap waarderen. Charlotte Jonckheer en Linde Freya Tangelder lichten hun praktijk en focus op materialiteit toe, de samenwerking binnen BRUT Collective, hun parcours, waarden en projecten.
Welkom vanaf 18.30u. De keynote start om 19.00u en wordt gevolgd door een Q&A en netwerkdrink.
Masterclass – De poëzie van verzamelde materie met BRUT Collective*
Data volgen binnenkort
Deze Masterclass met BRUT Collective-leden Charlotte Jonckheer, Linde Freya Tangelder, Nel Verbeke, Ben Storms en Bram Vanderbeke, draait rond het waarderen en ensceneren van gevonden materialen in een nieuw verhaal: een stilleven van materie, toon en textuur. Het eindresultaat is een poëtisch beeld, een inspiratiebron voor object, ruimte of interieur. De Masterclass start in Bokrijk. Op dag twee en drie werk je in BRUT’s atelier in Deurne.
Talk – VAKlab x SyntraPXL: Portfoliotraining door Flanders DC (20/02)
Donderdag 20 februari van 18.30u tot 21.30u
Wat is de meerwaarde van een portfolio? Wat is het verschil met je website of socialmediakanalen? En hoe begin je eraan? Tom Suykerbuyk, adviseur, projectmanager en coördinator design bij Flanders DC, geeft concrete tips & tricks over hoe jij het verschil maakt met je portfolio. Deze sessie vindt plaats bij SyntraPXL Campus Hasselt.
Atelier+ – Letters in mergel met De Letterkapperij* (22/02)
Zaterdag 22 februari van 13.00u tot 17.00u
Belangrijke boodschappen worden al sinds mensenheugenis in steen gebeiteld. Beitelen in harde steensoorten vereist technische vaardigheid, maar graveren in een zachte steensoort kan iedereen leren. Kies een citaat of tekst die je dierbaar is en leer hoe je deze woorden in een blok mergel graveert. Dit Atelier+ begeleidt je van potloodstreep tot gegraveerde tekst. Je gaat naar huis met een originele blikvanger in je interieur.
Talk – Natuursteen als ultieme grondstof door Il Granito (25/02)
Dinsdag 25 februari van 18.30u tot 21.30u
De verwerking van natuursteen is robuust, stoffig en hard. De resultaten zijn luxueus en stijlvol. Het Genkse bedrijf Il Granito is een autoriteit in vakmanschap rond natuursteen. Il Granito voert het volledige proces in huis uit en concentreert zich enkel op natuursteen. Met veel passie brengt Angelo Rizzi in deze Talk zijn visie op vakmanschap, design, samenwerking met designers en ondernemerschap in een wereld van ruwe schoonheid.
Welkom vanaf 18.30u. De keynote start om 19.00u en wordt gevolgd door een Q&A en netwerkdrink.
VAKlab Coworking day* (27/02)
Donderdag 27 februari van 8.30u tot 16.30u
VAKlab organiseert maandelijks een Coworking day. Tijdens een co-working day nodigen we je uit om een hele dag te komen werken op een verrassende en inspirerende plek in Bokrijk.
Starten doen we met een kennismakingsontbijt. Voor- en namiddag is het business as usual en werk je je to-dolijst af in het gezelschap van een beperkte groep gelijkgestemden. ’s Middags zorgt VAKlab voor een lekkere lunch én een interessante ondernemerssessie. Starten doen we met een kennismakingsontbijt. Voor deze sessie neemt Aurelie de Burbure je mee in de wereld van PR. Hoe contacteer je de pers? Wat is de rol van netwerken, personal branding, curation & social media? Aurelie geeft je handige tips & tricks gebaseerd op de laatste trends. We sluiten de dag tenslotte af met een drankje. We sluiten de dag af met een drankje.
Volg de hele reeks of kies de sessie die je het meest interesseert. Het aantal plaatsen is beperkt!
Masterclass – Object van reststroomnatuursteen met Il Granito* (11/03 + 13/03)
- Dinsdag 11 maart van 09.00u tot 17.00u
- Donderdag 13 maart van 09.00u tot 17.00u
Tijdens deze tweedaagse Masterclass ga je in de ateliers van Il Granito aan de slag om met hun natuursteenreststromen een object te ontwerpen. Na een korte rondleiding kies je de reststukken uit voor je project. Op de tweede dag krijg je feedback over de haalbaarheid, mogelijkheden en aanpak, doorloop je samen met het Il Granito-team de stappen om je ontwerp uit te voeren en af te werken. Je gaat naar huis met een uniek object!
Atelier+ – Een ring met de verloren wastechniek met Kristy Bujanic* (15/03 + 29/03)
- Zaterdag 15 maart van 09.00u tot 13.00u
- Zaterdag 29 maart van 09.00u tot 13.00u
Tijdens dit Atelier+ maak je een zilveren ring volgens de eeuwenoude verloren wastechniek. In de eerste sessie leer je de techniek kennen. Vervolgens start je ontwerpproces en werk je met nieuwe toepassingen en verschillende materialen aan je eigen wassen model. In de tweede sessie is je model gegoten en geef je je juweel met zaag, vijl en schuurpapier een persoonlijke finish.
Talk – Geuren in ontwerp, een vak apart door Peter de Cupere (18/03)
Dinsdag 18 maart van 18.30u tot 21.30u
Peter de Cupere heeft als olfactorisch artiest een oeuvre opgebouwd rond een zintuig dat zelden aan bod komt in ontwerpen: de reukzin. Hij reist de wereld rond met zijn geursculpturen, -schilderijen, -installaties en welriekende perfumances en won talloze prestigieuze prijzen. Als een hedendaagse alchemist experimenteert hij met geuren. Hoe hij het vak leerde en transformeerde, en zo bijzondere ervaringen creëert, vertelt hij je tijdens deze boeiende Talk.
Welkom vanaf 18.30u. De keynote start om 19.00u en wordt gevolgd door een Q&A en netwerkdrink.
Tips van de Meester – Bokrijk gedestilleerd: introductie in destilleren van natuurlijk materiaal met Peter de Cupere* (19/03)
Woensdag 19 maart van 09.00u tot 17.00u
Na een boeiende introductie door olfactorisch kunstenaar Peter de Cupere over geurextractiemethoden verzamel je natuurlijke materialen op het terrein in Bokrijk. Daarna capteer je de geuren met verschillende technieken en methoden. Aan het einde van de workshopdag neem je je geurresultaat mee naar huis.
VAKlab Coworking day* (27/03)
Donderdag 27 maart van 8.30u tot 16.30u
VAKlab organiseert maandelijks een Coworking day. Tijdens een co-working day nodigen we je uit om een hele dag te komen werken op een verrassende en inspirerende plek in Bokrijk.
Starten doen we met een kennismakingsontbijt. Voor- en namiddag is het business as usual en werk je je to-dolijst af in het gezelschap van een beperkte groep gelijkgestemden. ’s Middags zorgt VAKlab voor een lekkere lunch én een interessante ondernemerssessie. Wil je weten hoe kan je de impact van anderen op jezelf beter inschatten? Hoe je de beste connectie kan maken met collega’s of klanten? Tijdens deze lunchsessie leer je meer over de kleurentaal van Insights Discovery. Insights geeft je inzicht in je eigen reacties en gedrag en helpt je om te begrijpen waarom anderen een heel ander gedrag laten zien. Lien Vandyck van Backpackr legt je uit hoe het model werkt en geeft praktische tips om ermee aan de slag te gaan. We sluiten de dag tenslotte af met een drankje.
Volg de hele reeks of kies de sessie die je het meest interesseert. Het aantal plaatsen is beperkt!
Talk – VAKlab x LUCA School of Arts Productdesign: Ambachten in een digitaal tijdperk door Heleen Sintobin (31/03)
Maandag 31 maart van 18.30u tot 21.30u
Heleen Sintobin is meubelontwerper, materiaalverkenner en verhalenverteller. Haar werk wil de kracht van materialen overbrengen in een hedendaagse ontwerpcontext. Ze zoekt voortdurend naar een balans tussen geschreven historisch, academisch en praktijkgericht materiaalonderzoek, experimenten en ‘happy accidents’. In haar huidig werk onderzoekt ze de toekomst van ambachten in het digitale tijdperk. Wat haar onderzoek inhoudt, hoe het verloopt en wat haar bedenkingen zijn, verneem je in deze Talk.
Masterclass – VAKlab x LUCA School of Arts Productdesign: De lokale kleuren van klei met Heleen Sintobin* (31/03 + 04/04)
- Maandag 31 maart van 13.00u tot 17.00u
- Vrijdag 4 april van 10.00u tot 17.00u
Samen met designer en onderzoeker Heleen Sintobin onderzoek je de lokale klei van Genk en zijn warme palet aan aardekleuren. Je start met een introductie, waarna je aan de slag gaat met het veldwerk. Je wint lokale klei met de kleiboor, maakt je eigen slibs en kneedt de aardse pigmenten in porselein. Je gaat ook aan de slag met de basisbeginselen van keramiek. Samen onderzoek je het materiële DNA van de streek en ontwerp je een kleine rituele collectie. De eerste dag van de Masterclass vindt plaats samen met de masterstudenten productdesign van LUCA School of Arts.
Deadline indiening kandidatuur BKRK-award 2025 (06/04)
Zondag 6 april
Tot 6 april kan je een dossier indienen om deel te nemen aan het BKRK-awardtraject dat VAKlab voor je uitstippelde. Behoor jij tot de tien geselecteerden? Dan ontvang je niet alleen praktische tips van een vakkundig samengestelde jury en tal van experten, je breidt ook je netwerk uit en surft mee in de communicatieflow. Deelnemen is dus altijd winnen. Succes!
Campus van het Vakmanschap – Opendeurdagen (26/04 + 27/04)
Op 26 en 27 april staan de deuren van onze Campus van het Vakmanschap voor je open. Bokrijk geeft je een inkijk in haar vakmanschapswerking. Je kan er demonstraties bijwonen, workshops volgen of info inwinnen over hoe jij je vakmanschap kan uitbouwen. We organiseren ook een Métier Marché waar je vakmensen aan het werk ziet en hun producten kan kopen.
VAKlab Coworking day* (30/04)
Woensdag 30 april van 8.30u tot 16.30u
VAKlab organiseert maandelijks een Coworking day. Tijdens een co-working day nodigen we je uit om een hele dag te komen werken op een verrassende en inspirerende plek in Bokrijk.
Starten doen we met een kennismakingsontbijt. Voor- en namiddag is het business as usual en werk je je to-dolijst af in het gezelschap van een beperkte groep gelijkgestemden. ’s Middags zorgt VAKlab voor een lekkere lunch én een interessante ondernemerssessie. Tijdens deze editie neem je jouw business model onder de loep samen met Prof. Dr. Pieter Vandekerkhof. Aan de hand van het Business Model Canvas, bekijk je samen met hem hoe je jouw business kan verbeteren. We sluiten de dag af met een drankje.
Volg de hele reeks of kies de sessie die je het meest interesseert. Het aantal plaatsen is beperkt!
Tips van de Meester – Living Lab Leemsteen met UHasselt* (08/05 + 09/05)
- Donderdag 8 mei van 09.00u tot 17.00u
- Vrijdag 8 mei van 09.00u tot 17.00u
Leemsteen als circulair bouwmateriaal kan het materiaalgebruik en de CO2-uitstoot in de bouwsector drastisch verminderen. Tijdens deze workshop onderzoeken we al doende de impact van verschillende samenstellingen op het uiterlijk van de steen en gaan in op hoe kleur, textuur en afmeting de materiaalbeleving beïnvloeden. Deze workshop kadert in het VLAIO Living Lab Circulaire Economie VAN AARDE NAAR WAARDE - Toepassing van Leemsteen in de praktijk, in samenwerking met UHasselt.
Atelier+ – Keramiek in opbouw met Ingrid Dirix* (10/05)
Zaterdag 10 mei van 13.00u tot 16.00u
In dit Atelier+ maak je kennis met het opbouwen van keramiek onder begeleiding van professionele Bokrijk-pottenbakster Ingrid Dirix. Je krijgt de techniek onder de knie, ontdekt de mogelijkheden in vorm, creativiteit en afwerking, en gaat boordevol inspiratie aan de slag om je stuk te decoreren. Na het atelier bakken we de voorwerpen voor je af in Ingrid’s oven en na 2 weken kan je je product ophalen in Bokrijk.
Talk – Denk globaal, graaf lokaal door Atelier NL (13/05)
Dinsdag 13 mei van 18.30u tot 21.30u
Wat leren lokale grondstoffen ons over een plaats? Hoe helpt kennis over de oorsprong van materiaal ons om ze verstandiger te gebruiken? En verbetert dit onze benadering van het milieu als geheel? In hun zoektocht naar de antwoorden, hebben Nadine Sterk en Lonny van Ryswyck van Atelier NL een bibliotheek van honderden zand- en kleurstalen gecreëerd. De analyse hiervan groeide uit tot een unieke filosofie. Door verkenning, onderzoek en creatieve materiaaltransformatie, laat Atelier NL zien hoe we 'globaal moeten denken en lokaal graven'!
Welkom vanaf 18.30u. De keynote start om 19.00u en wordt gevolgd door een Q&A en netwerkdrink.
Atelier+ – Houtdraaien met de Limburgse Gilde van Houtdraaiers* (15/05)
Donderdag 15 mei van 09.00u tot 15.00u
In dit Atelier+ leer je de kneepjes van het houtdraaien in de inspirerende omgeving van het museum. Met enkele simpele technieken leer je een schaal of kaarsenhouder maken die je eigenhandig hebt gedraaid, bijgeschaafd, geschuurd en geolied. Voorkennis is niet nodig, voorliefde voor hout wél.
ATELIER+ - Bloemen in glas met Sofie Janssen* (17/05) - VOLZET
Za 17 mei van 09.00 u tot 13.00 u
Tijdens dit Atelier+ maak je een origineel werk in glas: een boeketje bloemen. Hiervoor gebruik je de koperfolietechniek, ook wel bekend als tiffany. Stap voor stap maak je je deze techniek eigen. Je tekent een eenvoudig ontwerp of kiest een kant-en-klaar ontwerp. Daarvan maak je sjablonen. Je leert glas snijden, slijpen, in folie wikkelen, solderen en tot slot patineren.
Tips van de Meester – Earth Paint met Atelier NL* (20/05)
Dinsdag 20 mei van 13.00u tot 17.00u
Deze workshop onthult een eeuwenoude methode om verf te maken van de ruwe grond van een specifieke plek. Samen met Atelier NL verzamel je klei in Bokrijk en transformeer je lokale aarde tot natuurlijke verf. Elke verf is uniek en is het resultaat van keuzes zoals zeefduur, grofheid van de aarde en toevoegingen. Een ontdekkingsreis naar de prachtige kleuren van de aarde.
VAKlab Coworking day* (22/05)
Donderdag 22 mei van 8.30u tot 16.30u
Op zoek naar een inspirerende werkplek én waardevolle inzichten? Schrijf je in voor onze exclusieve Coworking Day in Huis Madou en beleef een dag vol creativiteit, productiviteit en ondernemerschap in het prachtige Poorthuys van Bokrijk!
Starten doen we met een kennismakingsontbijt. Voor- en namiddag is het business as usual en werk je je to-dolijst af in het gezelschap van een beperkte groep gelijkgestemden. ’s Middags zorgen we voor een lekkere lunch én een interessante ondernemerssessie. Marylène Madou deelt haar verhaal over ‘Ondernemen als Omnichannel’. Ontdek hoe zij succesvol mode, interieur, online en offline verweeft tot één krachtig merk, en leer van haar unieke aanpak om verschillende facetten samen te brengen. We sluiten de dag af met een gezellige apero aan de bar van Marylène.
Werk, leer en netwerk in stijl!
Tips van de Meester – Kaderverbindingen in hout met de schrijnwerkerij van Bokrijk* (27/05)
Dinsdag 27 mei van 09.00u tot 15.00u
Hout kan je op verschillende manieren verbinden met vernuftige, eeuwenoude technieken. In deze Tips van de Meester voor houtliefhebbers met een basisvoorkennis leer je een aantal houtverbindingen kennen en uitvoeren in een kader in het houtatelier in Bokrijk.
Talk – Natuur en traditie in eigentijds ontwerp door Studio Morevi (03/06)
Dinsdag 03 juni van 18.30u tot 21.30u
Morevi is het pseudoniem van het Georgisch-Belgische designduo Ana Naskidashvili en Frederik Poisquet. In deze Engelstalige Talk deelt Morevi inzichten over hun creatieve proces, inspiraties en specialisatie in vilt. Ze verkennen de historische en culturele context van vilten, met een focus op de Georgische cultuur. Symboliek op vilten tapijten en diverse vilttechnieken komen aan bod, evenals het gebruik van natuurlijke pigmenten om wol te verven.
Welkom vanaf 18.30u. De keynote start om 19.00u en wordt gevolgd door een Q&A en netwerkdrink.
Tips van de Meester – Natuurlijk en eigentijds wolvilten met Studio Morevi* (04/06 + 05/06)
- Woensdag 4 juni van 10.00u tot 17.00u
- Donderdag 5 juni van 09.30u tot 14.00u
Studio Morevi, alias Ana Naskidashvili en Frederik Poisquet, laat zich voor hun textielwerken inspireren door Georgische tradities, een eerbetoon aan Ana's thuisland. Belangrijk is het exclusieve gebruik van natuurlijke materialen. Tijdens de workshop maak je een klein gevilt tapijt van natuurlijk geverfde wol. Het hele proces, van het kaarden van de ruwe wol over het verven met natuurlijke pigmenten zoals indigo en meekrapwortel, tot het traditioneel vilten van een tapijt, komen aan bod. Morevi geeft een exclusieve inkijk in hun ambachtelijk maakproces van A tot Z. Deze Tips van de Meester wordt in het Engels gegeven.
Stage lemen en vitsen
Meer weten over oude bouwtechnieken zoals lemen en vitsen? Dan ben je bij Bokrijk aan het juiste adres. Deze technieken worden steeds interessanter in een wereld waarin materialen schaars zijn en lokale grondstoffen de voorkeur genieten. Helaas is de techniek niet meer wijdverspreid. In Bokrijk is er nog heel wat kennis en kunde aanwezig die we graag met jou delen in een driedaagse stage in ons museum in het voorjaar van 2025. Interesse? Stel je kandidaat via vakmanschap@bokrijk.be.